kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Anayasa Mahkemesi’nin kararını Başkanvekili Osman Paksüt açıkladı.

Bir ilki başardık!

Ersan ATAR ANKARA
Anayasa Mahkemesi, AKP kapatma iddianamesini kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül de 4'e karşı 7 oyla davaya dahil edildi. Dünyada ilk kez bir Cumhurbaşkanı böyle bir davada yargılanacak..
Anayasa Mahkemesi, 15 gündür Türkiye'nin merakla beklediği kararını verdi. Yüksek Mahkeme, AK Parti hakkındaki kapatma davasının iddianamesini kabul etti. Başkan Haşim Kılıç'ın da aralarında bulunduğu 4 üye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dosya dışına çıkarılmasını istedi. Ancak 7 üye karşı çıkınca bu çaba yetersiz kaldı.

TOPLANTI 4 SAAT SÜRDÜ
Raportör Osman Can'ın raporunu hafta sonunda evlerinde okuyan Anayasa Mahkemesi üyeleri, Haşim Kılıç başkanlığında saat 10.00'da toplandı. Heyet, görüşmesini, Raportör Osman Can'ın raporundaki görüşler doğrultusunda yaptı. İlk olarak, "Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu'na göre iddianame mahkemeye verildiğinde dava açılmış sayılır mı yoksa Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre iddianamenin kabulü veya iadesinin tartışılması gerekir mi?" sorusunun yanıtı arandı. Yüksek Mahkeme, daha önce DTP davasında aldığı "Heyet, iddianamenin iade veya kabul şartlarını tartışır" şeklindeki usul kararını da dikkate alarak kendi kuruluş kanundaki hükümler yerine sonradan çıkan ve daha genel bir düzenlemeyi içeren Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerini uygulamanın yerinde olduğunu belirleyerek delilleri incelemeye geçti.

GÜL OYÇOKLUĞUYLA
Mahkeme, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın hazırladığı dosya ve iddianameyi genel olarak dava açılması için usul yönünden yerinde gördü. Bu nedenle davanın genelinin kabulünü oybirliği ile kararlaştırdı. Raportör Osman Can'ın raporundaki sıralama ve gruplandırma gereği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün söz ve eylemleri nedeniyle iddianamede yer alması ve siyasi yasak istenmesi talebi ayrıca görüşüldü. Başta Başkan Haşim Kılıç olmak üzere üyeler Sacit Adalı, Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli, Gül'ün dosyadan çıkarılması ve bu nedenle iddianamenin iade edilmesi gerektiğini savundular. Bu üyeler, Siyasi Partiler Kanunu ve Anayasa'daki hükümlere göre "odak olma" halinin devam eden ve süreklilik arzeden bir durum olduğunu, oysa Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmekle AK Parti ile zaten bir ilişkisinin kalmadığını bu nedenle de söz ve eylemlerinin devamı durumunun da olmadığını savundular. Ancak bu itirazlar dikkate alınmadı. Mahkeme'nin kararına göre, AK Parti, Gül'ün Dışişleri Bakanlığı dönemindeki söz ve eylemleri için de savunma yapacak. Mahkeme, AKP'nin kapatılmasına karar verirse Gül'e de, cumhurbaşkanlığını etkilememekle birlikte, siyaset yasağı getirebilecek. Mahkeme'nin 4 saat süren müzakereyi saat 14.25'te bitirdi. Karar ise Başkanvekili Osman Paksüt tarafından açıklandı.