kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Belirsiz' günlerin kutlanma rehberi

8 Mart'ın 'Kadınlar Günü' olduğunu herkes biliyor ama 20 Kasım'ın 'Felsefe Günü' diye kutlandığından haberi olan az. Kutlanma amacı bilinmeyen 'belirsiz' gün ve haftaların sayısı ise çok!..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Belirsiz' günlerin kutlanma rehberi
Kutladığımız özel günlerin sayısı yıllar geçtikçe artıyor. Gazetelerde görüp de, neden kutlandığı ya da ne amaçla ilan edildiği bilinmeyen pek çok tarih var. İşte, aslında önemli olan 'belirsiz' gün ve haftaların kutlanma rehberi:

* DÜNYA TUVALET GÜNÜ (19 Kasım):
Dünya Tuvalet Örgütü'nün (WTO) 2001 yılında Singapur'da yapılan zirve toplantısında, 19 Kasım 'Dünya Tuvalet Günü' ilan edildi. Geçtiğimiz yıl kutlanan 'Dünya Tuvalet Günü'nde ise; dünyada her dört kişiden birinin gidecek sağlıklı bir tuvaleti olmadığı açıklandı!

* DÜNYA FELSEFE GÜNÜ (20 Kasım):
Türkiye Felsefe Kurumu'nun UNESCO ile ortak icadı olan ve 2002'den beri her kasım ayının üçüncü perşembesi kutlanan 'Dünya Felsefe Günü'; dünyadaki olumsuzlukların zihinde başladığı ve orada çözülmesi gerektiği düşüncesiyle ortaya atılmış. İnsanların felsefeyle yakınlaşmasını sağlamak için her yıl bu günde paneller düzenleniyor ve felsefenin dünya barışına katkısı anlatılıyor.

* DÜNYA SU GÜNÜ (22 Mart):
Kulağa havadan sudan bir gün gibi gelen 'Dünya Su Günü'nün kutlanmasına, 1992 yılında Rio de Janerio'da yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Kalkınma Konferansı neticesinde karar verildi. 1993'ün aralık ayında ise BM Genel Kurulu bu tarihi, resmi 'Su Günü' olarak ilan etti. Giderek artan dünya nüfusu, küresel ısınma, eriyen buzullar, kirlenen temiz su kaynakları nedeniyle bir süre sonra içme suyu dahi bulamayacağımız fikrinden yola çıkılarak belirlenen bu günün amacı; suyun hayatımızdaki önemini hatırlatmak.

* AVRUPA GÜNÜ (5 Mayıs):
Avrupa Konseyi'nin kuruluş tarihi olan 5 Mayıs, ülkemizde de listeye eklenmiş vaziyette. Avrupa'nın her şeyin temeli, sanayileşmenin kökeni, demokrasinin beşiği, insan haklarının ve medeniyetin kalesi olduğu vurgulandığı bu tarihte; dünya çapında konuyu özetleyen konferanslar veriliyor.

* KABOTAJ VE DENİZ BAYRAMI (1 Temmuz):
Kabotaj Bayramı, 1 Temmuz 1926'da TBMM'den çıkarılan Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin yıldönümüdür. Bu kanunla karasularımızda yabancı bandrollü gemilerin ve personelin çalışması yasaklanmış, kendi gemilerimize ve personelimize çalışma imkanı tanınmıştır. Geçtiğimiz yıl bu bayramın adı 'Denizcilik Bayramı' olarak değiştirildi. (Esquire)
Haberin fotoğrafları