kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Atatürk'ü oynayınca bakış açım genişledi

BUGE CANKAT - GÜNAYDIN
Elveda Rumeli'de bu akşam Mustafa Kemal Atatürk'ün gençlik yıllarını konservatuar öğrencisi Saffet Durmuş canlandıracak. Genç oyuncu Durmuş "Atatürk karakterini üstünüze giydiğinizde bakış açınız genişliyor, tüm engeller ortadan kalkıyor" diyor..
Elveda Rumeli'nin bugünkü bölümünde Mustaf Kemal Atatürk'ün askeri okulda öğrenci olduğu ilk gençlik yıllarını konservatuar öğrencisi Saffet Durmuş canlandırıyor. Atatürk'ü oynamanın her oyuncu için müthiş bir onur olduğunu söyleyen oyuncu, 'Atatürk karakterini üstünüze giydiğinizde tüm engeller kalkıyor. Bakış açınız genişliyor, hiçbir şey 'imkansız' gözükmüyor. Önünüzde sadece bir hedef vardır ve o hedefin peşinden gidersiniz' diyor.

* Kendinizi tanıtır mısınız?
1986 Bulgaristan doğumluyum. 11 yıl orada yaşadıktan sonra Türkiye'ye göç ettik ve Bursa'ya yerleştik. Bursa Şehir Tiyatrosu'nda 3 yıl kursiyerlik yaptım. 2006 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro bölümünü kazandım. Şu an ikinci sınıf öğrencisiyim.

HALUK BİLGİNER'İ ÇOK BEĞENDİM
* Elveda Rumeli'den nasıl teklif geldi size?
Gece evde film izlerken telefonum çaldı ve bir arkadaşım 'Elveda Rumeli' dizisinde Atatürk rolü olduğunu, istersem başvurabileceğimi söyledi. Önce çekingen davrandım ama bir oyuncu için Atatürk'ü oynamak müthiş bir onurdur. Ve denemeye karar verdim. Serdar Akar ve Tarkan Karlıdağ ile görüştük. Ardından kabul edildim.

* Dizide Atatürk'ün gençlik yıllarını oynuyorsunuz. Ne hissediyorsunuz?
Atatürk karakterini üstünüze giydiğinizde birden bütün engeller ortadan kalkıyor. Bakış açınız genişliyor. Olaylara, durumlara, düşüncelere 'imkansız' damgasını vurmuyorsunuz. Önünüzde bir hedef vardır ve siz bunu aşacaksınız. Ama nasıl? İşte bu sorunun peşinden gidersiniz.

* Daha önce Rutkay Aziz'den Haluk Bilginer'e kadar gibi pek çok usta isim de Atatürk'ü canlandırmıştı ...
Onlar Türk tiyatrosunun ve sinemasının usta isimleri... Bense bu işin daha başındayım. Daha çok uzun bir yolum var.

* Sizce en başarılı Atatürk uyarlaması hangisiydi?
Benim en beğendiğim uyarlaması Haluk Bilginer'in ve Ali Can Yücesoy'un ortaya koymuş olduklarıdır. GÖÇMEN RUHU TAŞIYORUM!

* Dizide kaç bölüm oynayacaksınız?
Şu an dizide bir bölüm oynadım. Diziye katılıp katılmayacağım hakkında bir bilgim yok. Bundan sonra sadece bir iki bölüm olabilir.

* Role nasıl hazırlandınız? Atatürk hakkında farklı bir çalışma yaptınız mı?
Farklı bir çalışmadan çok onu anlamaya çalıştım. Kitaplardan, belgesellerden, resimlerinden nasıl düşündüğünü, neler hissettiğini kavramayı denedim.

* Peki 'Ya bu rolü başaramazsam' gibi bir çekinceniz oldu mu?
Tabiki. Benim yaşımda biri için çok zor bir rol. Böyle bir karakteri canlandırmak ve ayakta tutmak belli bir deneyim ister. Ben sadece elimden geldiği kadar ona yaklaşmaya çalıştım.

* Atatürk'ü dizide hangi yönleriyle izleyeceğiz? Okul yaşantısından veya günlük yaşantısından izler taşıyacak mı?
Atatürk'ün 16 yaşındaki halini izleyeceğiz. İdadi öğrenimi sırasında patlak veren Yunan- Osmanlı harbine katılma isteğini göreceğiz.

* Göçmen olmanızın o ortamın ruhunu hissetmenizde etkisi oldu mu?
Kesinlikle. Oraya gittiğimde evime geri dönmüş gibiydim. Bütün o insanları daha önce gördüm. Bu yüzden göçmen olmam o ruhu hissetmemde büyük rol oynadı.