kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Bacağımda oluşan damar sertliğinden nasıl kurtulurum?

Bir yıl önce sağ bacağımda hafif hafif ağrılar başladı. Yürüdüğümde bacağıma kramp giriyor, dinlenince geçiyordu. Önce önemsemedim ama ağrılarım giderek arttı. Doktorum, sorunumun damar sertliği olduğunu söyledi ve sigarayı bırakmamı istedi. 52 yıldır sigara içiyorum. İyileşmem için sigarayı bırakmam şart mı? Recep M./Rize

Damar sertliği sadece kalp damarlarında olmaz. Bu tıkanıklık bacaklarda oluştuğunda, kişi yürürken bacak ağrıları çeker. Damar sertliğine bağlı bacak ağrıları yürümeye başlar başlamaz değil, bir miktar yol yürüdükten sonra ortaya çıkar. Bu ağrı çoğunlukla baldırdadır. Dinlenince birkaç dakikada kendiliğinden geçer ve yeniden hareket etmediğiniz sürece tekrarlamaz. Kalça içerisinde hissedilen ağrılar, bazen bel fıtığına bağlı ağrılar ile karışır ve böyle zamanlarda doğru tanıya varmak zaman alabilir.

ERKEKLER DAHA RİSKLİ
Burada unutulmaması gereken nokta; damar sertliğine bağlı ağrıların istirahatte ortaya çıkmadığıdır. Bel fıtığı ağrıları yatakta bile ortaya çıkabilirken, diğerleri sadece efor sonrası görülebilir. Sigara içenler, şeker hastaları, hipertansiyon hastaları ve kalp ya da boyun damarlarında damar sertliği olanlar; yüksek risk altındadır. Yaşın ilerlemesi ile özellikle erkeklerde risk artar. Tanı için genellikle muayene yeterlidir. Bacak tansiyonunun kola göre düşük çıkması ve doppler ultrason ile kolaylıkla tanı konabilir. Ancak girişim düşünülenlere, anjiyografi de uygulanmalıdır. Hareketin durması ile ağrı süratle azalır. Her ağrı esnasında kana salgılanan bu maddeler, yan dalların ve kılcal damarların gelişmesini uyarır. Kılcal damarlar geliştikçe, yürüdüğünüz zaman hissettiğiniz ağrının süresi de uzayacaktır.

YÜRÜYÜN!
Bu nedenle, "Bacağım ağrıyor" diyerek yürümemek hatadır. Aksine düzenli yürümemiz şarttır. Ancak ağrı gelince durup sonra tekrar yürüyerek, kılcal damar gelişimini arttırabiliriz. Yürümemek hatadır. Yürümezsek kılcal damarlar gelişemez ve bu durum giderek daha çabuk ağrı duymamıza yol açar. Tıkalı bölge özellikle dizüstü kısımlarda ise, kalp damarlarında olduğu gibi balon-stent ile damar açılabilir. Ayrıca cerrahi girişim de yapılabilir.

ASPİRİN İÇEBİLİRSİNİZ
Dizaltı tıkanıklıklarda veya yaygın damar hastalığında ise, eğer yakınmalar çok fazla değilse, hiçbir girişimde bulunulmadan süreç izlenebilir. Sigarayı tamamen bırakmak ve sigara dumanı olan yerlerde bulunmamak da şarttır. Kolesterol düşürücü ilaçlar da damar sertliğinin ilerlemesine engel olabilir. Bu hastalığın vazgeçilmez bir ilacı ise; kanı sulandırdığı için aspirindir.

Sağlıkla ilgili sorularınızı SMS (cep telefonu mesajı) yoluyla 4122-ETU'ya iletebilir ya da saglik@sabah.com.tr mail adresine yazabilirsiniz. Ailenizin doktoru sizin için yanıtlayacak.