kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rüzgar için savaşan bir ülke istemiyorum

ASLI ÖRNEK - GÜNAYDIN
Yazdıkları önce kitaplara ardından da filmlere aktarılan Ahmet Ümit'in, iki kitabı birden geçtiğimiz hafta yayımlandı. İlki 1995 yılında çıkan 'Masal Masal İçinde', bir diğeri ise 'Olmayan Ülke'... Tabii bu kitaplardan 'Olmayan Ülke', Ahmet Ümit için çok önemli... Çünkü 'Olmayan Ülke'yi annesinin kendisine anlattığı masaldan yola çıkarak, şu an üç aylık olan torunu Rüzgar için yazmış. Hatta kitabın büyülü prensine Rüzgar adını vermiş. Bu iki kitabı konuşmak için Ümit'in Beyoğlu'ndaki bürosunun kapısını çaldık.

HER ŞEYİ YAZARIM
* İki kitabınız birden geçen hafta yayımlandı. Bu iki kitabın sizde bir hikayesi var mı?
Yayınlanan iki kitaptan 'Masal Masal İçinde' benim 1995 yılında yazdığım bir kitaptı. Bu kitap, 13 yıl boyunca büyük ilgi gördü. Kore'de bile 10 baskı yaptı. Bunlar, benim annemden dinlediğim masallardı. Beni gören herkes kitabın devamını istediklerini söyledi. En son Antep'e gittiğimde annem bana bir şeyler anlattı ve ortaya 'Olmayan Ülke' isimli kitap çıktı. Doğan Egmont'un başlattığı 'Usta Yazarlardan Çocuk Kitapları' dizisinin ilk kitapları da 'Olmayan Ülke' ile 'Masal Masal İçinde' oldu.

* Polisiye yazan birinin masal yazması nasıl bir duygu?
Aslında polisiyeden önce masal yazmıştım. Çoğunlukla polisiye yazarı olarak biliniyorum; bu güzel bir şey ama sonuçta polisiyenin ötesinde bir yazarım. Yazacağım konu ne ise, hangi formata uygunsa o şekilde yazarım. Ben iyi yazar olmaya çalışıyorum ve kendimi sadece polisiye gibi bir türle sınırlama niyetinde değilim!

* Bu kitaplardan 'Olmayan Ülke' filme dönüşür mü?
Benim kitabı da adadığım torunum Rüzgar'ın babası genç sinemaçılardan Gürkan Gürak "Bunun film haklarını bize verin! Biz bunu çizgi film yapalım" dedi. Ön bir görüşme yaptık. Belki bunu çizgi film haline getirecekler. Ben sıcak bakıyorum. Benim yapıtlarımdan başka sanat alanlarının yararlanması benim için gurur verici... Bu sayede sadece yazın alanında varolan bir yazar değil, sanatın tüm alanlarını esinleyen biri oluyorum.

* Annenizin anlattığı masalın üzerinden değişiklik yaptınız mı?
Evet. Onun anlattığı 'Olmayan Ülke' masalında büyücülerle insanlar karşı karşıya geldiğinde insanlar kazanıyordu. Ama ben bütün canlıların eşit olduğunu düşünüyorum. Hepimiz eşitiz ve öyle yaşamalıyız. Torunum Rüzgar için savaşan bir Türkiye istemiyorum. Bu kitaptaki gibi özgürce yaşayacağımız bir ülke istiyorum.

* Peki torununuz Rüzgar'la aranız nasıl?
Kızımızı da çok seviyoruz ama Rüzgar çok başka... Kızım doğduğunda ben 21 yaşındaydım. Kızım Gül'le beraber büyüdüm. Şimdi 48 yaşındayım ve Rüzgar'a 48 yıllık deneyimle yaklaşıp, dokunuyorum. Acayip bir şeymiş. Onunla sürekli konuşuyorum. Şimdiden beni tanıyor sanırım.
Haberin fotoğrafları