kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Doç. Dr. Sarper Diler

İlik Bankası Başkanı için 'hortum' iddiası

Umut TÜTÜNCÜ SABAH
Kemik İliği Bankası Başkanı Prof. Dr. Mahmut Çarin için Savcılığa ve Bakanlığa şikâyet: Testleri geciktirip hasta ölümlerine yol açtı, hastaları kendi laboratuvarına yönlendirdi..
Yüzlerce hastanın umut bağladığı İstanbul Üniversitesi Kemik İliği Bankası Başkanı Prof. Dr. Mahmut Çarin hakkında, ölen hastaların yakınları ve çalışanların başvurusu üzerine savcılık devreye girdi. İçişleri Bakanlığı'na ve Fatih Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan şikâyetlerde gündeme gelen iddialar ise son derece çarpıcı: "Testleri geciktirerek hastaların ölümüne neden oldu, 4 saatte çıkacak testleri geciktirip kendi laboratuvarında ve özel hastanede on binlerce Euro'ya yaptırdı." İddia sahiplerinden biri de, Türkiye'deki uluslararası nakil koordinatörlük sertifikasına sahip tek kişi olan ve Prof. Çarin tarafından kısa süre önce Kemik İliği Bankası Koordinatörlüğü görevinden el çektirilen Doç. Sarper Diler... Doku tarama testleri yapılamadığı için son 6 ayda 20 hastanın öldüğünü ileri süren Sarper Diler şöyle konuştu:

'BİZİ DEFALARCA TEHDİT ETTİ'
"Bu test normalde 4 saatte çıkıyor. Ancak engellemeler nedeniyle aylarca hatta bir yılda sonuç alınamıyor. Çarin bizi defalarca tehdit etti. Bu durumu bakanlığa ve rektörlüğe bildirdik. Ama bir sonuç çıkmadı. Hastalara Türkiye'den uygun donör adayı bulunduğunda testler genellikle Çarin'in başkanı olduğu Tıbbı Biyoloji Laboratuvarı'nda yapılıyor. Ancak bu laboratuvarda birçok test aynı anda yapılıyor. Bu nedenle lösemi hastalarının testleri ihmal ediliyor ya da kasıtlı olarak geciktiriliyor."