kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"2008'in de kayıp yıl olacağını düşünüyorum"

* 2008'de gayrimenkul sektörünü nasıl görüyorsunuz?
2006'nın nisan ayından beri konut sektörü durgun. Herkes "2007'de 2008'de geçecek" dedi. Şimdi bu beklentiler 2009'a kaydı. 2008 yılı için "kayıp yıl" demek artık çok da yanlış değil. Çünkü bu şartlarda talebin patlaması beklenemez. 2009 için "İyi olur" öngörülerine de bugünkü şartlarda katılmak çok mümkün değil. Çünkü ABD'de yaşanan, bir kriz mi, bunun devamı gelecek mi, bilmiyoruz. Bugün yapılacak bir tahminin sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Ama şunu söyleyebilirim ki, en geç 3 yıl sonra gayrimenkul sektörü büyük bir patlama yaşayacak.

* Ekonomideki durgunluk, Türkiye'deki inşaat şirketlerini nasıl etkileyecek?
Türkiye'de sektör henüz yolun başında. Benim düşüncem, bazı şirketlerin markalaşıp öne çıkacağı yönünde. Çok büyük boyutlu şirketlerin oluşacağını düşünüyorum. Şu anda şirketler çok küçük. Türkiye'de 10 yıl sonra yıllık cirosu milyar dolarların üzerinde şirketler olacak.

* Durgunluğu aşmak için yabancı ortaklık düşünüyor musunuz?
Biz, sektörün Türkiye ayağını biliyoruz. Gayrimenkul geliştirme işini de biliyoruz. En büyük eksiğimiz, Türkiye'deki diğer şirketlerde de olduğu gibi finansman. Bu nedenle, olası bir yabancı ortaklıkta, en önemli beklentimiz, finansman olacak. Özellikle alışveriş merkezi projelerinde finansmana ihtiyacımız olacak. Çünkü geri dönüşü konuttan daha uzun zaman alıyor. Üstelik işletilmesi de gerekiyor. Tabi Türkiye'de kalıcı olmak isteyen şirketlerle bu işi sürdürmek de önemli. Bu paydalarda anlaşabileceğimiz bir yabancı yatırımcıyla ortaklık düşünebiliriz.