kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, 15 yıl çalıştığı Eston'da 10 yıl boyunca genel müdürlük yaptı.

Orta gelirlilere rezidans yapacak

EBRU ERDOĞAN
Eston'da genel müdürlük görevinin ardından kendi şirketi Dekar Yapı'yı kuran Salih Kuzu, orta gelirliler için rezidans yapacak. Şirket, ilk projesine 2009'da başlayacak.... Öncelikle konutta markalaşmak istediklerini dile getiren Kuzu, AVM'lerin yanı sıra, önümüzdeki dönemde lojistik ve depo alanlarında da faaliyet göstereceklerini belirtiyor..
Eston'da çalıştığı 15 yılın ardından, geçtiğimiz aylarda Dekar Yapı'yı kuran Salih Kuzu, yeni şirketiyle, konut ve alışveriş merkezi projelerinin yanı sıra, orta gelirliler için rezidans yapmaya hazırlanıyor. Eğitimli genç nüfusun, nitelikli fakat küçük konut talebinin olduğuna dikkat çeken Kuzu, metrekare fiyatları 6 bin dolarları bulabilen rezidanslarda, şehir merkezlerinin dışında ve hizmet maliyetlerini de düşürerek, orta ve orta üst gelire hitap etmenin mümkün olduğunu ifade ediyor. Konut projelerinin yanı sıra alışveriş merkezi (AVM) ve lojistik tesis inşa etmek istediklerini ifade eden Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu'yla hedeflerini ve gayrimenkul sektörünü konuştuk.

* Dekar Yapı olarak önümüzdeki yıllarda hangi inşaatlarla ön plana çıkacaksınız?
Biz öncelikli olarak Dekar Yapı'yı bir konut markası olarak yerleştirmek istiyoruz. İkinci hedef noktamız AVM'ler. Bu tabi şu için özellikle büyük kentlerde ve İstanbul'da doygunluk noktasına geldi. Ama Anadolu hala bakir. Konut tarafına baktığımızda zaten Türkiye'de bitmez tükenmez bir ihtiyaç var. Bu nedenle tüm bu alanlarla ilgileniyoruz. Şu anda depolama ve lojistik alanlarla ilgili çalışma yapıyoruz. Uygun arsalar bulunabilirse, lojistik köyler kurulması, bu yönde alanlar oluşturulmasıyla ilgili çalışmalarımız olabilir. Tabi şu anda Bahçeşehir'deki Günışığı Evleri, yine Yakuplu'da villa projeleri gibi bazı inşaat taahhüdümüz olan projelerimiz de sürüyor.

* Son yıllarda sayıları hızla artan rezidanslarla ilgili sizin de planlarınız var mı?
İstanbul'da son birkaç yıldır konut talebinde ciddi bir değişiklik var. Eğitimli ve genç nüfus, üç, dört odalı daireleri bir kenara bırakıp, nitelikli fakat küçük konut talebinde bulunuyor. Hem İstanbul'da hem de İstanbul dışında bu kesime yönelik projeler yapmayı düşünüyoruz. Çünkü bu kesimin önümüzdeki yıllarda talebinin daha da artacağını düşünüyorum.

* Yani bu üst gelir kesimine yönelik konutlar yapacağınız anlamına mı geliyor?
Türkiye'de konut talebi artık orta ve orta üst gelir gruplarına ait. Onun için ulaşılabilir evler yapmak çok önemli. Bizim de ana hedefimiz bu zaten. Bugün şehir içindeki rezidansların metrekare fiyatları 5-6 bin doların altına düşmüyor. Orta gelirliler için konut fiyatlarının metrekaresi ise bin 500 YTL ile 2 bin 500 YTL civarında olması gerekiyor. Bunu rezidanslar açısından ele aldığınızda, hizmetleri ne kadar verdiğinize bağlı olarak maliyet de artar ya da azalır. Her şeyin birinci sınıf olduğu, şehir merkezinde bir rezidans da yapabilirsiniz, şehir merkezi dışında yine bu hizmetlerin daha makul bir fiyata verildiği bir yer de yapabilirsiniz. Bu, hizmetleri ekonomik vermenin bir yolunu bulmakla alakalı. Projelere 2009'da başlayacak

* 2008'de başlayacağınız projeniz olacak mı?
2008 yılını biz, hazırlık ve projelendirme yılı olarak görüyoruz. 2009 yılında bazı projelerimize başlayacağız. Tabi bunun satış aşamasına gelmesi 2009 Mayıs ayını bulacak. Kesin anlaşmaları yapmadık. Ama ilk projemiz, Avrupa yakasında 350 konutlu bir proje olacak.