kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kartal 'bonus emsal'le kendini yenileyecek!

HACER GEMİCİ
Zaha Hadid'in projesi ile gündeme oturan Kartal'da proje dışında da yoğun hareket var. Kartal Belediyesi eskiyi yıkıp, daha büyük metrekareye yapı yapana ek 0.75 emsal veriyor '..
Dünyaca ünlü altı mimar arasından yapılan seçimle İstanbul Kartal'ın dönüşüm projesini Irak asıllı İngiliz Zaha Hadid üstlendi. Bu proje ile birlikte sadece Türkiye değil, dünya da Kartal'ın adını duymuş oldu. Proje için Kartal Belediyesi henüz 1/1000 ve 1/5000'lik planları çıkarmış değil, ancak amaç yıl sonuna kadar bu planları yetiştirmek. Kartal yüzünü yenilemeye hazırlanırken, geleceğe yatırım yapanların sayısı da giderek artıyor. Bu arada tabi Kartal Belediyesi'nin yeni yapılaşmayı özendirmek için verdiği 'bonus emsali' de unutmamak lazım. Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar, "Kartal'ın zemini depreme karşı aslında dayanıklı, Ama zayıf yapılar var. İnsanlar bira araya gelsin ve evler yenilensin diye ek emsal belirledik. Örneğin bir kişi 500 metrekareye bina yaparken emsal 1.5 ise, bu alan 5 bin metrekareye çıktığında 0.75 ek emsal daha veriyoruz. Böylece emsal değeri yani yapılaşma oranı 2.25'e çıkmış oluyor. Tabi bu da cazibeyi artırıyor" dedi.

2009'da proje başlar
Kartal'da dönüşümün çoktan başladığını anlatan ve bunu adına Kartalite adını verdikleri ve 7 yıldızlı yönetimi yerleştirme programı olarak özetledikleri sisteme bağlayan Dağlar, SABAH Emlak &Mortgage'ye Kartal'daki değişimi şöyle anlattı:

* Kartal'ın dönüşüm projesi tam anlamı ile ne zaman başlayacak. Zaha Hadid'in projesinin bitmiş halini ne zaman göreceğiz?
Biz belediye olarak planlamayı yapıyoruz ondan sonrası özel sektörün ve tabi devletin görevi. 550 hektarlık özel bölgenin yüzde 52'si kamunun yüzde 48'i özel sektörün elinde. 2009 yılına kadar tüm planlar geçmiş olacak ve ondan sonra proje başlayabilecek Ancak şimdiden 2015'te ya da 2020'de biter gibi bir tarih vermek mümkün değil, sadece çok hızlı bir şekilde ilerleyebileceğini söyleyebilirim. Özel sektörün harekete geçmek için hazır beklediğinin farkındayız. Dönüşüm projesi Kartal'a çok şey katacak. Öncelikle en az 1230 bin kişilik bir ek istihdam yaratacağını düşünüyoruz. Halen 450 bin nüfusu olan Kartal'daki nüfusun proje bittiğinde 1-1.5 milyonu bulacağını tahmin ediyoruz.

Ulaşımda merkez noktadayız
* Projenin dışında da Kartal'da bir gelişme var gibi görünüyor...
Evet mesela Titanic adını taşıyan otel inşaatı bitiyor ve mayıs ayında açılacak. Bunun dışında iki tane beş yıldızlı otel daha var. Yine eski binaların yenilenmesi amacı ile daha büyük metrekareli alanlara verdiğimiz ek emsalin neticelerini de almaya başladık. Örneğin Karlıktepe'de bir müteahhit firma 20 konutu satın alarak orada çok güzel bir proje başlattı. Böylece hem konut sahipleri daha yüksek bedelle yerlerini satmış oldular hem de eski ve zayıf yapıların yerine yenilere gelmeye başladı. Şu anda Kartal'da yeni yapılaşma oranı yüzde 1'lerde, bu oran yüzde 20'lere çıktığı anda Kartal cazibe merkezi olacak.

* Kartal cazibe merkezi olacak diyorsunuz ama ulaşım nasıl çözülecek?
Öncelikle ulaşılabilir bir merkez olmak gerek tabi. Kartal ulaşım merkezleri arasında ortak bir noktada. Deniz ulaşımına çok açık. Kartal deniz yolunu artık daha iyi kullanıyor. Yine metro ve Marmaray bağlantıları da olacak. Buradan Halkalı'ya 35 dakikada ulaşabilecek insanlar. Ulaşım sorununu çok kolay çözmek mümkün ve zaten çözülüyor. Sabiha Gökçen'e çok yakınız. Tüm bunlar Kartal'ı cazip hale getiriyor. Tüm ulaşım hatlarına yakınız.
Haberin fotoğrafları