kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kredide kur riskini sepetlediler

FURKAN ALP
Anodolubank Genel Müdür Yardımcısı Atakan, piyasalardaki dalgalanma sonrası müşterilerin konutta sepet krediye yöneldiklerini söyledi... Atakan, kredilerde faiz ve kur riskini azaltmak isteyen müşterilerin yüzde 70'inin iki farklı para birimi ile borçlanma yoluna gittiğini belirtti..
Uluslararası piyasalarda dalgalanmaya neden olan bankacılık krizinin etkisiyle kredi maliyetlerinin artması, yükselişe geçen konut kredisi faizleri, yatırımcıları ev satın alırken Türk Lirası ve dövizden oluşan sepet kredilere yöneltti. Müşteriler 'sepet kredisi' ile istedikleri iki cins para birimini seçerek, kredi üzerindeki faiz ve kur riskini aşağıya çekmeyi hedefliyor.

Volatilite yatırmcıyı korkuttu
Anadolubank Bireysel Kredilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, özellikle son dönemde uluslararası piyasalardaki çalkantıya paralel olarak artan volatilite nedeniyle yatırımcıların konut kredisi kullanırken tek para biriminin faiz riskini üstlenmek istemediğini söyleyerek, "Aslında hangi para birimi avantajlı sorusunun mükemmel bir cevabı yok ancak müşterilerin krediyi kullanmak istediği vade, gelirinin ne kadarının döviz olduğu ve döviz kurları hakkındaki beklentileri sepeti oluşturmada önemli kriterler. Türk Lirası faizlerinin yüksek olması ve bankaların kredi kaynaklarını yurtdışından alması nedeniyle kredi faizlerinin de yükselmesi nedeniyle müşteriler yüzde 100 TL cinsi konut kredisi almak istemiyor. Bu tip fonlama ihtiyacını karşılamak için pazara sunduğumuz sepet kredisi büyük ilgi gördü. Konut kredisi kullananan müşterilerin yüzde 65-70'i sepet kredisi tercih ediyor" dedi.

Sepette lira tavsiye ediliyor
Sepet kredisi kullanmak isteyen müşterilerinin mutlaka döviz gelirlerinin olması gerektiğine dikkat çeken Atakan, "Her para biriminin 1-4 yıl arasında dalgalandığı bir dönem var. Bankalar olarak biz bile taktik değiştiriyoruz. Müşterilerin de hem faiz hem de kur riskini ayı anda üstlenmesini tercih etmiyoruz. Türk Lirası'nın sepet kredi içindeki para birimlerinden biri olması konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz. Özellikle dolar kurunda büyük bir sıkıntı beklemeyen müşteriler için, ABD ekonomisinin durgunluğa girdiği, bu yıl içinde başkanlık seçimlerinin yapılacağı ve ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam etmesinin beklendiği bir ortamda doların en az altı ay değer kaybedeceğini öngörüyoruz" dedi.
Haberin fotoğrafları