kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tehlikeli ihmal: Uçağın kanat bakımı unutuldu

Gökhan ARTAN SABAH
Sağ kanadında aşınma bulunan THY'nin Airbus 320 tipi "Düzce" uçağının 17 Mart'ta yapılması gereken kontrolü unutuldu. Seferlerine devam eden uçak, hata fark edilince acilen bakıma alındı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Tehlikeli ihmal: Uçağın kanat bakımı unutuldu
Seyahatte havayolunu tercih edenler büyük bir tehlikeyi ucuz atlattı. THY'nin sağ kanadında aşınma bulunan Airbus 320 tipi "Düzce" uçağının geçen hafta yapılması gereken bakımının yapılmadığı ortaya çıktı. Uçak acilen bakıma alındı. Yapılan incelemede herhangi olumsuz bulguya rastlanmazken, yapılan ihmalin faciayla sonuçlanabileceği belirtildi. THY filosunda bulunan tüm Airbus 320 uçaklarının kanatlarında Avrupa Sivil Havacılık Güvenlik Otoritesi'nin 2005'te yayınladığı bildiri sonrasında periyodik olarak AD (Airworthines Directive - Uçuşa Elverişlilik) kontrolü yapmaya başladı. Uçakların kanat bölgesinde bulunan mafsallarda 4 bin uçuş saatinde bir (yaklaşık 1,5 yıl) aşınma kontrolü yapan THY, kontroller sırasında "Düzce" uçağının kanatlarında 'limit içinde' bir aşınma meydana geldiği tespit edildi. Bunun üzerine uçağın 4 bin uçuş saatinde bir değil, sol kanadı için 2 bin, sağ kanadı için ise 500 uçuş saati geçtikten sonra kontrol yapılması gerektiğine karar verildi. Buna göre uçağın sağ kanadına 17 Mart tarihinde bakım yapılması gerekiyordu. Ancak büyük bir ihmal sonucu uçağa yapılması gereken kontrol unutuldu. Yaklaşık bir hafta boyunca uçuşlarına devam eden uçak, kontrol tarihinin geçtiği anlaşılınca hemen bakıma alındı. Yapılan incelemede uçakta tehlikeli bir duruma rastlanmazken, böyle bir ihmalin olası faciayla sonuçlanabileceği belirtildi.

THY: SORUN YOK
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan THY Basın Müşavirliği, "Bakım için süre aşımı olduğunun tespit edilmesinin ardından emniyetine son derece önem veren ortaklığımız uçağı aynı gün seferden çekerek inceleme yaptırmıştır. Ancak herhangi bir işlem gerektirecek bulguya rastlanmamıştır. Bunun üzerine uçak yeniden sefere verilmiştir. Filomuzda bulunan Airbus 320 uçaklarında istenen tüm işlemler yapılmış, uçuş emniyeti açısından sorun doğuracak herhangi bir bulgu tespit edilmemiştir" denildi