kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Cehennem diye bir şey yoktur'

Sadi TEKELİOĞLU KOPENHAG
Karikatür krizlerinden sonra bu kez Hıristiyanlıkla ilgili tartışma çıktı. Bir din adamı "Cehennem yok. İncil'e sonradan girdi. Cehennem aslında korkularımız" dedi..
Karikatür krizleri, İslam'a hakaret ve Müslüman tartışmalarıyla adı adeta özdeşleşen Danimarka'da yeni bir kriz kapıda. Bu kez konu, İncil yeniden yazılırken bir piskoposun ortaya attığı iddia. Aorhus kentinde görev yapan piskopos Jacob Holm, "Cehennem diye bir şey yoktur" açıklamasıyla bomba etkisi yarattı. Holm, "Cehennem, insanların hayattayken içinde yaşadığı bir şey. Sonsuza kadar insanların cezalandırıldığı bir cehennem yok. İncil'de de böyle bir tarif bulunmuyor" diyerek pandoranın kutusunu açtı! "Cehennem" tanımının ilk kez Ortaçağ'da yapıldığını, İncil'e de bu dönemde girdiğini savundu. Aslında bu tartışma, Norveç'te İncil'in yeniden çevrilmesi çalışmasında ortaya çıktı. Çeviriyi yapan din adamları, "cehennem" kavramına yeni bir tanım bulunması gerektiğini konuşurken, komşu ülke Danimarka'da tanınmış bir din adamı olan Holm çarpıcı iddiasıyla gündem yarattı. Telefonla ulaştığımız Holm, "doğadaki herşeyin olduğu gibi dinlerin de çağın değişen koşullarına uyarak değişebileceklerini" söyledi.

'İNCİL DE ÇAĞA UYMALI'
İncil'deki cehennem kavramının insanların doğasında var olan korku ve gelecek endişesinin tuhaf bir dışa vurumu olduğunu savundu. "Cehennem tasvirleri günümüzde insanlığın karşı karşıya olduğu sorunlarla mücadelesini kaybederse neler olabileceği korkusu. Bunlar küresel ısınma, terörle mücadele, savaş, açlık gibi çağımızın sorunları" diye de ekledi. İncil'de gözden geçirilip çağdaş bir yoruma kavuşturulması gereken ahiret ve merhamet gibi başka bir çok nokta bulunduğunu, İncil'in bazı bölümlerinde verilen korkutucu ve tehditkar mesajların, sağ görüşlü muhafazakar din adamlarınca canlı tutulmaya çalışıldığını iddia etti. Başkent Kopenhag'dan piskopos Jan Lindhardt da cehennemin, insanların yeryüzünde yaşayabileceği yalnızlık, anlamsızlık ve amaçsızlık olarak tanımlanacak bir ruh hali olabileceğini belirtti. Ancak "Cehennem yoksa, cennet de mi yok" diyerek Holm'e itiraz etti.
Haberin fotoğrafları