kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mehmet Zeki İris "Bağımlılara yardımcı olmanın verdiği haz tarif edilemez" diyor.

Eski bağımlıdan, tedavi görenlere hayat dersleri

Sevdican GÜNEŞ SABAH
20 yıl eroin bağımlısı olarak yaşayan Mehmet Zeki İris, deneyimlerini bağımlılık tedavisi görenlerle paylaşarak uyuşturucuyu bırakmalarında yardımcı oluyor..
Bir akrabasının kullandığı eroini 16 yaşında "eğlence olsun diye" deneyen Mehmet Zeki İris 20 yıl bağımlılık batağına saplandı. Ailesi varlıklı olduğu için ilk günlerde eroin bulmakta zorlanmadığını söyleyen İris, evlenip 4 çocuk babası olduktan sonra da eroinden vazgeçemedi. İris, eşinin intihar girişiminin ardından 10 yıl önce kararlı olarak gittiği AMATEM'de eroini bırakmayı başardı. 46 yaşındaki İris 4 yıldır bağımlılık tedavisi gören kişilerle deneyimlerini paylaşıyor. Bağımlılara, "bırakmanın zor olmadığını" yaşamından örneklerle gösteriyor.

'BENDEN GÜÇ ALIYORLAR'
Bağımlılık tedavisinin ömür boyu sürdüğünü söyleyen İris, aylarca grup terapilerine katıldığını anlatıyor: "Motivasyonumuzu yüksek tutmak için sürekli bilgilendirildik. Sonra bırakmayı deneyen birçok kişiyle konuştum. Onlar benim başardığımı görünce güç aldı. Hayatlarındaki değişimlere daha hızlı geçebildiler. Takıldıkları yerlerde sorularını yanıtladım. Adeta beni ışık gibi gördüler. Onların bıraktığını görünce, kendim bırakmış kadar seviniyordum. Hayatlarını kurtardıklarını görmek çok güzel. Yeniden beyaz sayfa açmalarına yardımcı olmanın verdiği hazzı ise tarif etmem imkânsız." AMATEM'de tedavi gören hastaların Mehmet Zeki İris'i bir rehber olarak gördüğünü belirten Psikiyatrist Doç. Dr. Figen Karadağ, Avrupa ve Amerika'da çok yaygın olan "eski kullanıcı" yöntemini, bugünlerde Maltepe Üniversitesi'nde de uygulamaya başladıklarını anlatıyor. Karadağ, "İris Türkiye'deki ilk rehber. Merkezimizde 3 aydır çalışıyor olsa da 4 yıldır yaptığı çalışmalar çok olumlu sonuçlar verdi. 20 yıllık deneyimi hastalar için avantaja dönüştü. İris de böylece bir iş sahibi oldu" diyor.