kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Şeker hastaları yüksek topuklu ayakkabı giymesin

Dr. Ece Hattat
35 yaşındayım ve bir yıldır şeker hastasıyım. Bir gün ayağımın kesilmesinden çok korkuyorum. Bu durumu nasıl engellerim? Didem U./İstanbul

Diyabet hastalarının ayak problemleri klasiktir. Yüksek kan şekeri; sinir hasarı yaratarak ve kan dolaşımını bozarak ayak problemlerine neden olabiliyor. Ama hemen korkmayın. Korkmak yerine ayak bakımınızı ihmal etmeyin. Nasıl ki kan şekeri, yüksek tansiyon ve kolesterol kontrollerinize dikkat ediyorsanız, ayak bakımınızı da ihmal etmemeniz gerekir. Üstelik bunu bir hobi olarak da yapabilirsiniz. İşte yapmanız gerekenler:

* Öncelikle düzenli ayak temizliği yapmayı alışkanlık edinin. Bu sizi aynı zamanda dinlendirir. Cildinizi tahriş etmeyecek bir sabun ve ılık suyla ayaklarınızı her gün yıkayın. Ayaklarınızı tamponlayarak kurulayın ve hafif nemlendirici özelliği olan bir krem kullanın. Tırnaklarınızı da bu temizlik sonrasında kesmenizde fayda var. Batık oluşmaması için ayak tırnaklarınızın kenarlarını kesmemeye özen gösterin. Görme probleminiz varsa yardım alın.

* Ayaklarınızı her gün kendi kendinize muayene edin. Kuru, çatlamış bir cildiniz mi var? Yoksa cildinizde su toplamaları, kesikler ve çizikler mi bulunuyor? Tırnak batmaları ve nasırları da atlamayın. Ayrıca şişlik, sıcaklık, kırmızılık gibi yangısal belirtilere karşı da temkinli olun. Ayaklarınızda iyileşmeyen bir yara, mantarımsı bir görüntü, tırnak batması, enfeksiyon, ağrı veya his kaybı olursa sorunu geçiştirmeyin ve en kısa zamanda doktorunuza başvurun. Erken ve doğru tedavilerle, ayaklarınızda kalıcı kusurlar oluşmasını önleyebilirsiniz.

* Ayakkabı seçimi çok önemlidir. Yüksek topuklu ve ayak parmaklarınıza baskı uygulayacak ayakkabılar yerine, mutlaka rahat ettiğiniz ve ayağınızı vurmayacak bir ayakkabı kullanın. Ayakkabı alırken ucunun büyük ayak parmağınızdan biraz daha uzun olmasına gayret edin. Yeni bir ayakkabıyı uzun saatler boyunca giymeyin. Sentetik çoraplar yerine koton ya da yün gibi doğal malzemeden yapılmış çorapları tercih edin. Bu önlemlerle kan şekerinizi kontrol altına alamayabilirsiniz. Çünkü çok da etkili değillerdir. Bu nedenle kan şekeri seviyenizi de, sık sık kontrol ettirmenizi tavsiye ediyorum.