kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

PKK kamplarını BBG evine çeviren araçlar

Yeni Haber
Türkiye, terörle mücadelede daha etkin olabilmek amacıyla İnsansız Hava Aracı (İHA) alımlarına hız verdi. Gerek yurt içerisindeki, gerekse sınır ötesindeki operasyonlarda istihbarat toplayarak, PKK kamplarını BBG evine çeviren insansız hava araçları ailesinin yeni üyesi "Aerostar" olacak.

İsrail ile yapılan anlaşma çerçevesinde 3 adet Aerostar tipi insansız hava aracı önümüzdeki ay Türkiye'de olacak. İsrail firması Aeronautics'in üretimi olan Aerostar'lar havada 12 saat kalabiliyor. Heron uçakları ise havada 52 saat süreyle kalıyor. Heronlara oranla havada daha az kalabilen bu uçakların daha çok yurtiçi operasyonlarda görevlendirileceği bildirildi. Heron ve Aerostarların menzil ve görüntü aktarma özellikleri ise birbirine çok yakın. ABD, İsrail ve Angola ordularında da kullanılan Aerostar hedef tespiti, hedef tanımlama, sınır ve muharebe alanı kontrolü ve topçu atışı için hedef işaretleme amaçlı olarak kullanılabiliyor.

Kullanım şekli Heron'a göre çok daha basit olan Aerostar, 18 bin feet irtifada görev yapıyor. Saate 100 kilometre hıza ulaşabilen Aerostar, üzerindeki data link aracılığıyla 200 kilometre uzaklıktaki komuta kontrol merkezine anında görüntü aktarabiliyor.

Sınır ötesi hava harekatının başladığı 1 Aralık'ta İsrail üretimi Heron tipi insansız hava aracının sağladığı görüntüler anında Genelkurmay Karargahı'na aktarılmış, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt "PKK kampları artık bizim için BBG evi gibi" demişti.

KİRALIK HERONLAR DA GELİYOR

TSK'nın sahip olacağı 10 adet Heron ise Ağustos ayında teslim edilecek. Ağustos ayına kadar ise yaklaşan baharla birlikte olası yükselişe geçmesi beklenen terörü önlemek için 3 Heron sisteminin "acil' koduyla kiralanması görüşü benimsenmişti. 17 milyon dolara kiralanacak olan 3 sistemin Nisan ayında Türkiye'de olması bekleniyor.

İHA'LARIN AMACI

İstihbarat amaçlı olarak kullanılacak İHA'lar terörle mücadele operasyonları öncesinde devreye sokularak, dağlık alanlarda fotoğraf ve görüntü çekecek. Böylece keşif faaliyetlerinde can kaybı yaşanmayacak ve uçakların çektiği görüntüler anında Batman'daki İHA birliğinde değerlendirmeye alınacak. Malatya'daki 2. Ordu Karargahı, Batman'dan gelen istihbarat değerlendirmesi ışığında bölgedeki ilgili birliğe operasyon komutu verecek. TSK, istihbaratı operasyona dönüştürme süresini daha da kısaltmak amacıyla, İHA'ların elde ettiği istihbaratın gerçek zamanlı olarak doğrudan Malatya'ya gönderilmesini sağlayacak teknoloji üzerinde de çalışıyor. Böylece, PKK'nın Türkiye sınırları içerisindeki hareketleri de son teknoloji ürünü sistemlerle takip edilecek ve operasyonlar yapılacak.

(ANKA)