kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Özbudun ne diyor?

Anayasa profesörü Ergun Özbudun'la son gelişmeler üzerine biraz sohbet ettik.
- Kanunlar önünde eşitliği ve eğitim hakkını pekiştiren anayasa değişikliği, Anayasa Mahkemesi'nin önünde. Ne olabilir?
- Sadece şekil açısından inceleyebilir.
- Yüksek Öğretim Kanunu'nun ek 17. maddesinde yaptığı gibi, yorum yoluyla yasağı devam ettirebilir mi? Meselâ, "10'uncu ve 42'nci maddeler değişti ama, bu başörtüsünün serbest kaldığı anlamına gelmez" diyebilir mi?
- Diyemez. Çünkü böyle bir yorumla, esasa girmiş olur.
- AK Parti, kapatılmasını zorlaştıracak bir düzenlemeyi yapmaya hazırlanıyor. Bu anayasa değişikliğini, Anayasa Mahkemesi ortadan kaldırabilir mi?
- Prensip olarak esasa giremez.
- Ama, "Anayasanın 2. maddesinin koruması altındaki laiklik ilkesinin yara alması söz konusu olduğu için, Anayasa Mahkemesi müdahale edebilir" deniliyor.
- Bu mantık çerçevesinde, anayasadaki her değişikliği 2. madde kapsamında görebiliriz. Kiminin laikliğe, kiminin Atatürk milliyetçiliğine veya ilkelerine ters düştüğünü söyleyebiliriz. Hatta, Sosyal Güvenlik Reformu bile, "sosyal devletle çelişiyor" gerekçesiyle anayasanın 2. maddesine aykırılık teşkil edebilir. Her anayasa değişikliği, ucundan kenarından anayasanın 2. maddesiyle irtibatlandırılabilir.
- Kapatmayı zorlaştıran anayasa değişikliğinin hemen referanduma sunulması, Anayasa Mahkemesi'nin bu davaya bakmasını önler mi?
- 367 kararını hatırlayarak söylüyorum. Bir bakarsınız, yürütmeyi durdurma kararı almış ve referandumun önünü kesmiş.
- Kapatma kararını engelleyecek bir değişikliğin halka sorulması, "Referandum yoluyla vatandaşın cumhuriyetin temel nitelikleriyle karşı karşıya getirilmesi" olarak yorumlanıyor.
- Halk cumhuriyetin temel nitelikleriyle karşı karşıya getirilmiyor ki, sadece parti kapatmak zorlaştırılıyor.
- Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'a göre, yargı süreci başladığı için, anayasanın 138. maddesi, değişikliğin, AK Parti davasında uygulanmasına mâni.
- 138. maddede, "Görülmekte olan bir dava hakkında yasama meclisinde yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz, herhangi bir beyanda bulunulamaz" deniliyor. Hakimi çağırıp sorguya çekemezsiniz. Yoksa elbette anayasa değişikliği gerçekleşir ve bu da görülen davalara uygulanır. Devlet Güvenlik Mahkemesi kaldırılınca, görülmekte olan bütün davalar etkilenmedi mi?
- Siz anayasa profesörüsünüz ama, zaman zaman net cevap verme yerine, ihtimaller üzerinde konuşuyorsunuz.
Ergun Özbudun, Ziya Paşa'nın bir beytiyle taşı gediğine koydu:
"İdrak-ı meali bu küçük akla gerekmez; / Zira bu terazi o kadar sıkleti çekmez."
Ergun Özbudun, bu veciz mısralarla, herhalde, hukukun siyasallaştığı noktada, bilimin iflas ettiğini anlatmak istiyordu.