kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Perinçek tutuklandı, Alemdaroğlu tutuksuz yargılanacak

Yeni Haber
Ergenekon Operasyonu soruşturması kapsamında gözaltına alınan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, sevk edildiği mahkemece tutuklanırken İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Emniyet'teki sorgusunun ardından, savcılık tarafından sorgulandı ve sabaha karşı "Ergenekon terör örgütünün üst düzey yöneticisi olmak ve devlete ait gizli belgeleri temin edip elinde bulundurmak" suçundan tutuklanması talebiyle sevk edildiği Nöbetçi İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sorgulandıktan sonra tutuklandı.

İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, Emniyet'teki sorgusunun ardından, savcılık tarafından sorgulandı ve sabaha karşı "Ergenekon terör örgütünün üst düzey yöneticisi olmak ve devlete ait gizli belgeleri temin edip elinde bulundurmak" suçundan tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Perinçek, Nöbetçi İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sorgulandıktan sonra tutuklandı.

Serhan Bolluk, Ferit İlsever ve Adnan Akfırat'ı da tutuklayan mahkeme, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nu ise şartlı olarak serbest bıraktı.

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınanlardan İbrahim Benli de, savcılıkça serbest bırakıldı. Benli, somut bir suçlama yöneltilmediğini, soruşturma konusunda bilgi vermemesi konusunda uyarıldığını ve buna uymaya çalışacağını ifade etti.

PERİNÇEK BAYRAMPAŞA CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ


Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve çıkartıldığı mahkemede tutuklanan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde sorgulanan Doğu Perinçek, sabah saatlerinde tutuklandı. Tutuklama kararının ardından adliye önündeki polislerin sayısı artırıldı. Bu sırada bir grup İşçi Partili ise Perinçek lehine slogan attı. Perinçek'i taşıyan araç adliyeden ayrıldığı sırada çevik kuvvet polisleri kalkanlarını kaldırarak basın mensuplarının görüntü almasını engelledi. Perinçek, Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi.

Adliye önünde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İşçi Partisi Genel Sekreteri Nusret Senem, Perinçek'in tutuklanmasını "hukuksuzluk ve skandal" olarak niteledi.

ALEMDAROĞLU TUTUKSUZ YARGILANACAK

Ergenekon Operasyonu soruşturması kapsamında Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen ve buradaki savcılık sorgusu sonrası tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilen İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Alemdaroğlu'nun, yaşı ve sağlık durumu nedeni ile serbest bırakıldı.
Kemal Alemdaroğlu ile birlikte adliyeye sevk edilen Ulusal TV Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever ve Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk ile Adnan Akfırat hakkında ise tutuklanma kararı verildi. Adliyeye getirilen İbrahim Benli ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.

Alemdaroğlu'na yurt dışı yasağı konulduğu öğnerildi. Alemdaroğlu'nun, her ayın 1'i ve 15'inde polis merkezine giderek imza atması istendi. Mahkeme tutanağında, Alemdaroğlu hakkında suç ve deliller dikkate alındığında tutuklanması gerektiği ancak yaşı ve sağlık durumu dikkate alınarak serbest bırakıldığı yer aldı.

Adliye çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan Kemal Alemdaroğlu, "Anayasaya, yasalara, demokrasi hayranı kişilere yakıştırılamayacak bir suçlama. Hepimizin takdir edeceği nedenlerle yapılmıştır. Yargının bazı kararları, arkadaşlarımızla ilgili olsa da yargıya saygılıyız. Bu arada emniyet mensuplarına, bizleri üç gün ağırladıkları için teşekkür ediyorum. Türk toplumu, bu Ergenekon soytarısının ne demek olduğunu, ortaya çıkmasını ve iktidar sahiplerinin Ergenekon üzerinden bir takım mesajlar üretmesini ve çalışmalar yapmasını ödeyecektir. Türk toplumunun sağduyusuna inanıyorum. Ve yargı da bunu en güzel şekilde gösterecektir." dedi.

Alemdaroğlu'nun açıklamalarının ardından avukatı Metin Çetinbaş, açıklama yaptı. Suçlamaları eleştiren Çetinbaş, "Bazı yayınlarla yargıya baskı yapılmaktadır. Yargının bağımsızlığı zedelenmektedir." dedi. Çetinbaş da Alemdaroğlu gibi emniyet mensuplarına teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI KONULDU

''Ergenekon soruşturması'' çerçevesinde sevk edildiği nöbetçi mahkemece serbest bırakılan eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu.

Nöbetçi mahkemenin kararında, ''Kemal Alemdaroğlu'nun üzerine atılı olan suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunduğuna'' dikkat çekilerek, ''bunun tutuklamanın şartlarını oluşturacağı'' ifade edildi.

Kararda, ''şüphelinin yaşı ve sağlık durumu dikkate alınarak, CMK'nın 109. maddesinin 3. fıkrası uyarınca yurt dışına çıkışının yasakladığı'' belirtildi.

Kemal Alemdaroğlu'nun aynı madde uyarınca, mahkemeye bildirdiği ikamet adresinin bulunduğu yerin polis merkezine her ayın 1. ve 15. günlerinde kendisi için uygun herhangi bir saatte başvurarak imza vermek şeklinde adli kontrol altına alınmasına hükmedilen kararda, Alemdaroğlu'nun, ''bu uygulamaya bir gün bile uymadığı takdirde CMK'nın 112. maddesi gereğince hakkında hemen tutuklama kararı çıkarılabileceği'' konusunda ihtar edildiği de kayda geçirildi.

"ERGENEKON SOYTARISI"

Ergenekon operasyonunda gözaltına alınan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu, "İnanıyorum ki Türk toplumu bu Ergenekon soytarısının ne olduğunu, en kısa zamanda ortaya çıkmasını ve birilerinin, iktidar sahiplerinin Ergenekon üzerinden bir takım mesajlar iletmesini ve çalışmalar yapmasını önleyecektir" dedi.

Adliye önünde habercilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, Ergenekon soytarılığının ne olduğunu yakında herkesin göreceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Gerçekten üzgünüm. Bu üç gün çok üzücüdür. Bizim gibi Anayasaya, yasalara saygılı, demokrasi hayranı kişilere yakıştırılan bu suçlama, aslında hepinizin taktir edeceği nedenlerle yapılmıştır. Yargıya, saygılıyız. Emniyet güçlerinin 3 günlük bizi ağırlamasından teşekkür ederiz. Onlarda bizi gayet güzel ağırladılar. İnanıyorum ki Türk toplumu bu Ergenekon soytarısının ne olduğunu, en kısa zamanda ortaya çıkmasını ve birilerinin, iktidar sahiplerinin Ergenekon üzerinden bir takım mesajlar iletmesini ve çalışmalar yapmasını önleyecektir. Ben Türk toplumunun gücüne, özverisine, sağduyusuna inanıyorum ve yargıda bunu en güzel şekilde gösterecektir"

Alemdaroğlu'nun ardından bir açıklama yapan Avukatı Metin Çetinbaş ise Türkiye'nin çok zor ve sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ifade etti. Çetinbaş, "Yargı bağımsızlığı zedelenmeye çalışılmaktadır. Herkesi hukuk devleti kurallarına uymaya davet ediyoruz. Başta Başbakan ve Bakanlar olmak üzere, şüpheliler aleyhine ard arda açıklamalar yapılmakta, yargı etki altına alınmaya çalışılmaktadır. Anayasal suç işlenmektedir. Görevli adli makamların şüpheliler hakkında yasal gereği yapacağına inanıyorum. Birbiriyle hiç ilgisi olmayan iki farklı adli olay karıştırılmaya, kamuoyu yanıltılmaya çalışılmaktadır. Görev ve ünvanı ne olursa olsun kimsenin Türk adaletini etkileyemeyeceğini son kararlar verildiğinde göreceğimize inanıyorum. Türk adalet sistemine yargıç ve savcılarına güveniyoruz" dedi.

ALEMDAROĞLU'NUN AVUKATI ÇETİNBAŞ

Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş da Türkiye'nin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ifade ederek, ''yargı bağımsızlığının zedelenmeye çalışıldığını'' ileri sürdü.

Herkesi hukuk devleti kurallarına uymaya davet ettiğini belirten Çetinbaş, şu görüşleri savundu:

''Başta sayın Başbakan ve bazı bakanlar olmak üzere Türkiye ve dünya kamuoyunun gündeminde olan bu soruşturmada şüphelilerin aleyhine art arda açıklama ve yayınlar yapılmaktadır. Yargıyı etki altına alma gayreti gösterilmektedir. Anayasal suç işlenmektedir. Yetkili ve görevli adli makamların şüpheliler hakkında yasal gereğini yapacağına inanıyorum.''

''Birbiriyle hiç ilgisi olmayan iki farklı olayın karşılaştırılmaya, kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığını'' öne süren Çetinbaş, ''Görev ve unvanı ne olursa olsun, kimsenin yüce Türk adaletine etki edemeyeceğini, son kararlar verildiğinde göreceğimize inanıyorum. Türk adalet sistemine, yargıç ve savcılarına güveniyoruz, güvenmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.

Çetinbaş, Alemdaroğlu'nun gözaltına alınmasıyla birlikte kurallara uygun ve insanca uygulamalarından dolayı kolluk kuvvetlerine de teşekkür etti.

(AJANSLAR)