kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İskoçya'da zorla evlilik tecavüz suçu sayılacak

DIŞ HABERLER
İskoçya'da, özellikle Müslümanlar arasında görülen "zorla evliliklerle" ilgili yeni yasaya göre zorla evlendirilen kızların eşleri tecavüzden yargılanacak, babaları da suç ortağı sayılacak..
İskoçya, zorla evlilikleri engellemek için son derece sert önlemler getiren yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarıya göre, zorla evlenendirilen kızların kocaları, "rızası olmayan kişinin ırzına geçme ve tecavüzden" yargılanacak. Bu evliliği isteyen anne babalar da "suça ortaklıktan" tutuklanacak... İslam dernekleri başkanlarının da büyük destek verdiği yasa tasarısı, özellikle Müslüman Asyalılar arasında yaygın olan zorla evlendirme geleneğini durdurabilmeyi hedefliyor. Kızların "istemeden evlendikleri" kocalarıyla cinsel ilişkiye zorlanmalarının tecavüzden hiçbir farkı olmadığını belirten siyasiler, bu nedenle de konuya ilişkin cezaların ağırlaştırılması gerektiğini savunuyor. Genç kızların hayatını mahveden ve dayak ya da intihar gibi üzücü sonlarla biten bu evliliklerin önüne geçilmesi için mevcut yasaların yeterli olmadığını savunan politikacılar, "Ancak ağır cezalar getirerek bu geleneği yıkabiliriz" diyor.

KADINLARDAN DA DESTEK
Yeni yasa tasarısının öncülüğünü yapan milletvekili Beşir Ahmed de, "Eğer gerçekten bu uygulamanın önüne geçmek istiyorsak, yeni cezalar getirmeliyiz. Tasarının bir an önce yasalaşması için çalışıyoruz. Olayın suç kapsamına alınması güzel bir başlangıç olacak. Ancak tabii ki tek başına yeterli değil" diye konuştu. İskoç-İslam Derneği Başkanı Osama Saeed de, "Son yıllarda yasalar sayesinde zorla evlenmelerin sayısında azalma oldu. Çünkü böylece yargıçların elinde genç kızları korumak için de güç oluyor" dedi. Kadın hakları dernekleri de her yıl yüzlerce kızın bu geleneğin kurbanı olduğunu hatırlatarak, tasarının zorla evliliğin insan hakları ihlali olduğunun bir kanıtı olduğuna destek verdi. Dernekler bu kadınların çocuk doğurmaya zorlandıklarını, dayak yediklerini ve hatta kimi olaylarda da öldürüldüklerini vurguladı.