kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Önce maaş bağladı sonra borçlu çıkardı

Yeni Haber
Sosyal Güvenlik Kurumu, "65 yaşını doldurmuş, muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanuna" göre önce maaş bağladı, ardından da "yersiz ödeme" yapıldığını gerekçesiyle yaklaşık 20 bin kişiye borç çıkardı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nca borçlu çıkarılanların büyük çoğunluğunu yaşlılar, 6 bin 500'ünü de özürlüler oluşturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya'nın, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca, "65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanuna' göre aylık bağlanan ve daha sonra "yersiz ödeme" yapıldığı gerekçesiyle borç çıkartılan kişi sayısına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Yalçınkaya, yasaya göre aylık almakta iken, maaşı kesilmiş ve yersiz ödeme yapılmış olduğu tespit edilen bir çok vatandaşa, yersiz ödenen paranın yüzde 50 fazlasıyla borç çıkartıldığını belirtirken "iki böbreği de çalışmayan, hafta da 3 kez diyaliz makinasına girmekte olan yüzde 80 özürlü ve 430 YTL maaş alıyor diye borçlandırılan, kira ödeyen, aldığı tüm parasını kendi sağlık harcamasına yatıran bir vatandaşımızdan, yersiz ödeme yapıldı diye 6 milyara yakın para istenmesini bir insanlık ayıbı olarak görmekteyim" dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise Sosyal Güvenlik Kurumunca çıkarılan borç miktarının uygulama yönetmeliği gereği tahsil edilmek üzere mahalli maliye teşkilatlarına bildirildiğini, söz konusu borçlar bildirildikten sonra borç takiplerinin mahalli maliye teşkilatlarınca yapıldığı için toplanacak olan para miktarının kurumca bilinmediğini söyledi.

"17 MİLYON 852 BİN YTL YERSİZ ÖDEME YAPILDI"

Bakan Çelik, "65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanuna göre 65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan kişilere yersiz ödeme yapılmasından dolayı borç çıkartılan kişi sayıları konusunda da bilgi verdi. Buna göre, 2007 yılı boyunca toplam 17 bin 29 kişiye "yersiz ödeme" gerekçesiyle toplam 17 milyon 852 bin 748 YTL borç çıkartıldı. Borç çıkartılanların 11 bin 572'sini yaşlılar, bin 84'ünü yüzde 70 ve üzeri özürlüler 4 bin 373'ünü de yüzde 40 ila yüzde 69 arasında özürlü kişiler oluşturdu. 2008 yılının ilk iki ayında ise toplam 2 bin 795 kişiye 6 milyon 429 bin 593 YTL borç çıkartıldı. Bunlardan bin 225'ini yaşlılar, 255'ini yüzde 70 ve üzeri özürlüler, bin 315'ini de yüzde 40 ila yüzde 69 arası özürlüler oluşturdu.

(ANKA)