kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hasan Ünal, aşılı fideyle sağlıklı sebzeler yetiştiriyor.

Fidede dünya şampiyonu oldu ABD'lilere akıl hocalığı yapacak

CÜNEYT TOROS
68 kuşağının ABD karşıtı eylemlerine katıldı; ülkeyi terk etti ve bir altın bilezikle geri döndü. ABD, şimdi Hasan Ünal'a "Gel bize aşılı fide işini öğret" diyor..
Arka arkaya dizilmiş genç kızlar, ellerinde eldiven ve bıçak, fideleri kesip birleştiriyor. Bu bir tür ameliyat işlemi ama hızlı hızlı yapılıyor; işçi günde yaklaşık 2 bin fideyi aşılyor. Burası, Türkiye'nin tek 'fide ameliyathanesi'. Antalya'nın Pınarlı beldesindeki Grow Fide, 68 kuşağından, daha sonra da 12 Eylül mağduru bir adamın, ülkesini terkedip Almanya'ya kaçışının, yıllar sonra ülkesinin lehine dönüşmesinin hikâyesi aslında. Türkiye'nin ilk ve tek 'fide ameliyathanesi'ni Antalya'da kuran Hasan Ünal, Almanya'ya gittiğinde aşılama teknolojisini İspanya'da görüp denemeye karar veriyor. Aşılamanın mantığı şu: Balkabağı fidesi diğer fidelere göre çok daha dayanıklı. Serada, balkabağı ve karpuz fidesi ayrı ayrı yetiştiriliyor, sonra da balkabağına karpuz aşılanıyor. Bu işlemden 15 gün sonra fide tamamen karpuza dönüşüyor. Aşılama fidenin dayanıklılığını artırıyor, verim de yüzde 25 artıyor. Grow Fide'de yılda 40 milyon fide aşılanıp 'yoğun bakım ünitesi'nde geliştiriyor. Bu konuda İspanya'yı bile geride bırakan Grow Fide ilk satışı Macaristan'a yaparak ihracata da ilk adımı attı.

İLACA GEREK YOK
Balkabağı fidesine karpuz, kavun ve hıyar aşılanabiliyor. Domates için yabani domates fidesi kullanılıyor. Aşılı fideler arasında patlıcan da var. Grow Fide, ürünlerin verimi ve dayanıklılığı konusunda garanti veriyor, bunu da ilanlarla açıkça belirtiyor. Fidenin aşılanmasının verimi artırmak yanında çok önemli bir faydası daha var. Bu yolla dayanıklılığı artan fide için daha sonra tarım ilacı kullanmak gerekmiyor. Balkabağına aşılanan karpuz, kavun veya hıyar da aynı güçlü konuma geliyor. Böylece tarım ilacı kullanımı da en azından bu ürünlerde ortadan kaldırılmış oluyor.
Haberin fotoğrafları