kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan: Tarihe yeni bir altın sayfa yazmak istiyoruz

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Erdoğan: Tarihe yeni bir altın sayfa yazmak istiyoruz
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Çanakkale sırtlarında şehit düşmüş, o meçhul askerler, nasıl omuz omuza bu ülke için, bu millet için mücadele ettiyse nasıl kardeşçe birbirine inanmış, dayanmışsa bugün de birbirimize öyle inanalım, öyle bağlanalım.'' dedi.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93.yıldönümü törenlerine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale 18 Mart Stadyumu'nda düzenlenen törende, "Türkiye seninle gurur duyuyor" tezahüratları arasında konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhuriyetimizin varisi Mustafa Kemal Atatürk'ün koyduğu muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefine ulaşmak için canla başla mücadele ediyoruz." şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, bugün tarihe kaydı düşülmüş en muazzam kahramanlık destanının ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93 yıldönümünü coşku ve gururla idrak ettiklerini söyledi.

Milletin tarihinde derin izler bırakmış bir kahramanlık destanının yıl dönümünde, aziz şehitlerin hatırasının yâdedildiğini belirten Erdoğan, her 18 Mart'ta olduğu gibi yine hüznü ve coşkuyu birarada yaşadıklarını, vatan sevgisi ve istiklâl aşkıyla dolup taştıklarını vurguladı. Erdoğan, "Çanakkale Zaferi, milletimizin şartlar ne olursa olsun ülkesi ve vatanı için nasıl bir mücadele ortaya koyabileceğinin en büyük delili ve en şanlı nişanesidir. Vatanın her köşesinden kopup gelerek düşmanın karşısına dikilen ve 'Çanakkale geçilmez' diyerek canları pahasına bu toprakları savunan şehitlerimizin aziz hatıraları, bugün de millet olma şuurumuzu canlı tutan en büyük ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Yan yana, omuz omuza düşman süngüsüne koşarak göğüslerini vatanlarına siper eden, bu topraklarda destan yazan o kahramanları bir kere daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Milletimizin vatanına duyduğu aşk ve sadakat, şehitlerimizin aziz hatırasıyla birlikte bu topraklarda yaşamaya devam edecektir. Çanakkale ruhunu, kutlu bir emanet gibi gönüllerimizde gururla taşıyacak ve yeni nesillere miras bırakacağız." şeklinde konuştu.

'TARİHE YENİ BİR ALTIN SAYFA YAZMAK İSTİYORUZ'

Çanakkale'nin kendileri için sembol bir şehir olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Bir hürriyet ve istiklâl meşalesidir. Kökleri asırlar öncesine uzanan birçok medeniyetler kurmuş, birçok zaferler kazanmış, bununla beraber tarih yolculuğu boyunca büyük zorluklar ve büyük badireler atlatarak bugünlere gelmiş bir milletin ahfadıyız. Şanlı tarihimizden dersler çıkarmaya, milletimizin yaşadığı medeniyet tecrübelerinden ibretler almaya bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var, çünkü çok büyük sıkıntıların ardından aydınlığa çıkarak yeni bir altın sayfa yazmak istiyoruz tarihe. Bu fırsatı yakalamış durumdayız." dedi.

'MİLLETİMİZİ AYDINLIK YARINLARA ULAŞTIRMAKTA KARARLIYIZ'

Türkiye'nin tarihine ve büyüklüğüne yakışır, dünyanın zirvesinde yer almaya bugün her zaman olduğundan daha yakın bir konumda olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bu fırsatı kaçırmamakta, bu milleti fazlasıyla hakettiği aydınlık yarınlara ulaştırmakta kararlıyız. Önümüze çıkan her türlü zorluğu aşmak, bu topraklar için canını veren aziz şehitlerimizden aldığımız emaneti dünyanın zirvelerine taşımak için kararlı ve azimliyiz. Hepimize düşen görev, ülkemizi bir daha asla karanlıkların kucağına ve felaketlerin eşiğine düşürmeyecek sağlam temeller üzerinde yükseltmektir." diye konuştu.

'ARTIK AYAKTA KALMA MÜCADELESİ CEPHEDE VERİLMİYOR'

Bugün dünyanın birçok yerinde yine savaş ve çatışmaların yaşandığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Ancak bugün asıl ayakta kalma mücadelesi, cephelerde değil ekonomide, sanayide, üretimde, rekabette, bilimde, teknolojide veriliyor. Bu gerçeği iyi bilmek ve milletimizin geleceğe yolculuğunu bu gerçeğin ışığında şekillendirmek mecburiyetindeyiz." şeklinde konuştu.

"Cumhuriyetimizin varisi Mustafa Kemal Atatürk'ün koyduğu muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefine ulaşmak için canla başla mücadele ediyoruz." diyen Başbakan Erdoğan, "Türkiye, 5 yıldır sürekli bir büyüme çizgisi yakalamış durumda. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan cumhuriyetimizi her alanda geliştirmenin gayreti içindeyiz. Türkiye artık bir krizler ülkesi değil, bir fırsatlar ülkesi. Umutlarımızı, hayallerimizi yeniden kazandık. Çocuklarımızın gözünde, çok daha aydınlık bir Türkiye umudunun ışıltısını görüyoruz. Biz yepyeni bir Türkiye'nin hayalini kuruyoruz. Çocuklarımız, okullarında Türkiye'yi inşa edecek donanıma, birikime, özgüvene ve o ufka sahip olarak yetişsin, istiklâl meşalesini aynı kararlılıkla geleceğe taşısınlar istiyoruz." diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, "Nimeti de, külfeti de, varlığı da, yokluğu da, bolluğu da, darlığı da hakkaniyetle, dirayetle, adaletle ve metanetle paylaşmak istiyoruz. Bir tek canımızın, bir tek insanımızın, bir tek evladımızın gönlü kırılmasın, vicdanı sızlamasın, umudu kaybolmasın istiyoruz. Bu ülkenin birliğine, bütünlüğüne, bu ülkenin dirliğine, düzenine, çocuklarımızın bugününe ve geleceğine kastedenlere karşı her insanımızın gönlünde aynı gürlükte bir Çanakkale geçilmez şuuru filizlensin istiyoruz." dedi.

'ŞEHİTLİKLERE 40 MİLYON YTL'LİK YATIRIM YAPTIK'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet olarak Çanakkale Zaferi'ne yaraşır kutlamaların sadece törenlerden ibaret kalmaması için projeler geliştirdiklerini belirterek şunları söyledi: "İktidarımız döneminde Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitlik anıtını restore ettik. Şu ana kadar 40 milyon YTL'yi aşan bir kaynak kullanarak ciddi yatırımlar yaptık. Her yıl buraları ziyaret eden kişi sayısı, göreve geldiğimizde 250 bindi. Şimdi gururla ve övünerek söylüyorum, 3 milyona ulaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz, 66 projeyle restorasyonda önemli bir rol üstlendi. Bütün bu projelerle birlikte Gelibolu Yarımadası, hem doğal bir park hem de bir tarih coğrafyası haline geldi. Şehitler Abidesi'ni eksikliklerinden arındırarak, şehitlerimize layık bir hale getirmeye özen gösterdik. Çanakkale'de en yüce makama ulaşan aziz şehitlerimizi ve destansı bir mücadele veren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarımızı bir kere daha rahmetle anıyorum."

Çanakkale Valisi Orhan Kırlı ise "Çanakkale savaşları, bir milletin vatanına ve meşru haklarına yönelik saldırının, işgal girişiminin geri püskürtülmesi harekatıdır. Bu savaş, şanlı bir vatan müdafaası olduğu kadar, bir milletin var olma mücadelesidir. Çanakkale bir dram, bir destan ve utkudur. Çanakkale, görkemli bir zafer abidesidir." şeklinde konuştu.

Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Erhan da cesaret ve kahramanlığı yerinde hissetmek için bütün vatandaşları Çanakkale'ye davet etti.

Çanakkale savaşları dünya siyasetinin değişiminde beklenmedik şekilde etkili olduğunu kaydeden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise "Burada bir destan yazıldı. Çanakkale savaşları, bugün de Türk ulusu olarak kendi adımıza ve dünya uluslarının da kendi adlarına çıkaracağı derslerle doludur ve sonuçları bugünün siyasetinde de etkili olmuştur. Çanakkale, bir devrin bitip başka bir devrin başladığı yerdir. Bu sebeple taraflar, bu savaşı birbirlerine saygı göstererek anmaktadır. Çanakkale'yi geçilmez yapan, özgürlük ve bağımsızlık ruhudur." dedi.

Törenlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanısıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Devlet Bakanı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, MillSavunma Bakanı Vecdi Gönül, MillEğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Feyyaz Öğütcü, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Erhan Akporay ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan katıldı.
18 Mart Stadyumu'ndaki kutlamalar konuşmaların ardından geçit töreniyle sona erdi. Kutlama törenlerine ayrıca AK Partili 40, CHP'li 16 ve MHP'li 9 milletvekili de katıldı. Buradaki törenlerin ardından davetliler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de bulunacağı Şehitler Abidesi'ndeki törenlere katılmak için Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'na gitti.