kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Cumhurbaşkanı Gül: Tarihe sığmayan bir destan

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Cumhurbaşkanı Gül: Tarihe sığmayan bir destan
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çanakkale'de binlerce şehit verilerek yapılan mücadelenin, Türk milletinin mukaddes vatanına, şehitlerinin ve gazilerinin emanetine sonsuza kadar sahip çıkacağının göstergesi olduğunu belirterek, ''Türkiye Cumhuriyeti, milletimizin sahipliğinde sonsuza kadar yükselecek, Atatürk'ün gösterdiği hedeflere ulaşacaktır'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Gül, mesajında, Türk milletinin, tarih boyunca hür ve müstakil yaşamayı bir hayat felsefesi olarak benimsediğini, bu nedenle hiçbir gücün Türk milletini esaret altına alamadığını ifade etti.

Türk milletinin bağımsız ve özgür yaşama kararlılığı, birlikte yaşama iradesi, vatan ve bayrak sevgisinin, varlığına yönelen tüm tehditleri yok ettiğini vurgulayan Gül, Türk milletinin onuruyla bir destan yazdığı Çanakkale'de bunu bir kez daha ispatladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şunları kaydetti:

''Çanakkale Zaferi, tarihe sığmayan, hepimize büyük gurur veren bir destandır. Türk milleti Çanakkale'de kanıyla, canıyla, şerefiyle tarihin akışını değiştirmiştir.

Milletimizin inancından, ruhundan ve vatan mücadelesinden doğan Çanakkale Zaferi, yalnız tarihe değil milletimizin gönlüne de yazılmıştır.

18 Mart 1915 tarihinde inanılmaz bir başarının elde edildiği Çanakkale Deniz Zaferi, Türk ve dünya tarihinde çok önemli bir dönüm noktasıdır. Türk milleti böylelikle, Çanakkale'nin geçilmeyeceğini tüm dünyaya güçlü şekilde ilan etmiştir.

Çanakkale'de binlerce şehit verilerek yapılan mücadele, Türk milletinin mukaddes vatanına, şehitlerinin ve gazilerinin emanetine sonsuza kadar sahip çıkacağının göstergesidir.

Türkiye Cumhuriyeti, milletimizin sahipliğinde sonsuza kadar yükselecek, Atatürk'ün gösterdiği hedeflere ulaşacaktır.

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin yıl dönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle yad ederken, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.

Bütün vatandaşlarıma sevgilerimi, saygılarımı ve en iyi dileklerimi sunuyorum.''

YÜZBİNLER AKIN ETTİ

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93. yıldönümünde yüz binler, atalarının şehit düştüğü topraklara akın ediyor. Çanakkale'ye ilk defa geldiğini söyleyen bazı vatandaşlar, herkesin ziyaret etmesi gerektiğini belirtiyor.

Otobüslerle feribota binip Gelibolu Yarımadası'na geçmeye çalışan ziyaretçiler, uzun kuyruklar oluşturdu. GESTAŞ Çanakkale-Ecabat arabalı vapuruyla Ecabat ilçesine ücretsiz geçen ziyaretçiler, burada kuyrukların oluşmasına sebep oldu. Ecabat iskelesine ulaşanlar, ilk olarak Tarihe Saygı Parkı'nı gezdi. Sesli ve görüntülü olarak Çanakkale savaşlarının anlatıldığı parkta hatıra fotoğrafları da çekildi.
Törenler sebebiyle Çanakkale'de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın törenlere aynı anda katılacak olması, güvenlik önlemlerini had safhaya çıkardı. Protokol üyelerinin güvenliği ve tören alanlarının trafik akışının düzenlenmesi için şehir merkezi ve şehitliklerde protokol yolu güzergahına araç park etmek yasaklandı. Ayrıca şehre gelen araçlarda ve şehitlik çevresinde genel kontroller sıklaştırıldı. Bölgeye Bursa, İzmir, Balıkesir ve Tekirdağ'dan gelen takviye polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Törenlerde yaklaşık 2 bin polisin görev aldığı bildirildi. Çanakkale'den şehitliklere geçen arabalı vapurlar, Deniz Polisi ve Sahil Güvenlik botları tarafından korunuyor. Vatandaşların Şehitler Abidesi'ndeki törenlere rahat ulaşabilmesi için GESTAŞ, Çanakkale-Ecabat arabalı vapur seferlerini ücretsiz yaptı.

Çanakkale'ye ilk defa geldiğini belirten Ankara Polatlılı bir genç, "Harika bir yermiş. Gelmeyenlerin mutlaka görmesi lazım. Allah her insana bu topraklarda şehit olmayı nasip etmez." dedi. Çanakkale'yi sadece tarih kitaplarında gördüklerini söyleyen başka bir genç ise, "Kitaplarda gördüklerimizi hissetmeye geldik. O anı yaşayamasak da burada hissettik. Atalarımızın ne çabalar harcayarak bu vatanı kurtardığını gördük." şeklinde konuştu. Okulda gördüklerini yaşama fırsatı bulduğunu kaydeden bir ziyaretçi de, "Daha önce gelmek nasip olmamıştı. Atalarımızın şehit düştüğü toprakları ziyaret etmek beni çok duygulandırdı." dedi.

Herkesin gelmesi gerektiğini kaydeden bir hanım, "İlk defa geliyorum. Burada askerlerimizin nasıl şehit düştüğünü gördük. Bu duyguyu herkesin yaşaması gerekir." diye konuştu. Sevinçli olduğunu ifade eden bir çocuk ise, "Daha önce görmediğim yerleri gördüm. Sevinçliyim, mutluyum." dedi. Şehit düşen dedeleri için dua ettiğini söyleyen bir vatandaş, "Şehitlerimizin anılarını tazeledik. Onlara Fatiha okuduk. Ne mutlu, şanlı bir ecdadın torunlarıyız." şeklinde konuştu. Buraları herkesin görmesi gerektiğini belirten yaşlı bir kişi de, "Babamın bana anlattıklarını görme fırsatı bulduk. Çok duygulandım. Allah herkese buralara gelmeyi nasip etsin." dedi. Değerlere sahip çıkılması gerektiğini söyleyen bir hanım ise, "Bence herkes gelmeli. Geldiğim için çok mutlu oldum." diye konuştu. Atalarının şehit düştüğü toprakları ziyaret etmekten dolayı mutlu olduğunu ifade eden bir genç de, "Çok mutlu oldum, duygulandım. Duygularım kelimelerle ifade edilemez." dedi.