kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Saman nezlesini tuzlu suyla ve C vitaminiyle yenin!

Dr. Ece Hattat
Bahar benim için kabus gibi geçiyor. Çiçekler açmaya başlar başlamaz burnum akıyor ve sürekli hapşırıyorum. Bunların önüne nasıl geçebilirim? Selin T./İzmir

Yalnız değilsiniz, saman nezlesi özellikle bahar aylarında birçok kişinin kabusu. 'Mevsimsel alerjik rinit' de denilen bu sorun çim, ağaç, çiçek veya tohum polenlerinin burunda alerjik bir durum yaratmasıyla meydana geliyor. Saman nezlesinde; burunda akıntı ve tıkanıklık oluşuyor. Gözlerin sulanması, yanması, göz altı morlukları, öksürük ve sık sık hapşırma, saman nezlesinin başlıca belirtileridir. Bunlara uykusuzluk ve yorgunluk da eklenince, bahar ayları çekilmez hale gelir.

DOKTORA GİDİN
İş hayatını ve okul performansını bile olumsuz etkileyen saman nezlesi, daha ciddi sorunlara da yol açabilir. Bazen sinüslerin iltihaplanmasına, hatta orta kulak enfeksiyonlarına yol açar. Bu nedenle saman nezleniz olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktora başvurun. Tam olarak hangi maddelere alerjik olduğunuz cilt ve kan testleriyle araştırılıp, size uygun tedavi bulunsun. Saman nezlesiniz varsa burun spreyleri, antihistaminik ilaçlar, burun akıntısını önleyen dekonjestantlar veya göz damlalarından yararlanabilirsiniz. Bu tedavileri alerjinizin başlamasını beklemeden uygulamanız, bahar aylarını daha rahat geçirmenizi sağlar.

KLİMA KULLANMAYIN!

Bu tedaviler işe yaramazsa doktorunuzun önerisiyle alerji iğnelerini de deneyebilirsiniz. C vitamini, quercetin ve balık yağı gibi destekler de saman nezlesine iyi geliyor. İlaç tedavisinin yanı sıra, uygulayabileceğiniz başka önlemler de var. Polen mevsiminde kapı ve pencereleri kapayıp, çamaşırlarınızı içeri asın. Ev veya arabanızda klima kullanmanız sizi bu alerjenlerden uzak tutar. Rüzgarlı günlerde ve polenlerin daha yoğun olduğu sabah saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterin. Bu dönemde sigara kullanmamanız da şart! Eğer doğal bir çözüm arıyorsanız; başınızı bir tarafa doğru yatırmanız ve tuzlu suyu bir burun deliğinize damlatıp diğerinden akmasına izin vermeniz yeterli olacaktır.