kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çanakkale şehitleri törenle anılıyor

Yeni Haber
Çanakkale şehitleri Adapazarı'nda düzenlenen törenle anıldı.

Serdivan Şehitliği'nde düzenlenen törene Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Tugay Komutanı Seyhan Ceyhan, Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği üyeleri, askerler ve vatandaşlar katıldı.İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan törende şehitler anısına çelenk konuldu.

Törende konuşma yapan Topçu Üsteğmen Aykut Büyükboyacı, Türk askerinin Kurtuluş Savaşı'nda büyük bir kahramanlık örneği sergilediğini kaydederek 57. Alay'ın tümüyle şehit olduğunu belirtti.

Şehitlik defterinin imzalanmasının ardından, tören katılımcıların şehit mezarlarına karanfil bırakmasıyla sona erdi.

ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN 93. YILDÖNÜMÜ YOZGAT'TA DEĞİŞİK ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Çanakkale Zaferi'nin 93. yıldönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü münasebetiyle Yozgat'ta bir tören düzenlendi.

Çanakkale Zaferi'nin 93. yıldönümü ve Zafer Haftası nedeniyle Yozgat'ta da bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Yozgat Şehitliği'nde gerçekleştirilen program öncesi İl Jandarma Alay Komutanı törene katılan şehit yakınlarına büyük ilgi gösterdi. Şehit anne ve babalarının tek tek ellerini öpen Albay Akgün, köylerde oturan şehit yakınlarını askeri araçla tören alanına getirtti.

Şehitlikte gerçekleştirilen program Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, İstiklal marşı ve saygı duruşu ile başladı. Ardından Jandarma Binbaşı Süleyman Gürz, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin şehit ve gaziler sayesinde yüceldiğini belirten Binbaşı Gürz, milletin, şehitlerin kahramanlıkları ve fedakarlıkları sayesinde huzur ve barış içerisinde yaşadığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün bu aziz vatanda canımızdan ve malımızdan emin olarak Türk olmanın onuruyla bağımsız bir hayat sürebilmemize imkan sağlayan aziz şehit ve gazilerimize minnet ve şükran duygularıyla doluyuz. Aziz şehitlerimiz, sizler ülkemizin birliği, bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğü uğruna kanınızın son damlasına kadar topraklarımızı koruyacağınızı ve şanlı bayrağımızı göklerde dalgalandıracağınızı tüm dünyaya gösterdiniz. Bizlerde sizler gibi, vatan topraklarında yeri geldiğinde canımızı seve seve vermekten asla çekinmeyeceğiz."
Yapılan törenlerde şehit yakınları göz yaşlarını tutamazken, İl Jandarma Alay Komutanı Sezai Akgün, bir şehit yakını çocuğu törenler boyunca yanında tutarak yakından ilgilendi.

Öğrencilerin şiir okumasıyla devam eden törende, Vali Amir Çiçek, şehitlik defterini imzaladı. Daha sonra şehitler için okutulan Kur'an-ı Kerim'le birlikte şehit mezarları tek tek ziyaret edilerek çiçek bırakıldı.

Yozgat Şehitliği'nde yapılan törene Vali Amir Çiçek, Belediye Başkanı Yusuf Başer, İl Jandarma Komutanı Albay Sezai Akgün, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Celal Ertürk, daire müdürleri öğrenciler ve şehit yakınları katıldı. Program, hafta boyunca yapılacak değişik etkinliklerle devam edecek.

ŞEHİTLER GÜNÜ KÜTAHYA'DA DA TÖRENLERLE KUTLANDI

Çanakkale zaferinin 93. yıldönümü ve 18 Mart Şehitler Günü, tüm yurtta olduğu gibi Kütahya'da da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Kütahya Hava Şehitliği'nde gerçekleştirilen anma ve kutlama töreni duygusal anlara sahne oldu. Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hasan Küçükakyüz, Belediye Başkanı Mustafa İça ve diğer protokol mensupları ile gaziler ve şehit ailelerinin katıldığı törende, şehitlik anıtına çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunu, İstiklal Marşı'nın okunması izledi.

Yapılan konuşmalardan sonra şehit mezarları ziyaret edilerek çiçek bırakıldı. Burada bulunan şehitlik defterinin imzalanmasının ardından, Muharip Gaziler Derneği ile Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği'nin Halk Eğitim Merkezi yanında bulunan yeni yerleri açıldı.

Daha sonra kutlama etkinlikleri çerçevesinde Belediye Kültür Sarayı tiyatro salonuna geçildi. Ali Güral Lisesi öğrencilerinin verdiği "Çanakkale Destanı" isimli oratoryo ile törenlerin bir kısmı sona ermiş oldu.

Ayrıca, Dumlupınar Üniversitesi'nde "Çanakkale Zaferini Anlamak" isimli panel gerçekleştirilecek. Akşam saat 20:00'da ise Belediye Kültür Sarayı'nda "Bombacı Mehmet Çavuş" adlı tiyatro gösterimi yer alacak.

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ KAZDAĞLARI'NDA ANDILAR

Türkiye Dağcılık Federasyonu öncülüğünde 67 dağcı, Kazdağları'nın zirvesinde Çanakkale Şehitlerini andı.

Kayseri Dağcılık İl Temsilcisi İsmail Yılmaz, 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Tırmanışı çerçevesinde, Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca'nın da katılımıyla Kazdağları'nın zirvesine ulaştıklarını söyledi.

Tırmanışın yoğun yağmur ve kar yağışı altında gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz, ''Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde Ayazma bölgesinde kamp kurduk. Sabah saat 06.00'da tırmanışa başladık. Tırmanışa katılan 127 sporcudan 67'si zirveye ulaşabildi. Burada şehitlerimiz anısına saygı duruşunda bulunduktan sonra inişe geçtik'' dedi.


SAMSUN'DA ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANILDI

18 Mart Şehitleri Anma Günü'nde Samsun'da bir dizi anma töreni düzenlendi. Şehit abisi Ayhan Hamlı, vatan ve bayrak uğruna bu topraklar üzerinde yaşayanların gözünü kırpmadan canını seve seve feda edeceğini söyledi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü çerçevesinde günün ilk anma töreni Kıranköy Şehitliği'nde yapıldı. Çelenk sunumu, İstiklal Marşı, şehitlik defterinin yazılması, saygı atışı ve şehit mezarlarının ziyareti ile başlayan program daha sonra Asri Mezalık ve Atatürk Kültür Merkezi'nde devam etti.

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kıranköy Şehitliği'ndeki anıt defterini imzaladıktan sonra eşi Ayşe Güzeloğlu, Garnizon Komutanı Tuğg. Mehmet Ali Yıldırım, eşi Şule Yıldırım ile tüm askeri ve sivil erkan ile birlikte şehitlik gezerek kırmızı karanfil bıraktı. Geçtiğimiz kasım ayında İzmir Çiğli'de Ana Jet Üs Komutanlığı'na ait T-38 tipi bir uçağında şehit olan Hava Pilot Yüzbaşı Tunç Fidaner'in mezarını da ziyaret eden Güzeloğlu ile beraberindekiler, kırmızı karanfil bıraktı. Fidaner'in kızı Betül Bahar'ı seven Güzeloğlu, eşi Sibel Fidaner ile de bir süre sohbet etti.

18 Mart Şehitleri Ama Günü'nde şehit ailelerin duygulu anlar yaşadığı gözlendi. Şehit abisi Ayhan Namlı, "Bugün Çanakkale'nin geçilemeyeceği gündür. Vatan ve bayrak uğruna ölüme koşanların, şerbet içenlerin, vatan evlatlarının günüdür. Şehitlerimizle gurur duyuyoruz. Ülkeyi bölmek isteyenler, bedelini er geç mutlaka ödeyecekler. Millet ve vatanı parçalamak isteyenlerin hangi maskeyi takarsa taksın, bu oyununu bozacaktır." dedi.

Emniyet Teşkilatı Vazife Malülü Şehit Aileleri ve Yardımlaşma Derneği (EMŞAD) Samsun Şube Başkanı Bilal Erim ise, hiçbir ideolojik düşüncenin; Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin varlığına, bütünlüğüne ve bağımsızlığına zarar veremeyeceğini belirterek, "Bu güne kadar bu ülkeyi kollama ve korumayı başardık. İlgili kurumların ve milletin birlik ve beraberliği ile bu durum sonsuza kadar devam edecektir." dedi.

Kıranköy Şehitliği'ndeki anma töreninin ardından asri mezarlık şehitliğinde de benzer tören gerçekleştirildi. Törende; şehit aileleri duygulu anlar yaşadı. Şehit Jandarma Helikopter Pilotu Kıd. Üst. Ferruh Akyel'in babası Cemil Akyel, Vali Güzeloğlu'na şehidin kardeşinin Tekkeköy İlçe Tarım Müdürlüğü'nden alınıp, valilik bünyesinde kurulan tarım ve kırsal kalkınma kurulunda geçici görevle görevlendirilmesini istedi. Vali Güzeloğlu da İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil'e talimat vererek, konuyla ilgilenmesini istedi.

Kıranköy ve asri mezarlıktaki anma törenleri, okunan Kur'an-ı Kerim ve duaların ardından sona erdi.

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANKARA'DA DA ANILDI

18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 93. yıl dönümü Ankara'da da kutlanıyor.

Ankara'daki törenlmer çerçevesinde Ankara Valisi Kemal Önal başkanlığındaki bir heyet Anıtkabiri ziyaret etti. Atatürk'ün mozolesine çelenk koyan Vali Önal Anıtkabir Özel Defterini imzaladı. Vali Önal, Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı :

"Yüce Atatürk,

Vatanımızın ve milletimizin ebedi varlığını, devletimizin bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek, yurt içinde güvenlik ve asayişi sağlamak veya ülkemiz adına yurt dışında çeşitli görevleri ifa etmekte iken can veren aziz şehitlerimize ve gazilerimize devletimizin ve milletimizin şükran ifadesi olarak her yıl anma törenleri düzenlediğimiz 18 Mart Şehitler Günü'nde Ankara İl Yöneticileri olarak huzurundayız. Tarihinde, medeniyetin de kurucusu olmuş kahraman Türk Milleti kutsal emanetlerinizi, geleceğe taşıp sonsuza kadar yaşatacaktır."

Vali Önal ve beraberindeki heyet şehitliği de ziyaret etti. Vali Önal, Şehitlik Özel Defterini imzaladı. Vali Önal, Şehitlik Özel Defterine, "Sizler, iç ve dış düşmanlara karşı verilen onurlu mücadelede, vatan, millet, bayrak ve istiklal uğruna şehit oldunuz. Sizlere minnettarız. Ruhunuz şad olsun" sözlerini yazdı.

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ YALOVA'DA ANILDI

Çanakkale Zaferi'nin 93. yıl dönümü Yalova'da törenlerle kutlandı.

Cumhuriyet meydanındaki ilk törende Atatürk anıtına çelenk konuldu, şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı göndere çekildi.

Tören, Halk Eğitim Merkezi'nde devam etti. Çanakkale zaferinin ve şehitliğin öneminden bahsedildiği konuşmaların ardından tören, öğrencilerin Çanakkale zaferi adına yazılan şiirleri okuması ile son buldu.

EDİRNE'DE ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANILDI

Çanakkale Savaşı'nda şehit olan askerler, Edirne'de düzenlenen törenle anıldı. 18 Mart 1915 yılında en gelişmiş ordulara karşı büyük bir kahramanlık destanı yazan şehitler unutulmadı.

Edirne'deki kutlamalar tarihi Sarayiçi bölgesinde bulunan Balkan Şehitleri Anıtı'nın bulunduğu alanda yapıldı. Tören nedeniyle Vali Nusret Miroğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Muharrem Yavaş, Edirne Belediye Başkan vekili Namık Kemal Döleneken başta olmak üzere daire müdürleri hazır bulundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından öğrenciler Çanakkale Savaşı ile ilgili şiirler okudu. Vali Miroğlu'nun anıt özel defterinin imzalanmasından sonra şehitlerin isimlerinin bulunduğu alana karanfiller atıldı. Daha sonra Serhat Koleji'nin tören alanında açtığı Çanakkale Savaşı sergisi, Minyatür Anıt ve şehit askerlerin isimlerinin yazıldığı temsili mezarlıklar gezildi. Gezi sırasında öğrencilerin savaş döneminde yaşananları anlatması Vali, Komutan ve Belediye Başkan vekili tarafından dikkatle dinlendi.

ERZURUM'DA ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ANILDI

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93. yıl dönümü ve Şehitler Günü Erzurum Karskapı Askeri Şehitliği'nde düzenlenen askeri törenle kutlandı.

Anma töreni, Vali Celalettin Güvenç ile 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek'in Şehitlik Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve tören mangasının 3 el havaya saygı atışı yapmasının ardından günün anlım ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehitler, Dul ve Yetimleri Derneği Erzurum Şube Başkanı Eyüp Kababaş, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bağımsızlığı ve bütünlüğü için canlarını hiçe sayıp ölüme koşan şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını söyledi. 18 Mart'ın Çanakkale'nin geçilemeyeceği ve Türk milletinin esir edilemeyeceği bir gün olduğunu vurgulayan Kababaş, "18 Mart 1915'te bütün dünyaya kahraman Mehmetçik, Türk milletinin esir edilemeyeceği, Türk vatanının parçalanamayacağının dünyaya haykırıldığı gündür." dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan İstihkam Kurbay Binbaşı Mustafa Yuvanç ise, Türk Genelkurmay arşivlerine göre 55 bini asker olmak üzere 208 bin vatandaşın Çanakkale Savaşı'nda şehitlik mertebesine ulaştığını ifade etti. Çanakkale Deniz Zaferi'nin bütün dünyaya Türk askerinin neleri başarabileceğinin, gerektiğinde ölümü görev kabul ettiğinin canlı belgesi olarak haykırdığına dikkat çeken Kurmay Binbaşı Yuvanç, "Çanakkale'de Türk askeri vatan için gerektiğinde nasıl canını vereceğinin bütün dünyaya göstermiştir. Bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Şehitliklerimiz milli birlik ve beraberliğimizin anıtlaştığ yerler olarak ziyaret edilmeli ve hatıraları sonsuza kadar yaşatılmalı." diye konuştu.

Daha sonra törene katılan protokol ve şehit yakınları şehit mezarlarını ziyaret ederek karanfil bıraktı.


18 MART ŞEHİTLERİ KKTC'DE ANILDI

Çanakkale, kara, hava ve deniz şehitleri, 18 Mart Şehitleri Anma Günü çerçevesinde KKTC'de de törenlerle anıldı.

Girne Boğaz Şehitliğinde düzenlenen anma törenine, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, diğer üst düzey komutanlar, bakanlar, siyasi parti başkan ve yetkilileri, diğer ilgililer ve öğrenciler katıldı.

Tören, protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve saygı atışından sonra İstiklal Marşı ile birlikte bayraklar göndere çekildi. Törende, Cumhurbaşkanı Talat, Büyükelçi Kurttekin ve KTBK Komutanı Korgeneral Kıvrıkoğlu anıt özel defterini imzaladı.

Törende, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Boğaz Şehitliğinden alınan toprağı, Anıtkabir'e konulmak üzere Büyükelçisi Türkekul Kurttekin'e teslim etti.

KTBK'dan Piyade Kurmay Binbaşı Orhan Tosun, törende yaptığı konuşmada, ''bugünün, Türk milletinin ezelden beri hür yaşadığının ve hür yaşayacağının, bağımsızlığı ve özgürlüğü uğruna maddi manevi tüm varlığını feda edeceğinin tarihe altın harflerle yazıldığı Çanakkale Zaferi'nin 93. yıl dönümü olduğunu'' ifade etti.

''Adanın çeşitli yerlerinde yatan 498 Mehmetçik ve bütün şehitlerin bu toprakların vatan olarak kalması için canlarını verdiğini'' kaydeden Binbaşı Tosun, ''Kanlarıyla bayrağımıza renk veren, canlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimiz, sınırlarını kanlarınızla çizerek üzerinde yaşamamız için emanet ettiğiniz kutsal vatan topraklarını sizlerden aldığımız güç ve inanç ile Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda sonsuza kadar yaşatma azim ve kararlılığındayız'' dedi.

TALAT'IN ÖZEL DEFTERE YAZIKLARI

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, anıt özel defterine şunları kaydetti:

''Aziz şehitlerimiz;

Yurt savunmasında gösterdiğiniz cesaretiniz, kahramanlığınız, geleceğimizi aydınlatmaya devam ediyor.

Vatanın korunması için toprağa düşmeniz, bugün bizlerin ve gelecek nesillerin bu topraklarda yaşayabilmesini sağlamakla kalmadı, aynı zamanda gelecek için amaç birliğinin yaratılmasının da belirleyicisi oldu.

Bugün eğer çağdaş uygarlık yarışındaysak, geleceği kurma kararlılığındaysak, sizlerin sayesindedir. Hedef ve gönül birliğiniz sizlerin özverinizin cesaretinizin ve azminizin yansımasıdır.Bu duygularla sizlere layık olmaya çalışırken, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Rahat uyuyun.''

BÜYÜKELÇİ KURTTEKİN

Büyükelçisi Türkekul Kurttekin, özel deftere şunları yazdı:

''Aziz Şehitlerimiz,

Yüce Türk ulusunun ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türkünün varlık, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi uğruna canlarınızı korkusuzca verdiniz ve kutsal şahadet mertebesine eriştiniz.

Kıbrıs Türkünün özgürlüğüne ve aydınlık günlere ulaşmak için verdiği mücadelede başarıya ulaşmasına kanınız ve canınız pahasına yaptığınız eşsiz katkı, gelecek nesiller tarafından da daima minnet ve şükranla anılacaktır.

Yüce Türk ulusunun bekası ve yüceltilmesi için tarih boyunca canlarını feda eden tüm şehitlerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyor; aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.''

KIVRIKOĞLU

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ise duygularını, şöyle ifade etti:

''Aziz Şehitlerimiz;

Vatan, vazife, bayrak, özgürlük ve bağımsızlık uğruna canlarınızı feda ederek şahadet mertebesine ulaştınız.

Uğruna can verdiğiniz değerler, Ulu Önder Atatürk'ün ilke ve inkılaplarından alınan feyizle Türk milleti ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sonsuza kadar yaşatılacaktır.

Bilin ki, kanlarınızla sulanarak bizlere emanet ettiğiniz bu vatan topraklarını şanlı hatıranıza yakışacak şekilde savunmak ve gerektiğinde uğruna can vermek bizim için yapılabilecek en şerefli vazife, erişilebilecek en yüksek rütbe olacaktır.

Bu duygularla bugünlere ulaşmamızı sağlayan başta Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere şanlı tarihimizdeki nice zaferleri bizlere armağan eden siz aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.''Tören, şehitliğin gezilmesi ve şehit kabirlerine çiçek bırakılmasıyla sona erdi. Şehitleri anmak için, KKTC'nin diğer bölgelerinde de törenler düzenlendi.