kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Piyasalarda neler öngörülüyor?

Yeni Haber
Türkiye'ndeki piyasaların küresel türbülans ve AKP hakkındaki kapatma davasının etkisi ile sarsıldığı bildirildi. Financial Times gazetesi, Türk piyasalarındaki son gelişmeleri değerlendirirken borsada iki yılın en büyük düşüşünün yaşandığını belirtti. Gazete, "Bir yıl sürebilecek hukuki mücadele, karar verme mekanizmasını felce uğratabilir ve duraksayan ekonomik ve yapısal reform sürecini dondurabilir" diye yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, AKP hakkında kapatma davasının Türkiye'deki pisayalardaki türbülansı körüklediğini belirtti. "Küresel likidite krizi konusunda zaten tedirgin olan yatırımcıların, iktidardaki partinin kapatılması olasılığından korkması ile Türkiye'deki finansal piyasalar, dün (Pazartesi) yüzde 9'a kadar düştü" diye yazdı.

YABANCILAR YOĞUN SATIŞ YAPTI

Analistlerin, kapatma mümkün olmakla birlikte pek beklenmediğini söylediklerini kaydeden gazete, kapatma tehdidinin, "kökleri İslam olan" AKP ile giderek "kuşatılan" laik müesseseler arasındaki çatışmayı daha da körükleyebileceği yorumunu yaptı. Gazete "Bir yıl sürebilecek hukuki mücadele karar verme mekanizmasını felce uğratabilir ve duraksayan ekonomik ve yapısal reform sürecini dondurabilir" diye yazdı.

İngiliz gazetesi, İstanbul borsasının yüzde 70'sini kontrol eden yabancı yatırımcıların yoğun satışlar yaparak endeksi yüzde 7.5 düşürdüğünü belirtirken, bunun son iyi yılın en büyük düşüşe yol açtığını, bunun da, ABD'deki kredi türbülansından etkilenen diğer yükselen piyasalardaki düşüşlerden daha ciddi olduğuna dikkat çekti.

Bir noktada euronun iki liranın üzerine çıktığını ancak daha sonra liranın biraz toparladığını belirten gazete, liranın dolara karşı yüzde 3.5 değer yitirdiğine de işaret etti.

Financial Times'e konuşan Londra merkezli Eurasia Group'un siyasi risk analisti Wolfango Piccoli, Türkiye'nin "Siyasi ve makro ekonomik istikrarı riske atan büyük bir siyasi krize kilitlendiği" yorumunu yaptı.


DAVA KABUL EDİLİRSE YAPISAL REFORMLAR İMKANSIZLAŞACAK

Raymond James Securities Baş Ekonomisti Özgür Altuğ da, Anayasa Mahkemesi'nin AKP davasına bakmayı kabul etmesi halinde bunun yeni yapısal reformları imkansızlaştıracağını ve Türkiye'nin bu yılki cari açığının finansmanını zorlaştıracağını söyledi.

SAVCININ İDDİANAMESİ, İLK BAKIŞTA GÖRÜNDÜĞÜNDEN GÜÇLÜ

Financial Times de, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AKP'nin laikliği zedelemeye yönelik sistematik girişimleri olduğunu öne sürdüğünü belirterek şunları yazdı:

"Analistler, içki yasakları, kadın erkek segregasyonu ve AKP'nin önde gelenlerinin konuşmaları gibi unsurlara dayanan (savcının) savların ilk bakışta göründüğünden güçlü olduğunu ve Anayasa Mahkemesince bakılmasının kesin gibi olduğunu söylüyorlar."

Gazete, "Gözlemcileri en çok kaygılandıran konu, savcının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve tanınmış diğer 69 AKP'li için beş yıllık siyasi yasağı talebidir" diye yazdı.

(ANKA)