kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
GALATASARAY LALESİ ADINI HALK VERDİ.. Türklerin Anadolu'ya getirdiği lale Muş Ovası'nda doğal olarak yetişiyor. Mayıs başı mor, sarı ve halkın Galatasaray Lalesi adını verdiği sarı kırmızı lale çeşitleri ovayı halı gibi kaplıyor.

'Galatasaray Lalesi' ile yoksul Muşlunun kaderi değişecek

ŞAH TANYERİ
Türkiye'nin üçüncü büyük ovasına sahip Muş'ta doğal ortamda yetişen laleyi ticari ürüne dönüştürmek amacıyla çalışmalar yapılıyor. Koruma altındaki Muş Lalesi'nin kültürü alınıp vazo ömrü uzatılacak..
Muş'a 1.5 ay kadar sonra gitseydim, yani nisan sonu mayıs başı gibi, uçaktan indiğimde adeta kırmızı halı serilmiş bir ovada bulacaktım kendimi. Muş Lalesi, kentin sembolü. Sarı, mor ve halkın "Galatasaray Lalesi" olarak nitelediği sarı kırmızı renkli çeşitleri var. Doğal olarak yetişen laleyi pazara sunulan bir ürüne dönüştürmek için çalışmalar yürütülüyor. Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bülent Solmaz, yanlış hasat, tarım alanlarının genişlemesi ve hayvancılığın baskısı ile yetiştiği alan hızla azalan lalenin Muş'ta 2 bin dönüm arazide koruma altına alındığını bildirdi. Erzurum Atatürk Üniversitesi, Tigem İşletmesi ve DPT'nin 2005 yılından bu yana çalışmalar yürüttüğünü, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Halloran'ın çalışmalar yaptığını aktaran Solmaz, "Lale işinde iyi para var. Kendi lalemizi dünyaya satabiliriz" dedi.

ÇALINMASIN DİYE TESCİL EDİLECEK
Prof. Dr. Nilgün Halloran da, Muş Lalesi ile ilgili olarak 2004 yılından bu yana yürüttüğü projeyle lalenin kültüre alınması ve genlerinden dolayı kısa olan vazo ömrünün uzatılmasının hedeflendiğini söyledi. Bu amaçla ilk olarak bölgedeki lale cinslerinin belirlendiğini kaydeden Halloran, yürütülen diğer çalışmaları şöyle anlattı: "Muş lalesinin soğanları alındı, Ankara'ya getirildi. Doğal ortamı dışında Muş Tigem çiftliğinde yetiştirildi. Soğan üretimi için, çalınmaması ve kaybolmaması amacıyla tescili gerekiyor. Adaptasyon çalışmalarını yaparak, tescil etmek ve halkın laleleri ticari amaçla üretmesini istiyoruz."

SİVAS'TA DA LALE YETİŞTİRİLECEK
Soğuk iklime ihtiyaç duyan Muş lalesi üretiminde adaptasyon çalışmalarını Muş, Ankara ve Sivas'ta yapmayı düşündüklerini belirten Prof. Dr. Halloran, Muş lalesinin ticari değeri konusunda ise şunları söyledi: "Lale soğanları biliyorsunuz Hollanda'dan ithal ediliyor. Muş lalesinin ekonomik analizini yapmadık ama şunu biliyoruz ki geniş araziler var. Toprak yapısı da uygun. Lale soğanı yetiştirirken sorun, aynı araziyi üst üste kullanamıyorsunuz. Bu anlamda da Muş uygun. İstenildiği kadar, pazar talepleri karşılanacak kadar üretim yapılabilir. İhraç da olabilir."
Haberin fotoğrafları