kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

...Türkiye çifte darbe yedi!

3-Dünya piyasalarındaki yangının Türkiye'ye etkisi katmerli oldu. 39 bin 409 puana inen İMKB-100, yüzde 7.46 kayıpla düşüşte başı çekti. Borsa şirketleri bir günde 15 milyar dolar eridi

4-Dolar 1.27 YTL'yi Euro 2 YTL'yi gördü ancak korkulan olmadı. Euro karşısında doların dışarıda kan kaybı, yüksek reel faiz, liradaki hareketi frenledi. TL 1 günde % 4 değer yitirdi. Faiz % 18.6'yı aştı

Dünya piyasalarındaki çalkantı ile sarsılan Türk piyasaları AK Parti'nin kapatılma davası ile adeta çifte darbe yedi. İMKB bir günde yüzde 7.46 düştü. Dolar 1.27 YTL'yi görürken Euro da 2 YTL'yi geçti. Piyasalardaki bu anormal hareketlerin alt yapısını dünya piyasalardaki aşırı hareketler oluştururken, Türkiye'yi dünyadan ayrıştıran AK Parti'yi kapatma davasının yarattığı tedirginlik oldu.

DOLARA FAİZ VE EURO FRENİ
Gelişmiş borsalar yüzde 3.5 oranında kan kaybederken, gelişen ülkelerde ise kayıplar yüzde 3 ile 5 arasında seyretti oysa İMKB 100 yüzde 7.46 çakılarak adeta dünya piyasalarından koptu. En büyük darbeyi de Türkiye aldı. İMKB- 100 günü 3 bin 176 puan kayıpla 39 bin 409 puandan kapatabildi. Ancak gün içinde kayıplar 38 bin 527 puana kadar inmişti. Özellikle Yargıtay'dan gelen "Eleştirilerin dozunu iyi ayarlayın" açıklamasının ardından endekste günlük değişim yüzde 9.5'leri bile gördü.

TL % 4 DEĞER YİTİRDİ, DOLAR % 2
Benzer hareket döviz piyasalarında da kendini gösterdi. Dolar 1.22 YTL'den 1.27 YTL'ye çıkarken, Euro da 1.92'den 2 YTL'yi gördükten sonra 1.98 YTL'den günü kapattı. Yani bir günde Türk Lirası, Euro ve dolar karşısında ortalama yüzde 4 değer yitirdi. Özellikle doların yurtdışında Euro ve Yen karşısında önemli ölçüde kan kaybetmesi içeride dolardaki artışı frenledi. Öyle ki dolar, Euro ve Yen karşısında yüzde 2 değer yitirdi. Dolar sabit kalsa içeride doların yükselişi artabilirdi. Ayrıca yüksek reel faiz de TL'nin cazibesini korudu bunun sonucu olarak da yatırımcı dövize hücum etmedi. Türkiye'de Merkez Bankası'nın 74 milyar dolar civarında döviz rezervi bulunurken yurtiçinde tasarruf sahiplerinin de 64 milyar dolarlık döviz tevdiat hesabı bulunuyor. Uzmanlara göre yükselişi fırsat bilenlerin döviz satışı da artışı engelliyor. Ayrıca yüksek reel faiz alan 146 milyar YTL'lik de TL mevduat bulunuyor.
Haberin fotoğrafları