kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ocak'ta 881 milyon dolar doğrudan yabancı sermaye

Yeni Haber
Türkiye'ye Ocak ayında 881 milyon dolar düzeyinde uluslararası doğrudan yatırım fiili girişi gerçekleşti.

Söz konusu tutar, geçen yılın aynı ayındaki fiili girişin yüzde 86.3 altında kaldı. Geçen yıl Ocak ayında 5 milyar 765 milyon doları banka ve mali aracı kuruluşlar sektörüne olmak üzere toplam 6 milyar 444 milyon dolarlık fiili giriş kaydedilmişti.

Hazine Müsteşarlığı, doğrudan yabancı sermaye hareketlerine ilişkin Ocak ayı verilerini açıkladı. Buna göre Ocak ayında kaydedilen doğrudan yabancı sermaye fiili girişlerinin 614 milyon dolarını, uluslar arası yatırımcıların Türkiye'deki yeni veya mevcut şirketleri ile iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren girişler oluşturdu; bunun da 204 milyon doları imalat sanayiine geldi.

TAŞINMAZ ALIM TUTARI DA AZALDI


Ocak ayında gelen yabancı sermayenin 229 milyon dolarını ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36.7 gerileyen gayri menkul alımları kaynaklı girişler oluşturdu.

614 milyon dolar olan nakit sermaye girişinin; 326 milyon dolarlık bölümünün AB ülkeleri kaynaklı olduğu belirlendi.

253 ŞİRKET KURULDU

Ocak ayında 253 uluslar arası sermayeli şirket ve şube kuruldu, yerli sermayeli 51 şirkete de uluslar arası sermaye iştiraki gerçekleşti. Böylece; 304 ulusla rarası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile imalat sanayi sektörlerinde faaliyette bulundukları belirlendi. İmalat sanayiinde faaliyette bulunan uluslar arası sermayeli şirketlerde kimyasal madde ve ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu tekstil ürünleri imalatı ile gıda ürünleri ve içecek imalatı izledi.

Ocak ayında kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 33 uluslar arası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştiraki gerçekleştirdi. Bu şirketlerin 6'sı imalat, 5'i toptan ve perakende ticaret, 4'ü oteller ve lokantalar, diğer 4'ü adedi ise ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektöründe faaliyette bulunuyor.

Ocak ayında kurulan 304 uluslar arası sermayeli şirketin, 163'ünün AB ülkeleri, 53'ünün Yakın ve Ortadoğu ülkeleri, 39'unun da diğer Avrupa ülkeleri ortaklı şirketlere ait olduğu görüldü.

YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLER 19 BİNE YAKLAŞTI

Ocak sonu itibariyle Türkiye'deki uluslar arası sermayeli şirket sayısı 18 bin 612'ye ulaştı. Bu şirketlerin 15 bin 196'sının uluslar arası sermayeli şirket ve şube kuruluşu, 3 bin 416'sının ise yerli sermayeli şirketlere yapılan uluslar arası sermaye iştiraki olduğu bildirildi.

Yabancı sermayeli şirketlerin, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, imalat sanayi, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri sektörlerinde yoğunlaştığı belirlendi. İmalat sanayiinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde tekstil ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, bunu kimyasal madde ve ürünleri imalatı ile gıda ürünleri içecek imalatı izliyor.

11 BİNİ AB ÜLKELERİ SERMAYELİ

Türkiye'deki yabancı sermayeli firmaların ülke gruplarına göre dağılımına bakıldığında AB ülkeleri ortaklı girişim sayısının 10 bin 883'le birinci sırada yer aldığı görüldü. Bunların içinde Almanya 3 bin 181 firma ile birinci sırayı

alırken, bu ülkeyi bin 852 firmayla İngiltere ve bin 438 firmayla Hollanda izliyor.

EN ÇOK İSTANBUL'DA

Yabancı sermayeli firmaların illere göre dağılımında; İstanbul 10 bin 214'le birinci sırada yer aldı. İstanbul ilini 2 bin 316 firmayla Antalya, bin 238 firmayla Ankara ve bin 145 firmayla İzmir illeri izledi.

İstanbul ilindeki 10 bin 422 firmanın 3 bin 755'i toptan ve perakende ticaret olmak üzere toplam 2 bin 40'ı imalat sanayiinde, bin 435'i gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetlerinde faaliyet gösteriyor.

16 YATIRIM PROJESİNE TEŞVİK


Ocak ayında toplam tutarı 324.9 milyon dolar olan 16 yatırım projesi için Hazine Müsteşarlığı tarafından teşvik belgesi düzenlendi. Söz konusu yatırım teşvik belgelerinde öngörülen toplam yatırım tutarının yüzde 68.6'sı yabancı ortaklar tarafından karşılanacak.

Teşvik belgesine bağlanan 16 adet projenin 14'ü imalat, 2'si ise hizmetler sektöründe gerçekleştirilecek.

(ANKA)