kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Asıl şok dünyadan geldi...

FURKAN ALP
1- Bear Stearns depremi 28 yıl sonra ilk kez ABD Merkez Bankası'na pazar mesaisi yaptırdı. Fed, borç verme faizini çeyreklik düşürdü. JP Morgan da batık Bear'ı satın aldı

2- Yok pahasına satılan Bear Stearns'den sonra yeni batıkların da gelebileceği endişesi borsaları hallaç pamuğu gibi dağıttı. ABD borsaları gelen haberleri hazmettikçe kayıplarını azalttı

Geçen pazar gecesi ABD'den gelen iki önemli gelişme uluslararası piyasaların haftaya tedirginlikle başlamasına neden oldu. İflas eden Bear Stearns'ün JP Morgan'a satılması ve ABD Merkez Bankası'nın olağanüstü toplanarak, iskonto faizlerini 0.25 puan düşürmesi, finans piyasalarında işlerin iyiye gitmediği şeklinde yorumlandı. Dünya borsaları Asya borsalarından başlayan sert düşüşler ile çalkalandı. Ancak gün sonuna doğru gelen haberler hazmedildikçe ABD'de Dow Jones da kayıplarını azalttı. Nitekim Dow Jones gün içinde yüzde 1.5 kayıptayken seans sonuna doğru artıya geçti. Diğer borsalar ise Dow kadar şanslı değildi. Avrupa borsalarında değer kaybı ise ortalama yüzde 4 oldu. Hindistan'ın Bombay endeksi yüzde 6.47 düşerken, Çinli Hang Seng endeksi yüzde 5.18, Arjantin'in Merval endeksi yüzde 3.5, Brezilya'nın Bovespa endeksi yüzde 3.9 ve Güney Afrika borsası ise yüzde 2.35 değer kaybetti. İMKB ise yüzde 7.46 ile kayıpta liderliği kimseye bırakmadı. Peki ABD borsalarını hangi haberler toparladı?

* İngiltere Başbakanı Gordon Brown "Ekonomik istikrar için gereken ne varsa yapılacak" dedi.

* ABD mortgagezedeler için yardım paketi çeklerini acil olarak ödeyeceğini açıkladı.

* 30 milyar dolarlık mortgage tahvili riski olmasına karşın Bear Stearn'ü bedavaya satın alan JP Morgan'ın hisseleri yüzde 7.9 değer kazandı. Yatırımcının en çok merak ettiği soru ise 'Şimdi sırada hangi banka var' oldu. Bunun yarattığı gerginlik de kayıplarda etkili oldu. Ancak gözler bugün yapılacak ABD Merkez Bankası faiz toplantısına çevrildi. Bu akşam Fed'in faizi 1 puan indirmesi bekleniyor. Dolar uluslararası para birimleri karşısında hızlı değer kaybını sürdürürken, Euro ve Japon Yeni karşısında da kan kaybetti. Euro-dolar paritesi dün tarihinde ilk kez 1.5898 sente kadar yükselirken, dolar-Yen paritesi de 14 yıl aradan sonra ilk kez 97 Yen'in altına geriledi. Doların düşüşü altın fiyatlarını yeni rekor seviyelerine taşıdı.

ALTIN 1030 DOLAR OLDU
Dün altın fiyatları 25 dolar birden artarak, 1030 dolarla rekor kırdı. ABD ham petrol fiyatları haftaya 110 dolar seviyesinden başlarken, durgunluğun talebi azaltacağı yönündeki beklentilerin artmasıyla 108 doların da altına geriledi.