kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kemal Unakıtan Mehmet Şimşek Nazım Ekren

Hükümetten 'Ekonomi tıkırında gidiyor' toplantısı

Küresel krizin yayıldığı dönemde sürpriz biçimde basının karşısına çıkan ekonomi kurmayları gelecek adına pembe tablo çizdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Hükümetten 'Ekonomi tıkırında gidiyor' toplantısı
Küresel mali krizin giderek yayıldığı, Türkiye'de de karamsarlığa yol açtığı bir dönemde sürpriz biçimde basının karşısına çıkan Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Unakıtan gelecek adına pembe tablo çizdi. Toplantıda, ekonomiyle ilgili bazı soru işaretlerinin kaldırılması beklentisine karşın bakanlar, revize milli gelir rakamları ile moralleri de revize etmeye çabaladı. Ekonomide kırılganlığın azaldığı, mali disiplinin sağlandığı, borç çevirme sorunu kalmadığı, ikinci nesil reformlara ağırlık verileceği belirtildi. Ekren'in milli gelir revizyonu sonrası ekonomiye ilişkin görüşlerini şöyle.

* HESAPTA MUHAFAZAKÂR DAVRANDIK: Milli gelir güncellemesi muhafazakâr tutuldu. 2006 sonu itibariyle, daha önce 400 milyar dolar olarak ifade ettiğimiz milli gelir, 526 milyar dolara çıktı. Yeni rakamlarla bütçe açığı azaldı. Kişi başına düşen gelir ve yatırımlar arttı. Borcun ve cari açığın GSYİH'ye oranı azaldı.

* TEŞVİK KAÇINILMAZ: Yeni ekonomik tablo yatırım seferberliği için artık yeteri kadar büyüklüğe ulaştığımızı gösteriyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesi yeni dönemde çok daha fazla önem arz edecek. Sektörel ve bölgesel odaklı yeni bir teşvik sistemi kaçınılmaz hale geldi.

* MALİ DİSİPLİN SAĞLANDI: Mali disiplin konusu ortadan kalktı, disiplin sağlandı. Vergi reformunda da artık proaktif bir süreç başlıyor.

* KREDİ NOTUMUZ ARTAR: Milli gelir güncellemesinin ülke kredi notuna etkisine bakıldığında, Türkiye içinde bulunduğu grupta ortalamanın üzerine çıktı. Bu nedenle yeni dönemde alacağımız tedbirlerle artışın mümkün olacağını dikkate almalı.

* MÜKEMMEL FIRTINA: Ortaya çıkan, 'mükemmel fırtına' adını verdiğimiz küresel dalgalanmanın her ekonomiyi etkilemesi kaçınılmaz. Türkiye için hem ticari hem finansman bakımından avantajlı hale gelebilecek bir altyapıyı oluşturuyoruz. Enflasyon ve faizler halen yüksek olduğunu belirten Devlet Bakanı Şimşek de, "Sosyal güvenlik reformu, 2075'te Türkiye 1.8 trilyon dolar mı açık vereceğini yoksa bu tutarın 600 milyar dolara mı ineceğini belirleyecek" dedi. Milli gelirdeki güncelleme ile Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke kategorisine yaklaştığını kaydeden Şimşek "Ben ümitliyim güncelleme reytinge yansıyacak" diye konuştu.