kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Esen EVRAN
HABERİNİZ OLSUN

Sadece ağaçları değil, meyveleri de giyeceğiz

İKİ hafta önce "Sizin tişörtünüz hangi ağaçtan" diye sormuştuk bu köşede. Aslında daha da ilginci "Hangi meyveden" demeliymişiz. Ankaralı firma Hayteks Ekolojik Tekstil'in sahibi Tahir Haytoğlu aradı. Haytoğlu bu konuya ilgi duyulmasından çok mutlu olmuş ama diyor ki "Kayın ağacı da bir şey mi? Biz soyadan, sütten, muzdan elyaf üretiyoruz." Haytoğlu'nun anlattığına göre selülozik bir yapıya sahip olan muz elyafı, muz ağacının yapraklarından üretiliyor.
Hayteks şimdilik ticari olarak soyadan iplik üretiyor. Soya, protein bazlı bir elyaf. Yani kaşmir ve ipek gibi. Kaşmir ve ipek hayvansal protein olmalarına karşın soya bitkisel protein bazlı. Kaşmir ve ipeğe göre sağlığa yönelik daha çok fonksiyonu bulunuyor. Soya tanecikleri ezilerek un haline getiriliyor ve çeşitli yağlarla yağlanarak topaklanıyor. Daha sonra filament haline getirilerek çeşitli boylarda kesilip kurutuluyor. Kurutulan elyaflar da iplik yapımında kullanılıyor. Haytoğlu, Türkiye'nin ilk soya tekstili mağazasını Ankara'da Ekim 2007'de Ansera Alışveriş Merkezi'nde açmış. Bu mağazada iç çamaşırı, çorap, havlu, bebek setleri, pijama, kot pantolon gibi ürünler satılıyor. Soya tekstilinin vücudu ultraviyole ışınlarından koruma özelliği olduğunu anlatan Haytoğlu, "Mantar gibi rahatsızlıklarda da iyileşmeyi hızlandırıyor" diyor. Şirket, Yeşim Tekstil, Nike, Adidas, Zara, Marks&Spencer'a üretim yapan şirketlere iplik veriyor.
Bir de süt var, bildiğimiz süt. Süt elyafı da protein bazlı. Sütten, şimdilik sadece çorap üreten Tahir Haytoğlu, bu ürünlerin ipek gibi parlak, kaşmir kadar yumuşak olduğunu anlatıyor.