kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Esen EVRAN
HABERİNİZ OLSUN

Apartmanda kavgayı onlar versin siz sadece komşu olun!

Biri eski gazeteci, biri eski borsacı birlikte Çözüm Bina Yönetim&Danışmanlık şirketini kurdular ve artık sizin yerinize binanızdaki tüm sorunları profesyonel elle yönetiyorlar.
ABD'nin neredeyse tamamında, son dönemde de Avrupa ülkelerinde apartman ya da işyeri yönetimlerini, profesyonel şirketler yapıyor, oysa Türkiye'de hala Müzeyyen Hanım'lar, Hasan Bey'ler aidat toplamak, asansörün bakımını yaptırmak, apartmanın duvarlarını boyatmak için yıpranıyor. Çoğu zaman da ne kendine ne de apartman sakinlerine yaranabiliyor. Sonra da gelsin kavgalar, mahkemeler... Nadin Gürdal ve Neşe Altan'a, yıllarca bankacılık, işletmecilik ve de gazetecilik yaptıktan sonra kendi işlerini kurdurtan da işte bu. Her gün çok sayıda apartmandan Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuru geliyor, yöneticisini seçemeyen apartmana da mahkeme, profesyonel şirketlerden yönetici atıyor. Gürdal ve Altan, Çözüm Bina Yönetim&Danışmanlık şirketini, "Biz profesyonelce yönetelim, siz sadece komşu olun" sloganıyla kurmuş.
Neşe Altan, 10 yıl boyunca İMKB'nin idare ve satın alma bölümünde çalışmış. Özel yaşamında kendi yaşadığı binalarda yaşanan sıkıntıları fark edince, 10 yıllık bu birikimi profesyonel hayata aktarmaya karar vermiş. Altan, "ABD'de sistem tamamen böyle işliyor. Türkiye'de ise binalarda işleri hatır için yapan insanlar var. Herkes iyi niyetli ama işler doğru yapılmıyor. Öte yandan taraflardan birinin de menfaati var aslında" diyor. Nadin Gürdal ve Neşe Altan, işin hukuki boyutu, kat mülkiyeti kanunu gibi konularda da derslerini iyice çalıştıktan sonra şirketi aktif hale getirmişler. Avukatların dahil olması gereken durumlar için de bir hukuk bürosuyla danışmanlık anlaşması yapmışlar.

Tasarruf sağlıyorlar
www.cozumyonetim.com internet sitesinden faaliyetleri hakkında bilgi alabileceğiniz şirket, binanın yönetimini üstlenmenin karşılığı olarak binanın tamamından bir yöneticilik ücreti talep ediyor. Ne kadar daire varsa birim maliyet o kadar düşüyor. İşi profesyonellere devredince, aidatlar bir miktar yükseliyor ama bina gereksiz yatırımlardan kurtuluyor, tamirat işleri daha ekonomik yollarla yapılıyor. Her şey yasalara uygun yapıldığı için hukuki sorunlar da yaşanmıyor.
Bankacılık, gazetecilik ve pazarlama müdürlüğü gibi görevlerden sonra profesyonel bina yöneticiliğini seçen Nadin Gürdal, potansiyel müşterilerle konuştukça, özellikle eski ve kat malikleri yıllardır değişmeyen apartmanlarda bu işi emeklilerin yaptığını, ancak çıkan sorunlar yüzünden insanların yorulduğunu, sıkıntılar yaşandığını anlatıyor. Gürdal, "Hasan Amcalar, Müzeyyen Teyzeler neler anlatıyor, nasıl bıkmışlar bir bilseniz" diyor.

Çözüm ortakları da var
Bir binada en az 8 bağımsız bölüm olduğunda bir yönetici gerekiyor. Bina sakinleri bunu kendi içinde atamayınca mahkeme atıyor ve mahkemenin atadığı yönetici 6 ay boyunca değiştirilemiyor. Piyasada bu işi profesyonelce yapan şirket sayısı şu anda 5-6'yı geçmiyor. Ancak bireysel olarak çalışan emekli memurlar da birden fazla apartmanı yönetiyor ve hepsine yetişemediği için sorunlar çıkıyor. Çözüm ortakları arasında emlakçı, sigortacı, dekorasyon firması da var.