kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Esen EVRAN
HABERİNİZ OLSUN

Kasabınız kepenk indirirse şaşırmayın, et sektörü finansal krizde!

Et sektörü, 3 şirketin kepenk indirmesiyle su yüzüne çıkan krizin eşiğinde. Hammadde zammıyla başlayan süreç, bankaların kredileri erken geri çağırmasıyla doruğa ulaştı .
Sıkıntıyı gün yüzüne çıkaran, büyük market zincirlerine karkas et veren tüccarların, paralarını vadesinden önce tahsil etmek istemesi oldu. Anadolu'nun çeşitli illerinden canlı hayvan getirip büyük şehirlerde kesime götüren, sonra da parça halinde perakende kanallarına satan bazı şirketlerin birbirlerine 'hatır çeki' (yani taraflar arasında ticaret olmamasına rağmen iki kişiden birinin diğerine hamiline yazılmış çek vermesi) vermesi sonucu bankalar kapıya dayanınca, piyasada büyük volümlü yapan üç şirket kepenk indirdi. Kırmızı et sektöründe yaşanan bu sıkıntı bankaları da alarma geçirdi ve sektördeki pek çok firmaya "kredinizi erken ödeyin" baskıları yapılmaya başlandı.
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan'a sıkıntının nedenlerini sorduk. Bahçıvan, sadece et değil, 2008'in tüm reel sektör için sıkıntılı bir dönem olacağını söyledi ve ekledi: Son 4-5 yılın enflasyonsuz dönemin alışkanlıklarını yönetemeyenler, 2007'de hammmadde fiyatlarına gelen yüksek zamların, işletme sermayelerini eritmes i nedeniyle bu sonuca gidiliyordu. Ette yaşananları duyuyoruz. İki gün önce Tarım Bakanlığı'na yaptığımız ziyarette de bunu gündeme getirdik.
Peki bu sorunu yaşayan şirketlere yenileri eklenecek mi? Bu iflaslar sektörün genelini nasıl etkileyecek? Bu sorulara cevap ararken bulduklarımız da sorunun yayılarak şimdiden önemli bir güven problemi yaratmaya başladığını gösteriyor. İki cephe ciddi bir güven kaybı yaşıyor. Birincisi, bankalar . Bankalar arasındaki istihbaratlarda et sektörüne karşı temkinli yaklaşılması konuşuluyor. İkinci cephe de büyükbaş hayvan üreticileri . Köylü korkudan mal satamıyor. Satan ise 3-4 ay vadeli verdiği hayvanını geri almak için memleketinden kalkıp İstanbul'a geliyor. Geçtiğimiz ay kesilmek için büyük şehire gelen hayvanlar memleketlerine geri dönüyor. Yani canlı hayvan sektöründe geriye göç yaşanıyor.