kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Esen EVRAN
HABERİNİZ OLSUN

Manken gibi bebekler ruh sağlığını bozuyor, kel kafalı, göbekli oyuncaklar geliyor

Geçtiğimiz yıl oyuncak sektörünün gündeminde, Uzakdoğu'da üretilen ve kurşun içerdiği için çocuklar açısından risk oluşturan ve toplatılan ürünler vardı. Anne-babaların, "Peki biz şimdi aldığımız oyuncaktan nasıl emin olacağız" diye kaygıyla ortada gezindiği günlerde, eski bez bebeklerin, tahta oyuncakların nasıl da masum olduğunu geçirdik aklımızdan. Meğer tam da o günlerde Taylandlı ahşap oyuncak şirketi Plantoys için Türkiye'de mağaza aranmaktaymış.
İnci Türkay, çocukların Sihirli Annem dizisinden tanıdığı bir oyuncu. Çocuklarla iletişim kurmayı o kadar seviyor ki, bunu başka alanlara da aktarmak derdinde. Bir de 2 yaşında bir çocuk annesi ve sağlıklı oyuncak onun da meselesi. Türkay, Plantoys'un Türkiye distribütörlüğünü aldıktan sonra ilk mağazayı İstanbul Maçka, ikinciyi de Altunizade Capitol'de açmış. Plantoys, tahta oyuncak üretiminde dünyanın ilk üç büyük şirketinden biri. Oyuncaklar, sağlıksız kimyasallar içermiyor, ahşabın kenarları öyle yumuşatılmış ki, dokununca kumaş hissi veriyor. Ve de hiçbir oyuncaktan ışıklar, gürültüler yayılmıyor etrafa.

'Oyuncak rol model olmaz'
Şirket, "Çocuklar oyuncakları seyretmesin, bizzat kendisi oynasın" diyor. Onun için her oyuncağın içine çocuğu da katıyor. Çocuk düğmeyi çeviriyor penguen zıplamaya başlıyor, ipi çekiyor solucan kıvrılarak yürüyor, uğur böceklerini düşürmeden özel platforma yerleştirmek de çocuğun görevi. Bütün bunlar yapılırken, beynin sağ ve sol yarısını ayrı ayrı çalıştırmak, elgöz koordinasyonunu sağla mak, denge kavramını oluşturmak ve daha pek çok şey amaçlanıyor. Bir de ilginç ayrıntı. Ahşaptan çocuk evlerinin içinde ahşaptan anneler, babalar, genç kızlar oturuyor. Anneler yer siliyor, babalar gazete okuyor. Ve hepsi gerçek hayattaki gibi. Yani hiçbiri mükemmel vücutlu, saçı başı yapılı, kapaktan fırlamış gibi dolaşmıyor ortalıkta. Kel ve göbekli babalar, saçı başı dağılmış anneler var. Çünkü pedagoglar, oyuncakların rol model olmasının sakıncalarını her yerde anlatınca ABD'de manken gibi bebekler yasaklanmış ve oyuncak endüstrisi de doğala dönmeye başlamış. Manken vücutlu, şık bebeklerle oynayan çocuklar, hayatı sarı saçmavi göz ve muntazam bir vücuttan ibaret sanıp, diyet yapıyor, yemeden içmeden kesiliyormuş.
Türkiye'deki mağazası Taygatoys adıyla açılan Plantoys'un mağazalarla ilgili de çok katı kuralları var. İçeride pil olmayacak, gürültü olmayacak. Katalogları bile soya mürekkebiyle basan bu şirketin oyuncakları hiç de korkutucu fiyatlarda değil.