kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor

Yeni Haber
CHP, Meclis Genel Kurulu'nda kavgalı oturumlara sahne olan ve bazı belde belediyelerinin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören yasayı Anayasa Mahkemesi gündemine taşıyacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayı ile harekete geçecek olan CHP, yasanın yürürlüğünün durdurulmasını da isteyecek. CHP, yerel seçim sürecinin 1 Ocak 2008'de başladığını ve seçimlere 10 ay kaldığı gerekçesiyle ilgili yasanın seçimler öncesinde uygulanamayacağını savunuyor.

CHP, TBMM Genel Kurulu'nda üç günlük mesainin ardından çıkarılan yasanın Cumhurbaşkanı Gül'ün onayının hemen ardından harekete geçecek. Yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmek üzere hazırlıklarını sürdüren CHP, belde belediyelerinin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören yasanın yürürlüğünün durdurulmasını da isteyecek.

CHP "YASA YEREL SEÇİMLER ÖNCESİNDE UYGULANAMAZ" GÖRÜŞÜNDE

AKP, nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyeleri ile ilk kademe belediyelerinin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulmasına ilişkin yasayı, 2009 Mart'ın da yapılacak yerel seçimler öncesinde uygulayabilmek amacıyla, yoğun mesaiyle Genel Kurul'dan çıkarırken, CHP, Anayasa'nın 127. ve Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkındaki Yasanın 8. maddesine göre, yasanın uygulanamayacağını savunuyor. CHP, Mahalli İdareler Kanunu'nun 8. maddesinde, "Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir, Aynı yılın Mart ayının son Pazar günü oy verme günüdür" denildiğini yine Anayasa'nın 127. maddesinde de yerel seçimlerin 5 yılda bir yapılacağının belirtildiğine dikkat çekerek, ilgili yasanın uygulanabilmesi için gerekli olan 1 yıllık sürenin kalmadığı görüşünü dile getiriyor. Yerel seçim sürecinin 1 Ocak 2008'de başladığını ve seçimlere 10 ay kaldığını savunan CHP, ilgili yasanın uygulanabilmesi için seçim tarihinin değil seçim sürecinin başlangıcının dikkate alınması gerektiğini kaydediyor. CHP, Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı başvuruda da, ilgili yasanın yerel seçimler öncesinde uygulanamayacağı görüşünü dile getirecek.

(ANKA)