kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'2008'de bitirelim'

Duygu GÜVENÇ / ANKARA
Kıbrıs için Ankara'da yapılan taktik toplantısında 2004'de olduğu gibi "win win" (kazan-kazan) stratejisinin izlenmesi kararlaştırıldı..
Kıbrıs Rum Kesimi'nin yeni lideri Dimitris Hristofyas dün Atina'da, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da Ankara'da taktik belirledi. Türk tarafı dün Çankaya Köşkü'nde yeni müzakere stratejisini belirledi ve sorunu 2008'de çözmek için harekete geçme kararı aldı. KKTC tarafına Mehmet Ali Talat, Türk tarafına da Abdullah Gül'ün başkanlık ettiği görüşmede Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı'nın katıldığı 5 saatlik toplantıda taktik belirlendi.

EYLEM PLANI BELİRLENDİ
Türk tarafı görüşmelerde tıpkı 2004'de olduğu gibi "win win" (kazan-kazan) stratejisinin izlenmesini kararlaştırdı. Toplantıda, Rum Kesimi'nde yeni lider ile birlikte yeni politika beklenemeyeceği ancak Rumların müzakere masasından da kaçmayacağı tespiti yapıldı. Bu amaçla Ankara, başta İngiltere ve ABD olmak üzere diplomatik girişimlerini de hızlandıracak. Talat da Hristofyas'a, "Sorunu 2008 sonuna kadar çözüp bitirelim" önerisinde bulunacak. Böylece Türk tarafı, AB'nin Kıbrıs sorununun çözümü için Türkiye'ye verdiği 2009 sonundan önce problemi çözmeyi önerecek. Kıbrıs'taki takvim şöyle:

* 17-24 Mart tarihleri arasında Talat ve Hristofyas görüşmesi gerçekleşecek.

* BM'den Siyasi İşler Koordinatörü nisan başında adayı ziyaret edecek ve tutum belgelerini isteyecek

* Yazın müzakerelerin başlaması bekleniyor.