kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sigara dil kanseri yapıyor

Yeni Haber
Trabzon'un Sürmene ilçesinde ikamet eden Ali Yavuz isimli vatandaş, 50 yıl kullandığı sigarayı kanser olan dilinin kesilmesi sonrası bırakmak zorunda kaldı.

Kanser olduktan sonra boynundaki tüm lenf bezleri de alınan Yavuz, özellikle gençleri sigara kullanmamaları konusunda uyardı.

İlçeye bağlı Pınaraltı köyünde yaşayan Ali Yavuz isimli vatandaş, başta ailesi olmak üzere kendisine 'sigarayı bırak' telkinlerine aldırış etmedi. 50 yıl boyunca aralıksız sigara tüketen Yavuz, önce dil kanseri oldu. Önce dilin yarısından çoğu kesildi. Ardından boynundaki tüm lenf bezleri alındı. Yavuz, tiryakisi olduğu sigarayı ancak dili kesilince bıraktı.

Dili kesildiğinden dolayı konuşmakta oldukça güçlük çeken Ali Yavuz, sigarayı bırakmamasının hazin sonunu yaşadığını belirtiyor. Sigaranın vücuduna verdiği zarar nedeniyle günlük yaşamda sıkıntılar yaşadığını dile getiren Yavuz, "Ölmedim ama adeta sürünüyorum. Benim gençlere tek tavsiyem, sigaraya başlamayın. Başlayanlar da bir an önce bıraksın." dedi.

Yaşadığı hastalık nedeniyle ailece de sıkıntılar yaşayan Ali Yavuz'a Trabzon Umut ve Savaşım Derneği, yardım elini uzattı. Havva Yavuz, maddi durumlarının iyi olmadığını ve babasının Bağ-Kur borcu yüzünden sağlık güvencesinden faydalanamadıkları gerekçesiyle derneğe başvuruda bulundu.

Dernek yönetimi de müracaatı değerlendirip, gerekli araştırmaları yaptı. Trabzon Umut ve Savaşım Derneği, hasta Ali Yavuz'un Bağ-Kur borcunu öderken, evin tespit edilen ihtiyaçlarını da giderdi. Hem hastayı evinde görmek hem de eşyaların teslimi için Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nimet Baki, AK Parti Trabzon Milletvekili ve TBMM Sağlık Kurulu Komisyon Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, AK Parti İl Başkanı Muhammat Balta, iş adamı Aydın Dilaver Yavuz ailesinin ikamet ettiği Pınaraltı köyüne getti. Dernek olarak yaptıkları hizmetlerde zorlukların yanı sıra güzel yanları da bulunduğunu dile getiren Trabzon Umut ve Savaşım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nimet Baki, "Hastaların mutluluğu ve yaptıkları dualar bizim en büyük motivasyonumuz oluyor." dedi.