kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Paletli ambulanslar teslim edildi

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde yaşanan dönüşümün, değişimin en önemli halkasını sağlığın oluşturduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, Bilkent Otel'de düzenlenen ''Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Açılış ve Ambulans Dağıtım Töreni''ne katıldı. Erdoğan, tören öncesinde Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Ankara Valisi Kemal Önal ile birlikte otelin bahçesinde kurulan seyyar hastanede incelemelerde bulundu.

Başbakan Erdoğan, seyyar hastanenin özellikleri konusunda Bakan Akdağ ve yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan daha sonra, illere dağıtımı yapılacak ve bir kısmı kar koşullarına uygun dizayn edilen ambulansları inceledi.Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, büyük bir heyecanla yol aldıklarını, yılda kişi başına düşen milli gelirde 2 bin 500 dolardan, 7 bin dolara ulaşıldığını, 181 milyar dolar olan milli gelirin, 5 yılda 308 milyar dolar ilave ile 481 milyar dolara ulaşıldığını anlattı.

Başbakan Erdoğan, bütün bu adımların yanında, küçülme rekorları kıran Türkiye'nin, artık bu dönemi geride bırakarak, üst üste 23 çeyrek büyüme başarısı gösterdiğini söyledi. Bugün ancak ileri yaş grubunun hatırlayabildiği tek haneli enflasyon rakamlarına ulaşıldığını kaydeden Başbakan Erdoğan, ''nereden nereye geldiğimizi unutmamalıyız. Unutmamalıyız ki bulunduğumuz noktada gerçekçi hedefler belirleyelim'' diye konuştu.

Yapılanların, Türkiye'nin nereden nereye geldiğini gösterdiğini belirten Başbakan Erdoğan, devletin temel hizmetlerinde yaşanan değişimin, bütün vatandaşların günlük hayatlarında görmesini istediklerini dile getirdi. Mahalli idarelerden, adalet sistemine kadar her konuda gerek alt yapının geliştirilmesinde, gerek hizmet sunumunda çok önemli ilerlemeler sağladıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: ''Başımızı iki elimizin arasına alıp düşünelim. Gerçekten şurada 5-10 yıl önce sağlıkta neredeydik, ama bugün neredeyiz. Bunlar samimi olarak düşünülürse, nereden nereye geldiğimizi görmek mümkün. Biz yola çıkarken, Türkiye'yi 4 ana sütun üzerinde yükselteceğimizi söyledi. İlk sıraya eğitimi, sonra da sağlığı koyduk, ardından emniyet var, adalet var. Son dönemde yaşanan dönüşümün, değişimin en önemli halkasını sağlık oluşturuyor. 5-6 yıl öncesine kadar hemen her vatandaşımız için sağlık hizmeti alabilmek ciddi bir sorundu. Farklı sosyal güvenlik statüsündeki insanlar farklı sağlık kurumlarından hizmet alıyor, yaşanan şikayetler, imkansızlıklar ve çarpık uygulamalar insanımızı bunaltıyor. Bakıyorsunuz, birçok kuruluşun sağlık kurumu var. Sağlıklı bir hizmet vermeye gelince sağlıklı bir hizmet yok. Sağlıklı bir hizmet alacaksan ya rüşvet vereceksin ya da bir dayılar bulacaksın. Bunlar olmayınca sağlıklı bir hizmeti almak mümkün değildi. Çünkü damdan düştük, bunları hep yaşadık gördük. Ama bu devran artık gerilerde kaldı. Çözüm değil sorun üreten, derman değil dert üreten bu sistem yılardır sürüp gittiği halde, kimse çıkıpta düzeltmemişti, düzeltememişti. Biz, bu dağınıklığa son verdik. Sağlıkta tek taban, tek çatı dönemini başlattık., Daha düne kadar sadece 150 hastaneden hizmet almaya çalışan 30 milyondan fazla SSK'lıya, kamuya ait tüm sağlık sistemlerinden, sağlık tesislerinden faydalanma imkanı getirdik.''

SOSYAL DEVLET

İlaç alabilmek için sabahın köründe yola düşen hastaların, artık ilaçlarını serbest hastanelerden rahatça temin edebilir hale geldiğini belirten Başbakan Erdoğan, bunları kendisinin de yaşadığını söyledi. Bizzat SSK hastanesinin eczanesine giderek, ilaç sırası bekleyen hastalarla konuştuğunu anlatan Başbakan Erdoğan, bu sorunların çözümü için attıkları adımları anlattı.

Sağlık alanındaki sorunları örneklerle ifade eden Erdoğan, hastaların reçetedeki 5 ilaçtan 2 ya da üçünü alabildiğini, bulunmayan ilacın serbest eczanelerden alınabilmesi için de bir ödeneğin bulunmadığını dile getirdi. Artık bu sorunların aşıldığını kaydeden Başbakan Erdoğan, ''Sosyal devlet böyle olur mu? Hani Anayasamızda, Türkiye Cumhuriyet Devleti, demokratik laik, sosyal bir hukuk devleti diyorduk. Eğer sosyal bir hukuk devletiysek, biz, vatandaşımızın bu ihtiyacını gidermemiz lazım'' dedi.

''KAN REVAN İÇİNDE''

Erdoğan, bunu düzeltmek için hastaneleri tek koordinasyon altına aldıklarını,artık vatandaşların, bu sistemden yararlanabildiğini belirterek, yıllar önce geçirdiği trafik kazasında başından geçen bir anısını da anlattı. Trafik kazasından sonra kendilerini Düzce'den Bolu'ya götürecek bir ambulans bulamadıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, ''kan revan içinde 3 arkadaşının eline serumu verildiğini, battaniyelerin üzerinde hastaneye gönderildiklerini'' anlattı.

Bolu'da getirildiklerinde ise hastanede sosyal güvencelerinin olup olmadığının sorulduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: ''Kan revan içindeyiz; bir al, müdahale et de ondan sonra ne soracaksan sor. Benim orada, mesela kaburgalarım kırılmış. Sonra bizim SSK'lı olduğumuzu öğrenince, bizi SSK hastanesine gönderdiler. Bu arada tabii kan zayiatı devam ediyor... Böyle bir yaklaşım tarzı olur mu? İşte biz insan odaklı bir sistemi sağlıkta oturttuk. Şimdi hiçbir hastane, kapısından, benim vatandaşımı döndürme hakkına sahip değildir. Alacak, ilk müdahalesini yapacak, ondan sonra gereği neyse ona müracaat edecek. Bunu başaracağız. Eksiklerimiz yok mudur? Muhakkak vardır. Her şey dört dörtlük müdür? Hayır değil, Bunları da gidermek için sürekli çalışıyoruz. İnşallah daha idealini yakalayacağız. Daha başarılı bir hizmet anlayışını da yakalayacağız. Yoksul, yeşil kartlı vatandaşlarımız tıpkı devlet memurları gibi, kamu sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. İlaçlarını istedikleri hastaneden alabiliyor. Ama bundan dolayı biz eleştiri alıyoruz. Niye? (Sadaka dağıtıyorsunuz) diyorlar. Kardeşim, tamam da sadaka dağıtılanları bizim iktidarımız döneminde mi bu ülkede gördük? Bunların sayısı çok daha fazlaydı. Şimdi bu sayı azalıyor. Böyle bir ülkeyi biz teslim aldık. Bunun sayısını azaltmaya ve yakında da bu kartları tamamen kaldırma yoluna da gidiyoruz. Hastanelerde ücretini ödeyemeyen vatandaşlarımızın rehin alındığı günleri hatırlayın. Böyle bir insanlık dışı uygulama bu dönemde bitmiştir. Varsa bizi haberdar edin. Olduğu anda biz, oranın tüm yetkililerini, kesinlikle orada barındırmaz, meslekten ihracına varıncaya kadar her türlü adımı atarız.''

AŞILAMA

Aşılama konusunda da çok ciddi bir noktaya ulaşıldığını belirten Başbakan Erdoğan, bu konuda ayrılan kaynağı 10 kat artırdıklarını anlattı.

Aşılamada dünya standardına ulaştıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, bulaşıcı hastalıklarla mücadele de çok ciddi noktaya ulaşıldığını dile getirdi.

Düzce'de başlayan Aile hekimliği uygulamasını da 20 ilde, 13 milyon kişiyi bu proje kapsamına alarak sürdürdüklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, aile hekimliği uygulamasını 81 ile yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Erdoğan, doktorların hastanelerde tam gün çalışmalarına muhalefet edenlerin bulunduğunu belirterek, ''Ama buradan mesajımı veriyorum; Artık bizi anlamaları gerekiyor. Eğer, biz halkımızı seviyorsak ve bizler halkımıza hizmet yarışında varsak, bu millet bizleri ve tıp mensuplarını hangi alanda olursa olsun bu okullarda okutmuş, yetiştirmişse bizler de halkımıza hizmette artık böyle part-time hizmetle kendimizi aldatmayalım'' çağrısında bulundu.

Erdoğan, ''Full-time mesai çalışacağız, tam günle halkımıza hizmet vereceğiz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Bilkent Otel'de düzenlenen ''Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Açılış ve Ambulans Dağıtım Töreni''nde yaptığı konuşmada, kamu kurumlarının donanımlarını güçlendirdiklerini belirterek, MR ve tomografi gibi hizmetlerin kısa sürede verilmesini sağladıklarını söyledi.

Erdoğan, ''Hatırlayın 6 ay, 8 ay, daha önce bu şekilde günler veriliyordu. Ama bu devir artık geride kaldı'' dedi.

Performansa dayalı ek ödeme sistemi ile hekimlerin dışarıda başka herhangi bir işle uğraşmadan sadece hastanelerde mesaileriyle, hak ettikleri geliri edinebilmenin yolunu aradıklarını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: ''Şimdi burada tabii bazı sıkıntılar yaşanıyor. Tam gün mesaiye muhalefet edenler var. Ama buradan mesajımı veriyorum; artık bizi anlamaları gerekiyor. Eğer, biz halkımızı seviyorsak ve bizler halkımıza hizmet yarışında varsak, bu millet bizleri ve tıp mensuplarını hangi alanda olursa olsun bu okullarda okutmuş, yetiştirmişse bizler de halkımıza hizmette artık böyle part-time hizmetle kendimizi aldatmayalım. Full-time mesai çalışacağız, tam günle halkımıza hizmet vereceğiz.''

''DOKTOR YERİNE HASTA BAKICI''


Başbakan Erdoğan, bu konuda geçmişte çok acılar yaşandığını ifade ederek, aynı acıları halka yaşatmak istemediklerini söyledi.

Belli saatten sonra hastanelerde, doktor bulmanın ne kadar zor olduğu günleri hatırlatan Erdoğan, ''Bunları biz yaşadık ve bakıyorsunuz hasta bakıcılar adeta doktor yerinde... Doktor yerine hasta bakıcı ile karşı karşıya olduğumuz günleri de yaşadık. Artık bunları aşmamız lazım, 'modern bir Türkiye' diyorsak, Atatürk'ün ifadesiyle 'Muasır medeniyetler seviyesinin üstünde bir Türkiye' diyorsak, o zaman bunun da gereği ne ise bu yapılmalıdır'' diye konuştu.

Erdoğan, şimdi bile zaman zaman televizyonlarda bu görüntülere rastladığını ve hemen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı aradığını belirterek, şöyle devam etti: ''Recep bey, bakın. İzledin mi? Akşam filanca hastanede bak orada doktor bey odasında affedersiniz 'dedikodu' yapıyor. Öbür taraftan hasta bakıcı almış yatırmış hastayı bağırtarak, çağırtarak güya tedavi ediyor. Bakan bey de gece yarısı bir miydi? Bir buçuk muydu? Yataktan kaldırdım kendisini. Maalesef bunlar zaman zaman yine oluyor neden? Mesele ne biliyor musunuz? Eğer değerler noktasında, dünyanızda insana olan sevgi yerini kaplamışsa, siz gece nöbetinde uyuyamazsınız ve ona yönelik düzenlemede bizim eksikliğimiz aksamalarımız varsa, Bakan beye onu da söyledim onları da giderelim. Çalışma saatlerini ona göre düzenleyelim.''

YÜKSEK HEMŞİRE OKULLARI

Başbakan Erdoğan, üniversitelerle görüşmeleri yoğunlaştırdıklarını, tıp fakültelerinin sayılarını artırmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade ederek, sağlık meslek liselerinin sayılarını çoğaltmak için Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Yüksek hemşire okullarının sayısını yoğun bir şekilde artırmak için de YÖK ile görüşmeleri yaptıklarını bildiren Erdoğan, ''Çünkü bu konularda maalesef son yıllarda çok geri kaldık. Ve burada ciddi eleman açığımızın olduğunu da biliyoruz, bunu da gidermemiz, başarmamız lazım'' dedi.

Başbakan Erdoğan, son 5 yılda 305'i hastane ve ek bina olmak üzere 912 yeni sağlık kurumu inşa ettiklerini, 102 bin yeni sağlık çalışanını da istihdam ederek, bu alandaki alt yapı, personel sorununu da büyük ölçüde çözdüklerini belirterek, şimdi hedeflerinin odasında banyosu, tuvaleti bulunan hastaneler yapmak olduğunu anlattı.

SAĞLIK KENTLERİ

Sağlık kentleri konusunda adımlar attıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, bunun ilk uygulamasını Ankara ve İstanbul'da başlatacaklarını bildirdi.

Erdoğan, Ankara'da 2 sağlık kenti kurulacağını belirterek, bu sağlık kentlerinin 1 milyon 200 bin metrekare ile 1 milyon 500 bin metrekarelik alanlar üzerine inşa edileceğini söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti: ''Öyle artık bahçelerde sedyeler üzerinde hastaların dolaştığı devri kapatıyoruz, bloklar arasında yok tomografi çekilecek, şu çekilecek, açıkta sedye üzerinde hasta taşı bu dönemler kapanıyor. Bütün birimlerde ne gerekiyorsa bütün ihtiyaçlar yerinde sağlık teknolojisi neyi gerektiriyorsa, bu hastanelerde projeler ona göre hazırlanıyor. Ve inşallah bu hastanelerimizi de buna göre inşa edeceğiz. Bunların 1 tanesi Etlik'te kuruluyor, 1 tanesi de Atatürk Eğitim Hastanesinin yanındaki devasa büyük arazide. Bu ilk adımları atacağız. İstanbul'da da şu anda bunun adımlarını, hazırlıklarını yapıyoruz. Orada da büyük bir sağlık kentini inşallah hem Avrupa yakasında hem de Anadolu yakasında kuracağız. Bunun proje çalışmaları yürütülüyor, en kısa zamanda temelini atmak suretiyle bu adımları başlatacağız.''

AMBULANS UÇAK VE HELİKOPTER HİZMETİ

Erdoğan, bugün 382 ambulans ile kıyı bölgelerinde 4 yeni deniz ambulansının vatandaşların hizmetine sunduklarını, Nisan ayında yapılacak bir ihale ile de 17 helikopter ve 4 uçaktan oluşan hava ambulanslarının vatandaşların kullanımına sunulacağını bildirdi. Başbakan Erdoğan, böylece, Türkiye'de acil sağlık hizmetleri konusunda gelişmiş ülkelerle kıyaslanabilecek bir ulaşım aracının alt yapısını oluşturmuş olacaklarını ifade etti.

KAR VE YOLDA GEÇMİŞTE YAŞANAN DOĞUM ÇİLESİ


Erdoğan, Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgelerindeki dağlık kesimlerde, kar ve kışın yoğun olduğu alanlarda, bazen paletli araçların bile iş göremez hale geldiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, özellikle doğum ve doğumla ilgili hastaların bu şartlarda zorluk çekmemeleri için 10 gün önceden şehre getirip bakanlık olarak misafir edeceklerine ilişkin yöntemi işleme koyacaklarını söyledi.

Göreve geldiklerinde ambulans sayısının 618 olduğunu anımsatan Erdoğan, bugün bu rakamın 2 bin 63'e yükseldiğini bildirdi.Erdoğan, artık ambulans da (rent car) araç kiralama sistemine geçerek, bu hizmeti vereceklerini söyledi. Ambulansları donanım olarak, AB ülkeleri standartlarına yükseltiklerini anlatan Erdoğan, ambulanslardan yararlananların sayısının son 5 yılda 348 binden, 980 bine yükseldiğini kaydetti.

AMBULANSLAR, DOLU HASTANELERE GİTMEYECEK


Başbakan Erdoğan, dijital takip ve kontrol sistemi ile 112 acil hizmetinde gereksiz çağrıların büyük ölçüde engelleneceğini ve ambulans hareketlerinin bilgisayar üzerinden izleneceğini, buna göre hastanelere yönlendirme yapılacağını belirterek, ''Yataklar dolu oraya boşu boşuna gitmesine gerek kalmayacak'' dedi.

Erdoğan, 2 bin 400 kişiden oluşan ulusal sağlık ekiplerinin, sağlanan ekipmanlar alanlarında Avrupa'nın en büyük organizasyonu haline geldiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, bu ekipler için, afet bölgelerinde kullanılmak üzere temin edilen ve 7-10 dakikada şişirilip hazırlanabilen çadırlarda ameliyatların yapılabildiğini kaydetti.

Sağlık camiasına teşekkür eden Erdoğan, şöyle devam etti: ''Gerçekten halk için ve hak için anlayışı ile yürümenin vatandaşta meydana getirdiği memnuniyeti bir kenara koymak mümkün değil, onlar da o güler yüzü, o şefkati gördüğü zaman o doktora, o hemşireye çok farklı bakıyor. Zaten nedir ki, 'Baki kalan bu kubbede hoş bir sada' Bu sadayı bırakabilmek için, bu meslek gerçekten tartışılmaz bir meslek. Sizlerin o güler yüzü, o şefkat eli bakıyorsunuz ki o insanlar sizleri unutamıyor.''

Erdoğan, kurtarma ekiplerinin yaptığı çalışmaların unutulmayacağını belirterek, şunları söyledi: ''Esasen Hipokrat yemini başta olmak üzere, sağlık alanında küresel düzeyde kabul edilen ilkelerde inanıyorum ki benzer bir yaklaşımın neticesidir. Vatandaşlarımıza en ileri düzeyde sağlık hizmeti verilebilmesi için gereken fiziki alt yapıyı kurmak konusundaki çabalarımızın, sağlık personelimize işin insani boyutuna daha fazla dikkat ve özen gösterecek ikilimi oluşturduğuna inanıyorum, kültürümüz, inancımız bunu gerektiriyor.''

İLLERİN KOMUTA KONTROL MERKEZLERİ AÇILDI

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, canlı bağlantı yapılarak 5 ilin 112 Acil Yardım Komuta Kontrol Merkezinin açılışını gerçekleştirdi. İlk olarak Sağlık Bakanlığı Komuta Kontrol Merkezinin açılışını Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Bekir Keskinkılıç ile yapılan canlı bağlantıda gerçekleştiren Erdoğan, sistemin hayırlı olmasını diledi.

Keskinkılıç da Türk mühendislerinin çalışmaları ile kurulan sistemle 81 ildeki komuta kontrol merkezleri ile anında bağlantı kurulabileceğini anlattı. Tüm illerdeki gelişmelerin anında izlenip kayıt altına alınabileceğini kaydeden Keskinkılıç, Türkiye'deki her ambulansın kontrol edilebileceğini söyledi.

Sinevizyon sistemiyle canlı bağlantı kurularak Ankara, İstanbul, Van, Aydın ve Konya illerindeki 112 Acil Komuta Kontrol Merkezleri de hizmete açıldı.

''HAYATINDA YAT GÖRMEMİŞ OLANLAR...''

Daha sonra da Çanakkale ile yapılan canlı bağlantıda deniz ambulansları teslim töreni gerçekleştirildi.

Başbakan Erdoğan, deniz ambulanslarının Gökçeada-Çanakkale arasının ne kadar sürede alındığını sorarken, ''20 dakika'' yanıtı alması üzerine de 4 saatte alınan mesafeyi hükümetin attığı adımlarla 2 saate indirdiklerini, hastaların da ambulanslarla 20 dakikada sevk edileceğini belirterek, ''Hayatında yat görmemiş olanlar, yat görmüş olacaklar'' dedi.

Açılışın ardından, Erdoğan, Türkiye genelinde başarılı 112 acil yardım personeline de plaket verdi.

Erdoğan, Konya Yunak'tan Akşehir'e hasta sevk ederken hayatını kaybeden 112 Acil Yardım personeli Yasin Duru adına eşi Derya Duru'ya da plaket verdi. Erdoğan, plaket almak için sahneye bebeğiyle birlikte gelen Derya Duru'nun kucağından bebeğini alarak bir süre sevdi ve oyuncak bebek hediye etti.

Başbakan Erdoğan, daha sonra da Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve milletvekilleriyle birlikte kurdele keserek,diğer illerdeki 112 Acil Yardım Komuta Merkezlerinin açılışını yaptı.

(AA)