kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Doç. Dr. Bağlı, görüşülen 170 mahkûmdan 169’unun cinayetleri aldatma veya yasak ilişki sonucu işlediğini, sadece birinin cep telefonuna gelen mesaj sonucu ablasını öldürdüğünü söyledi.

Mahalle baskısı cinayet işletiyor

Dicle Üniversitesi'nin araştırmasından çıkan sonuca göre töre ve namus cinayetleri aile meclisi kararıyla işlenmiyor..
TÜBİTAK desteğiyle sürdürülen töre ve namus cinayeti işleyenlerin değer yargıları ve sosyo-ekonomik analizleri ile ilgili araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Doç. Dr. Mazhar Bağlı başkanlığında Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden 8 kişilik ekibin yürüttüğü araştırmada cinayetlerin aile meclisi kararıyla değil, mahalle baskısı yüzünden işlendiği belirlendi. 1.5 yıldır süren çalışmada 36 cezaevinde yatan töre ve namus cinayetinden tutuklu ve hükümlü 170 kişiyle görüşülürken, bunlardan 169'u cinayeti aldatma ve yasak ilişki sonucu işlemiş, biri cep telefonuna gelen müstehcen mesaj yüzünden ablasını öldürmüş.

'SOMUT DELİLLER ARIYOR'
Son olarak ekibiyle birlikte Ege ve Marmara bölgesindeki 6 cezaevinde yatan mahkûmlarla görüşen Doç. Dr. Bağlı, cinayetlerin aile meclisi kararlarıyla değil, mahalle baskısı sonucu işlendiğinin ortaya çıktığını söyledi. Cinayeti işleyenlerin somut bir delil elde etmeden öldürmediklerini belirten Doç. Dr. Bağlı şunları anlattı: "Kişi, kızı, eşi, ablası, kız kardeşi, annesi ve yengesi hakkında herhangi bir şey duyduğu zaman önce araştırıyor. Somut delil elde ettiği zaman, yani gözleri ile gördüğünde veya yaptığı bir araştırma sonucu şüpheleri doğru çıktığında cinayeti işliyor. Görüştüğümüz 170 kişi de bu şekilde somut deliller elde ettiği zaman öldürmeye karar veriyor. "

'KESİN ÖLDÜRECEK'
Mahalle baskısının cinayetler üzerinde etkili olduğunu belirten Doç. Dr. Bağlı, "Kişi yaşadığı olay sonucu cinayeti işlemeye karar vermekte zorlansa da öldürmeyi kesin yapacağı bir gerçek. Ancak mahalle baskısı da kişinin üzerinde büyük bir psikolojik baskı oluşturunca aklına 'herkes beni konuşuyor, kimse eskisi gibi benimle konuşmuyor, yanıma gelmiyor, bir an önce öldürüp namusumu temizlemem gerekir' düşüncelerine kapılıyor, cinayeti işliyor" diye konuştu.

EL SIKMADILAR, KIZINI ÖLDÜRDÜ
Mahalle baskısının açıkça ortaya çıktığı araştırmada en çarpıcı örnek ise Siirt'te yaşanmış. Siirt'te bir baba, cuma namazında iki arkadaşı yüz çevirip elini sıkmayınca, namaz sonrası eve giderek kızını öldürmüş.