kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Saç telinden kimlik tespiti

ABD'de, bir saç telinden kişinin yıllar önce nerede olduğunu gösterecek formül geliştirildi..
ABD'nin Utah Üniversitesi'nden araştırmacılar, ülkedeki kuaför salonlarından toplanan saçlar ve musluk suyu örnekleriyle bazı kişilerin nerede olduğunu gösterebilecek kimyasal farklılıkları ortaya koymayı başardı.

İÇME SUYU BİLEŞENLERİ
Araştırmaya göre, saçtaki hidrojen ve oksijen izotoplarındaki farkın yüzde 85'i içme suyu bileşenlerinin farklılığından kaynaklanıyor. Kişilerin yediği ve içtiğinin saçlarına da geçtiği, bir tutam saçın kişinin haftalar hatta yıllar önce nerede olduğunu bulmaya yardım edebildiği belirtildi. Araştırmacılardan Thure Cerling ve ekibi, saçtaki hidrojen ve oksijen izotoplarının farklı oranlarda gösterildiği bir liste hazırladı.

CİNAYETLER İÇİN ÇÖZÜM
Bu liste kişilerin tam olarak nerede olduğunu göstermese de farklı coğrafi bölgelere ait bilgiler sağlayarak, polisin cinayete kurban giden ve 2000'de cesedi bulunan bir kadının kimliğini tespit etmesini sağladı. Araştırmacılar, bu tekniğin, beslenmeyle ilgili hastalıkların belirtilerini saptamada doktorlara, göç eden topluluklar ya da soyu tükenmiş hayvanların "izini sürmede" antropologlar ve arkeologlara yardımcı olabileceğini vurguladı.