kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sultan Abdülmecit döneminde Osmanlı modernleşmesinin bir abidesi olarak 1856’da yapılan Dolmabahçe Sarayı, 152 senedir bakımlar ve onarımlarla ayakta tutuluyor.

Saraylarda bahar temizliği

Hasan ERŞAN - SABAH
Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere İstanbul'daki bazı saraylar, önümüzdeki 6 ay süresince tepeden tırnağa temizlenecek..
Milli Saraylar Daire Başkanlığı başta Dolmabahçe sarayı olmak üzere İstanbul'daki saraylarda 6 ay sürecek büyük temizlik yaptırmak için ihale açtı. Başta Dolmabahçe sarayı olmak üzere Ihlamur Kasrı, Beylerbeyi Sarayı, Küçüksu Kasrı, ISO 9001- 2000 belgesine sahip bir şirket tarafından oluşturulacak 27 kişilik temizleme ekibi tarafından temizlenecek. Milli saraylarda daha önce bilim adamlarının çalıştığı yöntemle böcek temizliği yapılmış, ahşap ve tarihi eserlere zarar veren tahtakuruları 1 milyon dolarlık harcamayla yok edilmişti. Saraylarda 6 ay sürecek temizlik sırasında sadece Dolmabahçe Sarayı'nda 45 bin metrekarelik kullanılır döşeme alanı, 285 oda, 46 salon, 6 hamam , 68 tuvalet ve 4 bin 454 metrekare serili halı temizlenecek. 3 Mart 2008'de Dolmabahçe'de yapılacak ihalede temizlik şirketlerinden, cilalama makinası, profesyonel elektrikli süpürgeler, halı yıkama makinesi, dar alan temizlik robotu ve çeşitli profesyonel temizlik araçları bulundurmaları istendi. İstanbul'daki saraylar için en büyük sıkıntıyı deprem ve rutubet oluşturuyor. Ekipler depremde, önce değerli eşyaların nasıl koruma altına alınacağını tespit amacıyla "risk tespit çalışmaları" yapıyor. Özellikle Dolmabahçe Sarayı, dolgu alanda inşa edildiği için zemin araştırması yapıldı. Deniz ve İstanbul'un havasından kaynaklanan rutubet ise bir başka sorun. Rutubeti önleyici 'elektro osmoz" sistemi kullanılarak rutubet seviyesi en aza indirilmeye çalışılıyor. Saraylardaki ağır avizeler ve aynalar duvarlara güvenli bir şekilde monte edildi. Ahşap çerçeveler ise yağmur suyunun girmesine karşı macun ve yeni sistemlerle donandı.