kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kosova'da yaralandı İstanbul'da şifa buldu

DİDEM SEYMEN SAĞLIK SERVİSİ
14 Ocak'ta Prizren'de bombadan yaralanan Bujar Thaqi, tedavi için Türkiye'ye gönderildi. Yedi ağır ameliyat geçiren Thaqi bağımsızlığını kazanan yeni devletin bir vatandaşı olarak ülkesi Kosova'ya döndü..
Kosova'da yaşanan bombalı saldırı sonucu ağır yaralanan Bujar Thaqi, Başbakanları Haşim Taçi tarafından hayatının kurtulması için Türkiye'ye gönderildi. Ülkesi bağımsızlığını ilan ederken beş haftada 7 ameliyat geçiren Thaqi, Kosova vatandaşı olarak ülkesine geri döndü. 14 Ocak günü, Kosova'nın güneyinde bulunan ve Türklerin de çoğunlukta yaşadığı Prizren yakınlarındaki Suhareka bölgesinde Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ait araca yerleştirilen bomba patladı. Dünya haber ajansları Bujar Thaqi'nin şoför koltuğunda bulunduğu aracın fotoğraflarıyla olayı duyurdular. Kosova Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda pedagog olarak çalışan 29 yaşındaki Thaqi, adeta hurdaya dönen araçtan mucize eseri sağ olarak çıkabilmişti. Ancak vücudunun büyük bir bölümü paramparçaydı. İlk müdahale Priştina Tıp Fakültesi'nde yapıldı. Kosova Cumhuriyeti Başbakanı Haşim Taçi ve Sağlık Bakanı Gaşi devreye girdi. Türkiye ile bağlantı kurdular. Thaqi Türkiye'den gönderilen özel uçak ambulans ile İstanbul'a getirtildi. Medical Park Hastanesi'ne gelir gelmez ameliyata alındı. Genel cerrahi uzmanlarından Prof. Dr. Kenan Demirkol, "Hasta bize 16 Ocak günü geldiğinde ağır yaralıydı. Hemen müdahale edildi. Çok büyük ameliyatlar geçirdi" diye anlattı hastasının durumunu.

BAĞIMSIZLIK YÜRÜTTÜ
Thaqi'nin hayatı kurtulduktan sonra da ameliyatları sürdü. Vücudunun eksik olan parçaları yerine yamalama yapıldı. İç organlarının çoğu parçalanmıştı, kanamaları durdurulup, gerekli operasyonlar gerçekleştirildi. Bu sırada ülkesinde de olaylar sürüyordu. 17 Şubat Pazar günü Kosova bağımsızlığını ilan edip Cumhuriyet olurken Thaqi yoğun bakımdan çıktı. Türkiye Kosova'yı tanırken Thaqi patlamanın ardından ilk adımlarını atmaya başladı.