kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Esen EVRAN
HABERİNİZ OLSUN

Sizin üzerinizdeki tişört hangi ağaçtan?

Dünya, kumaşta da fonksiyonelliğe gidiyor. Terletmeyen, teni yumuşacık saran, bakteri üretimini önleyen özel iplikler için pamuk değil, ağaç lifleri kullanılıyor.
Üzerinizdeki giysi ne kadar güzel görünürse görünsün, günün yarısında kaşındırmaya, terletmeye başlamışsa uzun süre giyebilir misiniz? Peki giydiğinizde bütün yorgunluğunuzu unutturan bir tişörtten bir daha almak istemez misiniz?
Dünya tekstilde hızla bu yöne gidiyor. Artık kimse rahatsız giysilerle dolaşmak istemiyor. Çünkü hayat zor ve sabah üzerinize giydiğiniz şey 10-12 saat size eşlik ediyor. Rahat olmak artık her şeyden önemli.

Yılda 7 bin ton işliyorlar
Geçen hafta, sırf dokununca verdiği rahatl ık hissi nedeniyle bir pijama satın aldım. Hani çok sevimli bir bebeğe sarılırsınız ya, işte öyle hissettiriyor giyince. İçinde 'Modal' varmış. Kayın ağacı ipi yani. Kim üretiyor, nereden geliyor bu ip diye araştırmaya başladım. Modal, Karsu Tekstil'in stratejik ortağı LenzingAvusturya firmasının ürettiği selülozik esaslı bir elyaf markası. Kayın ağacından üretiliyor, pamuk ipliğiyle karıştırılarak kullanılıyor. Etiketinde 'Modal' gördüğünüz giysilerin yumuşaklığı inanılır gibi değil. Kumaş nefes de alıyor ve sizi dinlendiriyor. Daha çok tenle direkt temas eden konfeksiyon ürünlerinde kullanılıyor, iç çamaşırı, tişört, çorap gibi.
Modal elyafından Türkiye'de elyaf üretim hakkı sadece Karsu Tekstil'e ait. Şirket, Lenzing'in bir yılda ürettiği 21 bin ton elyafın yaklaşık 7 bin tonunu Kayseri'de işliyor, ipliğe çeviriyor.

Karsu dört ortaklı bir aile şirketi. Şirketi, Molu Kardeşler yönetiyor. Metin Molu, Türkiye'nin şansının bu ipliklerde olduğunu söylüyor. "Konfeksiyon kabuk değiştiriyor. İplikhaneler kapanıyor. Artık bu tip ürünlere yönelmek zorundayız" diyor.
Sadece Modal değil, Karsu Tekstil, tencel, viskon elyaflarından, coolmax ve thermolite'dan, antibakteriyel ve antimantar özellikli amicor elyafından ve organik pamuktan da üretim yapıyor.
Şu anda fonksiyonel tekstil ürünleri pazarın yüzde 1'i bile değil. Tüketicilerin çok küçük bir bölümü ürünün hangi iplikten üretildiğine bakıyor. Ama sadece kayın ağacı lifinde Türkiye'de 300 tonla başlayan üretimin, 5 bin tona ulaştığına bakınca, "Senin tişörtün hangi ağaçtan?" diye soracağımız günler hiç de uzak görünmüyor.
Karsu Yönetim Kurulu Murahhas Başkanvekili Metin Molu (yukarıda) ve Karsu İdare Meclisi Reisi Sait Molu (aşağıda) en yumuşak dokunun kayın ağacından yapıldığını söylüyor.