kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yatırımcılar harekâtın başlamasına değil, ne kadar süreceğine bakıyor!

FURKAN ALP
Türban serbestisi ile başlayan laiklik tartışmaları ve Irak'ın kuzeyine harekât bile borsa yatırımcısını korkutmadı. % 70'i yabancıların elindeki borsa 2 haftada % 9 yükseldi, TL % 1.6 değerlendi..
Yabancı yatırımcıların İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) yüzde 71.9'luk işlem oranı ile piyasanın yönünü belirlemeye yönelik etkin gücü borsanın özellikle son iki hafta içinde yaşanan türban tartışmaları ve Irak'ın kuzeyine gerçekleştirilen kara harekatı gibi iç dinamiklerden etkilenmemesini sağladı. 11 Şubat ile başlayan işlem haftasında türbanın yükseköğrenim kurumlarında serbest bırakılması tartışmaları alevlendi. Ancak yönünü dışarıya çeviren borsa ABD'li sigorta şirketlerini kurtarmaya yönelik plan ile türban konusundan etkilenmeyerek yükselişe geçti. Aradan 10 gün geçtikten sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde yer alan terör yuvalarına karşı başlattığı kara harekatı da uluslararası desteğin alınması, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının da 'Türkiye'nin notu etkilenmez' açıklamaları ile borsa rahat bir nefes aldı. İMKB yine de haftanın son gününde Avrupa borsalarına parelel değer kaybetti. Endeks 8 Şubat tarihinden beri yüzde 8.7 değer kazandı.

YABANCININ PLANI DEĞİŞMEDİ
Aynı dönemde döviz kurunda da önemli bir hareket gözlemlenmedi. 11 Şubat tarihinde 1.22 lira olan dolar, 22 Şubat'ta 1.20 liradan işlem gördü. Aynı dönemde Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1.62 değer kazandı. Kara harekâtı seçeneğinin geçtiğimiz aralık ayından beri piyasalarca satın alındığına dikkat çeken uzmanlar, yabancı yatırımcının Türkiye'nin iç dinamiklerine ve gelişen olaylarına karşın yatırım ortamına güven duyduğunu, hisse senedi ve döviz kuru gibi gelişmelere duyarlı yatırımlarında da herhangi bir plan değişikliğine gitmediğini belirtti. Analistler, operasyonun önündeki en büyük riskin ise operasyonun belirlenen hedef ve süre dışına çıkılması olduğunu belirtti. Irak'ın kuzeyine başlatılan askeri operasyonun ardından Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı aracı kurumlar da 'Piyasalar operasyondan etkilenmez' mesajı vermeye başladı. JP Morgan'ın yatırımcılara gönderdiği notlarda "Askeri harekat piyasaları etkilemez" denildi.