kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Blu-ray, çarpışmayı kazandı ama asıl savaşı kaybedecek

MAHMUT SANCAK
MAHMUT SANCAK
DVD film ve oynatıcı formatı için iki yıldır sürdürülen savaşı Blu-ray kazandı. Ancak uzmanlar geleceğin DVD'de değil, hafıza kartlarında olduğunu söylüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Blu-ray, çarpışmayı kazandı ama asıl savaşı kaybedecek
Geleceğin dijital film formatı olabilmek için HD DVD ve Blu-ray adı verilen iki farklı teknoloji arasında süren savaşın galibi Sony'nin desteklediği Blu-ray oldu. Geçen ay Hollywood'un en büyük film stüdyolarından Warner Bros'un yeni filmlerini Blu-ray formatında sunacağını duyurmasının ardından Toshiba'nın da artık HD DVD'ye yönelik kaydedici ve oynatıcı üretmeyeceğini açıklaması, Blu-ray teknolojisinin iki yıldır devam eden format savaşını kazandığının ilanı oldu. Uzmanlar 24 milyar dolarlık ev sinema oynatıcısı pazarında Blu-ray teknolojisinin büyük bir avantaj sağladığını ancak bu başarının uzun süreli olmayacağını ileri sürdü. Gartner araştırma şirketinden Paul O'Donovan'ın açıklamasına göre Blu-ray dijital film oynatıcı alanında şimdilik bir adım öne geçmeyi başardı. O'Donovan dijital kayıt ve oynatma konusunda geleceğin DVD'de değil hafıza kartlarında olduğunu söyledi.

HOLLYWOOD CAMİASI MEMNUN
Toshiba Başkanı Atsutoshi Nishida yaptığı açıklamada, Warner Bros'un Blu-ray'e destek vermesinin, Toshiba'nın format konusunda verdiği karar üzerinde etkili olduğunu söyledi. Sony 1980'li yıllarda dönemin en popüler teknoloji cihazı olan video için yaşanan ve yaklaşık 10 yıl süren format savaşını kaybetmişti. Başlangıçta Betamax'ın yaratıcısı ve video sektörünün de hakimi gibi görünen Sony, VHS adındaki diğer formatın film şirketleri tarafından tercih edilmesi sonucu video format savaşını kaybetmişti. Ancak Japon şirket bu sefer toplam 2 yıl süren format savaşından zaferle çıkmayı başardı. Diğer yandan Hollywood'un önde gelen 6 film stüdyosu HD DVD ve Blu-ray konusunda teknoloji sektörünün bir format üzerinde anlaşmasından memnunluk duyduğunu belirterek, "Bu çözümün hem bizim hem de tüketiciler açısından en iyi yol olduğunu düşünüyoruz. Aslında kazanan tüketiciler oldu" açıklamasında bulundu.

'ALMAK İÇİN 18 AY BEKLEYİN'
Warner Bros.'tan yapılan açıklamada film stüdyolarının format savaşlarının bir parçası olmak yerine yeniden asıl işleri olan film üretimi üzerinde yoğunlaşabileceklerini söyledi. Uzmanlar teknoloji hayranlarının yeni Blu-ray teknolojisine sahip video oynatıcılarını alma konusunda aceleci davranmamalarını öneriyor. Yapılan yorumlara göre yeni Blu-ray teknolojili oynatıcıların hem teknik hem de çeşitlilik bakımından zenginleşebilmesi için 12-18 ay kadar bir zamanın geçmesi gerekiyor. Ayrıca bu zaman sonunda halen yüksek seviyede bulunan Blu-ray cihaz fiyatlarının da makul seviyelere ineceği belirtiliyor. Peki Blu-ray ne işe yarayacak:

* İzleyiciler DVD film seyretmek için iki format arasına sıkışıp kalmayacak.

* Filmleri tek cihazla seyretmek mümkün olacak

* Ancak format rekabetinin ortadan kalkmasıyla birlikte hem Blu-ray destekli DVD fiyatlarının hem de oynatıcıların fiyatlarında daha yavaş bir düşüş olacak.