kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya Kilisesi de siyasete el attı

Rus Ortodoks Kilisesi, 2 Mart'taki başkanlık seçiminde Medvedev'i destekleyeceğini açıkladı. Başkan Putin'in bizzat seçtiği adaya destek "Kilise'nin siyasete etkisi sürecek" diye yorumlandı..
Avrupa ülkelerinde hükümet ve seçimlerde yaşanan "Vatikan devriminin" aynısı, kendini bu kez Rusya'da gösterdi. Rus Ortodoks Kilisesi, seçimlerde desteğini Dimitri Medvedev'e verdiğini açıkladı. Ülkede yaşayan 100 milyondan fazla Ortodoks'un da onu desteklemesi çağrısı yaptı. Ancak bu desteğin, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yerine bizzat aday gösterdiği ve desteklediği Medvedev'den çok Kilise'nin siyaset ve yeni hükümetteki etkinliğinin sürmesine yönelik olduğu yorumları yapılıyor. Putin 2000 yılında iktidara geldikten sonra onunla yakın bağlar kuran ve eski gücüne kavuşan Kilise'nin, halef Medvedev'le de bu bahar döneminin sürmesini arzu ettiği belirtiliyor.

MÜHİMMATI BİLE KUTSUYOR
Bir diğer yorum ise "KGB etkisi"... Rus lider Putin'in eski bir KGB ajanı olduğu biliniyor. Onun gibi Rus Ortodoks Kilisesi'nin başındaki Patrik Alexey'in de eski bir ajan olduğu söyleniyor. Söylenmekle kalmayıp açılan eski Sovyet arşivlerinden kanıtlarıyla ortaya serilen bu gerçeği, Kilise ve Patrik yalanlıyor. Sıkı bir dindar olduğu bilinen Putin de göreve gelir gelmez Kilise ile bağlarını güçlendirmiş, Sovyetler dönemindeki "sistemi" uygulamaya koyulmuştu. Her askeri törende din adamları uçakları, füzeleri, denizatlıların üzerine kutsal su döküp kutsuyor. İnsan hakları konularında da eleştirilere karşı tüm Kilise üyeleri, Putin uygulamalarının yanında yer alan açıklamalar yapıyor.
Haberin fotoğrafları