kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ESKİ HALİ 1442 YILINDA YAPTIRILDI Mahmut Çelebi Camisi'nin çevresinde rutubeti engellemek için bir hendek kazıldı. Bu sırada türbe de kaldırıldı. Türbeyle birlikte mezarları da korumak için 1850'de yaptırılan demir korkuluklar da yerinden kaldırıldı.

Çandar'ın ailesine ait türbe kayboldu

Bedia Ceylan GÜZELCE
İznik'te bulunan tarihi Mahmut Çelebi türbesi çevre düzenlemesi sırasında kayıplara karıştı..
DOZERLİ arkeolojik katliamın ardından İznik'te bu defa da gazeteci Cengiz Çandar'ın da soyunun dayandığı Mahmut Çelebi'nin türbesinin aylardır kayıp olduğu ortaya çıktı. Çevre düzenlemesi adı altında yerinden sökülen türbe ile türbenin etrafındaki tarihi eser niteliğindeki demir parmaklıklar ve Mevlevi Külahlarının nereye taşındığı bilinmiyor. Mahmut Çelebi, Çengiz Çandar'ın büyük dedesi olan Çandarlı Halil Hayrettin Paşa'nın torunu.

KAYMAKAM: YOKTU
Birkaç yıl önce türbe üzerindeki Farsça yazıtlı külahların tarihi eser niteliği olduğunun tespit edildiğini belirten eski İznik Müzesi Müdürü Arkeolog Taylan Sevil, çalışmalar sırasında ortadan kaldırılan türbe ve parçalarının şu anda nerede olduğunun belli olmadığını söyledi. İznik Kaymakamı Hüseyin Avcı ise bir mezar kalıntısına rastlanmadığını öne sürdü. Avcı, bronz Mevlevi Külahı görmediklerini de ifade etti.
Haberin fotoğrafları