kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Norovirüs tehdidi

Yeni Haber
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, norovirüs konusunda Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmış herhangi bir duyuru ve öneri olmamasına rağmen, sınır kapılarında, gerekli önlemlerin alınması talimatı verildiğini bildirdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi'nin, Norovirüsle ilgili sınır kapılarında ne tür önlemlerin alındığına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Uluslararası Sağlık Tüzüğü normları dikkate alınarak hazırlanan "Hudut Kapıları Bulaşıcı Hastalıklar Acil Eylem Planı"nın halen uygulamada olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, yurda giriş yapan her araçtan 'Sağlık Bildirimi' alındığını kaydetti.

Bu bildirimle, ateş, öksürük, ishal gibi bulaşıcı hastalık bulgularının sorgulandığı, bulguların varlığı veya şüphesi durumunda araçtakilere eğitilmiş personel tarafından müdahale edildiğini ifade eden Bakan Akdağ, bazı Avrupa ülkelerini etkileyen Norovirüs hastalığının dünya genelinde yaygın olduğunu kaydetti. Mide gribi olarak adlandırılan hastalık konusunda bilgi veren Bakan Akdağ şunları söyledi:

"Gastrointestinal hastalıklara sebep olabilecek bakteri ve parazitlerle ilişkileri yoktur. Hastalık, enfekte bireylerin dışkı veya kusmukları ile etrafa saçtıkları ya da yüzeylere bulaştırdıkları virüslerle temas sonrasında sağlıklı bireylere ağız yoluyla kolaylıkla bulaşabilir. Enfeksiyon, 10-50 saat arası kuluçka süresinden sonra karakteristik olarak şiddetli mide bulantısı, ani kusma, karın bölgesinde kramplar ve ishal ile seyreden, akut başlayan gastroenterit şeklindedir. Enfeksiyonla birlikte ateş görülmesi çok nadirdir. Virüslerin bulaşıcılıkları yüksektir ve çevre karşı dayanıklıdır."

"AŞIŞI YOK AMA ÖLÜMCÜL OLMA ORANI DÜŞÜK"

Norovirüslerin çoğunlukla kreş, okul, hastane, huzurevi ve bakımevleri gibi kullanıma açık tesislerde salgınlara yol açtığını ifade eden Bakan Akdağ, hastalığın aşışının olmadığını ancak ölümcül olma oranının da yüzde 0,1'le çok düşük olduğunu bildirdi.

Bulaşıcı ve salgın hastalıkların dünya üzerindeki son durumunun Dünya Sağlık Örgütü tarafından izlendiğini ve resmi web sayfalarında günlük olarak duyurulduğunu ifade eden Bakan Akdağ, Norovirüs konusunda ise Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmış herhangi bir duyuru ya da öneri bulunmadığını kaydetti.

Akdağ buna rağmen hastalık konusunda sınır kapılarındaki sağlık denetleme merkezlerinin bilgilendirildiği, yurda giriş yapan araçlara ve giriş kapılarına yönelik kontrol ve genel sağlık önlemlerinin alınması hususlarında gereken talimat verildiğini bildirdi.

ANKA