kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kosova'yı tanıyan ilk ülke ABD

Yeni Haber
ABD Başkanı George Bush, Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlık ilanını tanıyarak, "Kosovalılar artık bağımsız" dedi.

Bush, çıktığı Afrika gezisi çerçevesinde ziyaret ettiği Tanzanya'da Amerikan NBC televizyonuna verdiği demeçte, Kosova ile ilgili gelişmeleri izlediğini belirterek, "Kosova için bağımsızlığın kendisinin savunduğu bir şey olduğunu" söyledi.

Kosova'nın dün bağımsızlığını ilanından sonra ABD Dışişleri Bakanlığı, Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmesini "not ettiğini" bildirmişti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Washington'un konuyu değerlendirdiği ve Avrupalı ortaklarıyla görüştüğü kaydedilmişti.

FRANSA, KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI TANIDI

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Kosova'nın bağımsızlığını tanıdıklarını söyledi.

Kouchner, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin resmi tanıma mektubunu, Kosovalı meslektaşına gönderdiğini belirtti. Kouchner, "Balkanlardaki sorun artık son buldu. Uzun süreciğini bilsem bile artık uzlaşıya ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

Fransa'dan önce ABD ve Afganistan Kosova'nın bağımsızlığını tanımıştı.

AFGANİSTAN KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI TANIDI

Afganistan, Kosova'nın Sırbistan'dan dün ilan ettiği bağımsızlığını tanıdığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sultan Ahmed Behin, yaptığı açıklamada, Kosova halkının kararlılığına destek verdiklerini ve Kosova'nın bağımsızlığını tanıdıklarını söyledi.

Kosova liderleri, dün bağımsızlığın ilan edilmesinde sonra resmen tanınmak için 192 ülkeye mektup göndermişti.
GÜRCİSTAN, KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI TANIMIYOR

Azerbaycan, dün Sırbistan'dan bağımsızlığını resmen ilan eden Kosova'yı tanımayacağını duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Hazar İbrahimov, ülkesinin Kosova'nın bağımsızlığını tanımayacağını bildirdi.

Hazar İbrahimov, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia ederek, bağımsızlığın yasal olmadığını öne sürdü.

İbrahimov Azerbaycan'ın tutumunun sadece kendi milli çıkarları üzerine kurulduğunu söyleyerek, "Kosova, Dağlık Karabağ problemi için emsal oluşturamaz ve bunlar çok farklı durumlardır" açıklamasını yaptı.

Uzmanlar Kafkas ülkeleri, Azerbaycan ve Gürcistan'ın Kosova'nın bağımsızlığına temkinli yaklaşmalarının kendi içlerinde bulunan ayrılıkçı bölgelerden kaynaklandığını ifade ediyorlar. Kosova'nın bağımsızlığının Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ ve Gürcistan'ın ise Abhazya ve Güzey Osetya ayrılıkçı bölgeleri için örnek teşkil edeceği endişesi var.

AZERBAYCAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIK İLAN ETMESİ ULUSLARARASI İLKELERE AYKIRI VE YASA DIŞI

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Şubesi Başkanı Hazar İbrahim, "Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi uluslararası ilkelere aykırı ve yasa dışı" dedi.

İbrahim, yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın Kosova'ya yaklaşımının başka ülkelerin tutumlarına göre değil, kendi ulusal çıkarları doğrultusunda olduğunu belirterek, "Bu konuda Rusya veya ABD yanlısı tutum diye bir şey yok, her ülkenin kendine göre ayrı bir tavrı var" diye konuştu.

Kosova'nın bağımsızlığının, uluslararası kamuoyunun Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili soruna yaklaşımda olumsuz etki yapmasının söz konusu olmadığını belirten İbrahim, "Kimseden korkumuz yok, Yukarı Karabağ'ın bağımsızlığının tanınabileceği gibi bir endişemiz de bulunmuyor. Bugüne kadar Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıyan hiçbir ülke, Yukarı Karabağ'ı bağımsız olarak tanımadı" dedi.

Kosova'nın bağımsızlığı konusu Azerbaycan Milli Meclisi oturumlarında da gündeme gelmiş, oturumda söz alan milletvekilleri, "Bakü'nün şu an için tarafsız kalmasının daha uygun olacağı" yönünde görüş bildirmişti.

Yukarı Karabağ sorunu, Ermenistan'ın toprak talebiyle Sovyetler Birliği'nin son döneminde Azerbaycan'ı hedef alan çatışmalar başlatması, her iki ülkenin bağımsızlığını ilan etmesinden sonra savaşa dönüşmesiyle daha da büyüdü.

Taraflar 1994 yılında ateşkes imzaladı ve barış amaçlı müzakereler başladı. Ancak Ermenistan'ın Yukarı Karabağ dahil olmak üzere Azerbaycan topraklarının yaklaşık yüzde 20'sindeki işgali sürüyor.

Yukarı Karabağ ve Ermeni işgali altındaki diğer bölgelerde yaşayan sivil halk zor kullanılarak bu bölgelerden çıkarıldı, zaman zaman da Hocalı katliamı gibi kıyımlarla karşılaştı.

Azerbaycan toprak bütünlüğünün sağlanmasını isterken, Ermenistan Yukarı Karabağ'ın bağımsız olması veya Erivan'a bağlanmasını talep ediyor.

AJANSLAR