kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bir yanda kutlama diğer yanda öfke VİDEO

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Kosova'nın bağımsızlık ilanı dünya gündemine oturdu. Kosova yüz yıllık rüyasını gerçekleştirerek Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Bu tarihi kararında ardından kutlamalar başladı. Sokaklar meydanlar hınca hınç dolduruldu. Yıllardır bu anı bekleyen Kosovalılar bağımsızlığı doyasıya kutladılar. Aynı saatlerde Sırbistan'da öfke ve şiddet hakimdi. Kosova'nın kendilerinden ayrılmasını kabul etmeyen Sırplar sokaklara döküldü.

*HABER VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

*KOSOVA VE BELGRAD'DAN ÇARPICI FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

BAĞIMSIZLIK KARARININ ETKİLERİ NE OLUR?

Balkanlar ile ilgili araştırmalarda uzman isimler, Kosova'nın bağımsızlık ilanının önemli bir gelişme olduğuna, ancak egemenliğinin yine de kısıtlı kalacağına dikkati çekerek, Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında yer almasını savunuyor.

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Balkanlar uzmanı Erhan Türbedar, Kosova'nın bağımsızlığını ilan ettiğini, bundan sonra bağımsızlığın tanınması sürecinin yaşanacağını belirterek, "Siz istediğiniz kadar bağımsızlığınızı ilan edebilirsiniz, ama birileri tanımıyorsa, bu sadece kağıt üzerinde kalır" dedi.

AB'de bugün yapılan toplantıdan Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasına ilişkin ortak bir kararın çıkmayacağı öngörüsünde bulunan Türbedar, çünkü aralarında Güney Kıbrıs Rum kesimi, Yunanistan ve İspanya'nın da bulunduğu en az 5 AB ülkesinin Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıktığını
bildirdi.

Türbedar, Türkiye'nin bu çerçevede Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacağını, ancak tanıyan ilk ülkeler arasında bulunmayacağını kaydederek, "Dün Kosova'daki kutlamalarda, Arnavutluk, ABD, AB ve Türk bayraklarını gördük. Bu da Arnavutların Türkiye'den beklentisini
gösteren önemli bir husustur" diye konuştu.

Kosova'nın bağımsızlık ilanının sadece Balkanlar'a değil, tüm dünyaya etkileri olacağını kaydeden Türbedar, Kosova'nın bağımsızlık ilanının ve bu bağımsızlığın diğer bazı ülkelere örnek teşkil etmesinin, dünyada kargaşaya neden olabileceğini ve Kosova'nın durumunun bağımsızlık isteyen diğer bazı ülkelere örnek oluşturamayacağını söyledi.

Türbedar, Batı kamuoyunun Kosova'nın bağımsız olması gerektiğine inanmasının ve Batı dünyasına yakınlığın bağımsızlığın ilanındaki etkisine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Kosova bağımsızlığını ilan etti, ancak egemenliği yine de kısıtlı kalacaktır. Çünkü Kosova sadece bağımsızlığını tanıyan ülkelerle diplomatik ilişkiler geliştirebilecek, o nedenle uluslararası kurum ve kuruluşlarda Kosova'nın kendi sandalyesi olmayacaktır. Kosovalıların mücadelesi burada bitmiyor. Kendilerini uluslararası bir aktör olarak kabul ettirmek için daha çok çaba harcamaları gerekiyor."

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Balkanlar uzmanı Mirzet Mijezinoviç ise Kosova'nın bağımsızlık ilanını Bosna-Hersek'in durumuna benzettiğini, yani Kosova'nın devlet kurumlarının üzerinde uluslararası bir denetim mekanizmasının olacağını, dolayısıyla tam bir bağımsızlıktan söz edilemeyeceğini belirtti.

Kosova'nın bağımsızlığının KKTC gibi sorunlu bölgelere örnek teşkil edeceğine ilişkin paralellikler kurulmasına karşı olduğunu vurgulayan Mijezinoviç, Kosova'nın uluslararası bir sorun değil, Yugoslavya'nın sorunu olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını tanımak için AB ülkelerini bekleyeceğini kaydeden Mijezinoviç, "Türkiye tanıyacak ilk ülkeler
arasında olmayabilir, ama Kosova'yı tanıyacak ilk ülkelerin arasında Türkiye'nin de yer alması gerekiyor. Türkiye'nin Kosova'nın
bağımsızlığını tanırken, bu konunun KKTC gibi diğer konulara örnek teşkil etmeyeceğini açıkça vurgulaması gerekmektedir" diye konuştu.

KOSOVA GAZETELERİ NE YAZDI?

Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi ardından gazeteler bugün ülkenin tanınmasına yönelik beklentilerini manşete taşıdı.

Kosova Parlamentosu, dün gerçekleştirdiği oturumla bağımsızlık bildirisini kabul ederek Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Kosova Parlamentosu'na Kosova'nın "bağımsız ve demokratik" bir devlet olmasını öngören bağımsızlık bildirisini okudu. Kosova Parlamentosu da bağımsızlık bildirisini kabul etti. Ardından Taçi ve Meclis Başkanı Yakup Krasniçi, "Bağımsızlık Bildirisini" imzaladı. Krasnçi de Kosova'nın artık "bağımsız ve demokratik" bir devlet olduğunu ilan etti. Bağımsızlığın ilanı ardından Priştine, bu ilanın tanınmasını bekliyor. ABD başta olmak üzere Almanya, İngiltere ve Fransa'nın Kosova'nın bağımsızlığını tanıması bekliyor. Ancak Rusya başta olmak üzere bazı Avrupa Birliği (AB) üyeleri Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıkıyor.

Bu gelişmelerin ardından bugün yayına çıkan gazeteler, tanınmaya yönelik beklentilerini manşetlerine taşıdı. Kosova'nın en çok okunan gazetelerinden Koha Ditore, "Artık Devletiz. Tanınmayı Bekliyoruz" manşetini tercih etti. Epoka E Re gazetesi de, "Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasını bekliyoruz" şeklinde manşet attı. Zeri gazetesi, "Uluslararası Toplumun Desteği ile Kosova bağımsızlığını ilan etti" derken Express gazetesi "Yaşasın Kosova Cumhuriyeti" manşetini attı. Laym gazetesi ile "Hayırlı Olsun" manşetini kullandı.